5 Vlaamse Reuzen naar Denemarken + update jongen.

Afgelopen weekend zijn 5 Vlaamse Reuzen naar Denemarken verhuisd. Ze zijn naar de dame gegaan die enige tijd geleden ook enkele dieren heeft opgehaald. Eigenlijk zou ze maar drie Vlamen ophalen. Ze heeft een gele voedster meegenomen, een zus van de voedster die za de vorige keer heeft meegenomen. Voor een andere fokker heeft ze de zwarte voedster 3VM-239 meegenomen. Het was een mooie zwarte voedster met oren van rond de 20cm. Echter, ze had geen goede stelling, en dat wil ik er toch graag in hebben. En, omdat ik nog 2 andere zwarte voedsters had, heb  ik besloten deze te verkopen. Naast een gele en een zwarte voedster, zijn er nog 3 blauwe dieren meegegaan.
Dit is de F-voedster 2VM-445 en een dochter uit het nest dat ze nu nog had. Ik heb zelf een rammetje gehouden, een ander rammetje was wal verkocht. De dame wilde graag het jonge voedstertje erbij hebben, dus zijn ze samen verhuisd. Als derde blauwe Vlaam is de ram 3VM-304 meegegaan, deze ram komt ook uit voedster 2VM-445. De ram van maart had al een mooi gewicht en oren van 20cm. Echter, ik vond z'n kop niet mooi genoeg en besloot hem te verkopen, toen ze om hem vroeg.
Ik heb al een berichtje gehad dat ze goed zijn aangekomen.

Van de laatste nesten dit jaar was het nest van 2VM-445 het oudste en hier heb ik nu dus nog één rammetje van over. Ik ben er erg tevreden over. Hoop dat het mooi gaat uitgroeien zodat ik met hem de bloedlijn van 2VM-445 verder kan voortzetten. 

Het tweede nest was het nest van 1VM-130, de moeder van 2VM-445. Dit is een beetje een vreemd verhaald. Eerste ging het goed, maar toen ze wat ouder werden gingen van 2 de oren naar één kant hangen. Omdat dit gebeurde toen het zo warm was, dacht ik dat het daar van kwam. Echter, nu het is afgekoeld, hangen ze nog steeds naar een kant. Jammer, ik denk toch echt dat dit een foutje van de natuur is. Het betreft ook nog twee voedstertjes. De andere twee, een ram en een voedster lijken normaal.

Het derde nest, van voedster 2VM-442, zijn een rammetje en een voedstertje. Nu ze mee eten, groeien ze goed. Paar dagen geleden dacht ik dat het rammetje al iets last had van een dikke buik. Direct behandeld met middeltje dat ook krampjes oplost bij baby's, vervolgens Bacivet in het water gedaan. Tot op heden lijkt het goed te gaan.

Het vierde nest, het hele grote nest van 12 jongen van 2VM-608 is nu bijna 4 weken oud.Afgelopen week  was het zo warm dat ik de voedster overdag in de kelder heb gehouden. 's Avonds liet ik haar dan een tijdje bij de jongen, zodat ze konden drinken. Dit beviel best goed, nu heb ik de voedster overdag van de jongen af, zodat ze niet constant wordt lastig gevallen door de jongen. De jongen beginnen nu brok en hooi te eten, dus dat gaat goed. Van de twaalf jongen zijn er 8 rammetjes, 3 voedstertjes en 1 is nog onbekend.

Er zijn dus nog enkele rammetjes te koop.

Vanavond is de zwarte voedster 3VM-403 verhuisd naar collega-fokker Heezen. Hij wilde graag ook een nakomeling hebben van de zwarte ram die ik begin dit jaar te leen kreeg, via Gé Heezen, van een fokker uit Limburg. Ik heb zelf nog haar zus 402 en de twee broers 401 en 404. Deze dieren houd ik voorlopig aan.

Verder heb ik nog de volgende jonge dieren van 2013:
6 blauwe voedsters: 117, 305, 408, 409, 413 en 419.
2 zwarte voedsters: 129 en 402
4 blauwe rammen: 202, 240, 501 en 502
2 zwarte rammen: 401 en 404

Ik hoop binnenkort wat mooie foto's van al deze jonge dieren te maken en op mijn website www.vlaamse-reus.nl te plaatsen. 
---

Betekenis oornummer / tatoeage in oor van het konijn


Af en toe krijg ik de vraag wat de betekenis is van het oornummer dat het konijn in zijn oor heeft. 
Hieronder een voorbeeld: 

1VM-150 heeft de volgende betekenis:

Rechteroor:
1   = 2011
VM = 2 letters van de vereniging, in mijn geval PKV Vorden waar ik lid van ben.

Linkeroor:
1   = januari
50 = 50ste konijn dat in de 1e maand van 2011 binnen de vereniging (VM) is getatoueerd. 

 
Alle verenigingen in Nederland hebben dus een bepaalde (soms logische) lettercombinatie. Hieronder (klik op "lees verder...") een lijst met de naam van de vereniging met de daarbij behorende lettercombinatie:
 
De lijst is afkomstig van  http://www.raskonijnenfokkers.nl/forum/
 
 
Lees verder...

4 nestjes blauwe Vlaamse Reuzen

De laatste nestjes van het seizoen 2013 doen het wisselend. De drie overgebleven jongen van de F-voedster 2VM-445 doen het goed. Het zijn twee rammetjes en een voedster. Eén rammetje gaat zeker weg, dus deze kan worden gereserveerd. De andere twee laat ik nog wat langer lopen.
Het nestje van de oudere voedster 1VM-130 bestaat nog uit 5 jongen. De eerste dagen ging het met de 8 jongen wel goed, maar naar een week ging er toch nog 3 dood. Vreemd. Gelukkig doen deze 5 het goed. Ze zijn van de ram die naar Rusland is gegaan. Ik hoop dat er een rammetje bij zit, want ik heb geen jonge rammen van deze meer. Ik had er maar zeer weinig en de ene die ik goed genoeg vond is doodgegaan.
Ook het nest van 2VM-442 valt wat tegen. De jongen waren al zeer wisselend en ik heb er maar twee overgehouden. De anderen kregen te weinig en zijn doodgegaan. In tegenstelling tot het vorige nest van deze voedster, lijkt het nu wel of ze weinig melk heeft. Gelukkig blijven de twee jongen wel gewoon in het nest, dus blijkbaar krijgen ze wel voldoende.
 
Dan voedster 2VM-608. Vorige week donderdag heeft ze haar tweede nest gekregen. In maart kreeg ze een nest van 14. Nu kreeg ze een nest van 13!. Bleek achteraf. 's Morgens bij het voeren was ze wat wol aan het plukken, toen ik na half negen terug kwam van kinderen naar school brengen, had ze al gejongd. Een hele "kluwe" van jongen lag voor het nest. Zelf was ze nog bezig enkele jongen schoon te likken. Ik heb de hele kluwe onder de voedster geschoven. 's Middags lagen ze allemaal netjes in het nest. Twee dode jongen lagen er buiten. Deze waren ook wat klein. Omdat ik al wist dat het er best veel waren heb ik me voorgenomen de eerste paar dagen niet te veel in het nest te kijken. Na een paar dagen toch maar eens gekeken: 11 mooi gevulde jongen. Eigenlijk is dit veel te veel, maar omdat ze allemaal mooi gevuld waren heb ik het maar zo gelaten. Soms zie je dat de jongen aan de wandel gaan als ze te weinig krijgen, maar deze liggen allemaal tevreden in het nest. Met die warme dagen ligt het nest helemaal open en kun je ze mooi zien liggen. Het mooie van de natuur is dat de moeder het bij koudere avonden weer dicht maakt met stro en wol. Aankomend weekend zijn de jongen 10 dagen en gaan de oogjes open.
 
Totaal zijn er dus zo'n 20 jongen. Er staan er nog/al een aantal gereserveerd. Ondanks dat deze jongen voor de fok of show niet de ideale leeftijd hebben, hoop ik zelf nog enkele mooie jongen aan te houden en er zullen er nog enkele te koop worden aangeboden.
 
Vorig weekend heb ik in Groningen nog 3 jonge blauwe Vlaamse Reuzen opgehaald. Ze zijn gefokt uit een ram en voedster van mij. Deze heb ik vorig jaar verkocht aan deze nieuwe fokkers. De voedster is 1VM-402, de voedster die zo mooi kan staan. Omdat haar dochter, de F-voedster 2VM-436 in januari dood is gegaan, wilde ik graag nog iets van deze lijn hebben. Uit deze 3 jongen hoop ik één goede te selecteren. De andere twee zullen dan later waarschijnlijk verkocht worden. Tevens hebben deze mensen weer een jonge ram van mij gekocht, de 3VM-416.
 
Verder heb ik nu nog 6 jonge blauwe voedsters, 4 jonge zwarte voedsters, 5 jonge blauwe rammen en  2 jonge zwarte rammen.
Waarschijnlijk worden een blauwe en zwarte voedster nog verkocht.
 
----
 
Website statistieken