Zeer geslaagde Fokkersdag Vlaamse Reuzenclub 2013

21 september 2013, was er de jaarlijkse Fokkersdag van de Vlaamse Reuzenclub. Deze fokkersdag vind ik altijd zeer mooi evenement. Waar vind je zo veel mooie Vlaamse Reuzen (er waren 297 dieren ingeschreven) en hun fokkers bij elkaar? 's Morgens om 09.00 uur begon de keuring. Zo'n 8 keurmeesters keurden de verschillende kleurslagen, leeftijden en geslachten. Na de keuring was er een gezamelijke lunch en daarna werd begonnen met het keuren van de kampioenen. Uiteindelijk werd de dagkampioen van alle leeftijden en kleurslagen bekend: de jonge chinchilla 3AU-115. De fokker en eigenaar is Martin Bos uit Doornspijk (vorig jaar werd zijn zoon Robert Bos kampioen!). Na de kampioenskeuring was er de ledenvergadering. Aan het eind van de vergadering werden de overige prijzen uitgereikt. Ten slotte hebben we een met een aantal mensen de tentoonstellingskooien opgeruimd.

Ook dit jaar mocht ieder lid maximaal 4 dieren inschrijven. Ik had ook vier dieren ingeschreven voor de Fokkersdag.
Ik had mijn favoriete voedster 3VM-117, de blauwe ram 3DX-202, de blauwe voedster 3VM-409 en de zwarte voedster 3VM-402 meegenomen.
Dit waren de dieren die op de jongedierendag in Vorden vorige week de hoogste punten hadden gehaald. 
Deze dieren stonden er het beste voor en omdat je op zo'n mooie show toch je beste dieren wilt laten zien, had ik voor deze dieren gekozen. Ik had de zwarte welliswaar niet ingeschreven, maar haar toch maar meegenomen ipv een blauwe voedster.

Ze hebben het allemaal goed gedaan: 3x F en 1x ZG!

De blauwe voedster 3VM-117 had 94 punten. Ik zelf had haar hoger ingeschat, maar ze had bij deze keurmeester de hoogste punten van de blauwe voedsters, dus het was goed.

De blauwe voedster 3VM-409 had 95 punten, en dus een F-predikaat. Uiteindelijk bleek ze de fraaiste blauwe Vlaamse Reus van de dag te zijn geworden.

De zwarte voedster 3VM-402 had bij dezelfde keurmeester 95,5 punten en dus ook een F-predikaat. Ze mocht zelfs mee doen aan de kampioenskeuring (HEP=Hoofdereprijzen). Daar werd ze fraaiste voedster van de B-klasse (=dieren geboren in de maanden maart en april 2013), en fraaiste van de speciale kleur in de B-klasse. Echt geweldig!

De blauwe ram 3DX-202 had ook een F-predikaat met 95 punten. Vorige week nog 95.5 punt, maar dus wederom een F!

Ik was natuurlijk ontzettend blij met dit resultaat. Vorig jaar werd ook een blauwe voedster van mij 'fraaiste blauwe Vlaamse Reus'. Dat het dan dit jaar ook is gelukt is natuurlijk prachtig. Echter, het blijft een momentopname. De dieren zijn nog niet uitgegroeid, dus ze kunnen nog alle kanten op...

Hieronder volgen de uitslagen van de fraaiste dieren:

Uitslagen Vlaamse Reuzenclub Fokkersdag 2013 


 

Jongdierendag PKV Vorden

Vandaag, 14 september, was er Jongdierendag van Kleindiervereniging PKV Vorden. Al vele jaren wordt dat in samenwerking gedaan met PEKLO Lochem.
Ik had 10 dieren ingeschreven. Afgelopen weken was ik al begonnen om de dieren te borstelen, zodat dit niet op het laatst nog moest gebeuren. Deze week werd ik gevraagd of ik wilde schrijven. Ik heb geschreven bij keurmeester Martin Kok die ook mijn dieren heeft gekeurd.

Ik heb 9 Vlaamse Reuzen en 1 Kleurdwerg meegenomen. Er waren in totaal zo'n 25 Vlaamse Reuzen, ik had 3 zwarte en 6 blauwe meegenomen. De overigen waren allemaal konijngrijs.

Toen kwamen mijn 3 zwarte Vlaamse Reuzen. Ik had de twee rammen 401 en 404, en voedster 402 meegenomen. Allemaal uit hetzelfde nest van voedster 1VM-130. 
Ik had beide rammen ingezonden omdat ik tot op heden niet echt een duidelijke voorkeur voor één van beide dieren heb. Beide dieren hebben een aantal positieve punten die de ander niet heeft. Qua punten zaten ze dus ook dicht bij elkaar. Ram 401 had een ZG 93. Deze ram was al 7.1 kg en had een oorlengte van 21cm. Ram 402 had een halve punt meer en had een ZG 93.5
Toen was de zwarte voedster 402 aan de beurt. Omdat we eerste even koffie gingen drinken moest deze voedster even wachten. Deze voedster heeft een super karakter en is zeer nieuwsgierig. Ze ging dan ook vanzelf al mooi stellen. Prachtig!
Ze kreeg dan ook een F voor type, benen en stelling! Zij kreeg ook een ZG met 94 punten. Ben echt blij met deze zwarte voedster.

Toen waren de blauwen aan de beurt. Eerst kwamen de twee broers 501 en 502 aan de beurt. Ik heb van begin af aan al wel een voorkeur voor 501, maar wilde graag horen wat de keurmeester er van vond. Uiteindelijk kregen beide rammen hetzelfde aantal punten, beide kregen een ZG met 93 punten. Ik had dit jaar  een fokker uit Belgie, die al eens eerder hier wat heeft gekocht, al één van deze rammen beloofd en omdat ik 501 wil houden, wordt morgen 502 opgehaald.

Toen waren de twee blauwe voedsters 305 en 409 aan de beurt. Wel twee erg verschillende dieren, maar beide voedsters kregen een ZG met 93.5 punten.

Als een na laatste kwam mijn favoriet voedster 117 aan de beurt. Deze massale voedster van inmiddels al 8.3 kg kreeg voor zowel bouw als type een F. Ze was erg in de verharing, maar toch heeft ze een F predikaat met 95 punten gekregen. Gehoopt en gekregen...

Voedster 117:blauwe vlaamse reus voedster

Als laatste was ram 202 aan de beurt. Deze ram was ook al 8kg en kreeg naast een F voor type, ook een F voor benen en stelling. Ondanks dat hij ook fors in de verharing is, kreeg hij ook een F voor buikkleur en tussen- en grondkleur. De lengte van de oren is met 20cm prima, maar mogen qua structuur nog iets beter. De 95.5 punten waren goed voor ook een F predikaat.
Uiteindelijk werd deze ram de "Beste dier bij de grote rassen".

Ram 202:blauwe vlaamse reus ram

Sinds eind vorig jaar hebben we drie bruine kleurdwergen. Dit jaar hebben we bij de 2 bruine kleurdwerg voedstertjes een aantal nestjes gekregen. Van het ene voedstertje hebben we de jongen verkocht. Maar van het andere voedstertje, waar de eerste twee nestjes mislukten, hebben we de twee jongen van het laatste nestje nog steeds. Ze zijn van eind juni, maar ze zitten nog steeds bij de moeder. Het zijn een rammetje en een voedstertje. Het rammetje is geen echte dwerg, maar het voedstertje is echt een klein dwergje. Een leuk diertje.

Omdat onze kinderen veel met deze twee jongen omgaan zijn ze echt makkelijk geworden. Dat worden ze echt wel wanneer ze in de kinderwagen of mee in het speelhuisje moeten.
We besloten om ook het bruine voedstertje mee te nemen naar de jongdierendag. Als Calimero zat ze daar in zo'n grote tentoonstellingskooi. Ze was eigenlijk als allerlaatste aan de beurt. Omdat de kinderen vanmiddag kwamen kijken en niet zo lang konden wachten heeft de keurmeester het voedstertje even tussendoor gekeurd. Het ging bijzonder goed want ze kreeg een F predikaat met 95 punten. Het blijft natuurlijk een erg jong diertje van nog maar 3 maand. Het blijft dus afwachten hoe ze uit zal groeien...

Ik kijk terug op een zeer geslaagde jongdierendag met 7x ZG en 3x F !! 

kleurdwerg bruin vlaamse reus

 

Website statistieken