Zeer geslaagde Fokkersdag Vlaamse Reuzenclub 2012

Vandaag, 15 september, was er de jaarlijkse Fokkersdag van de Vlaamse Reuzenclub. Deze fokkersdag vind ik altijd zeer mooi evenement. Waar vind je zo veel mooie Vlaamse Reuzen (er 308 dieren aanwezig!) en hun fokkers bij elkaar? 's Morgens om 09.00 uur begon de keuring. Zo'n 8 keurmeesters keurden de verschillende kleurslagen, leeftijden en geslachten. Na de keuring was er een gezamelijke lunch en daarna werd begonnen met het keuren van de kampioenen. Uiteindelijk werd de dagkampioen van alle leeftijden en kleurslagen bekend: de jonge konijngrijze ram 2AU-113. De fokker en eigenaar is Robert Bos uit Doornspijk. 
Na de kampioenskeuring was er de ledenvergadering. Tijdens deze vergadering werd Evert Jan Kin uit Staphorst benoemd tot Penningmeester van de NVRC. Aan het eind van de vergadering werden de overige prijzen uitgereikt. Ten slotte hebben we een met een groot aantal mensen de tentoonstellingskooien opgeruimd.

Ik had vier dieren ingeschreven voor de Fokkersdag. Dit was ook het maximum wat je in mocht schrijven. Ik had de jonge ram 2VM-229 meegenomen, de jonge ram die ik vorige week ook mee naar JDD in Lochem had genomen. Verder had ik 3 jonge voedsters van april meegenomen: 2VM-432, 2VM-436 en 2VM-442. Ik had een voedster van januari ingeschreven, maar deze was zo erg in de verharing, dat ik haar thuis heb gelaten. Aangezien ik de volle zus 2VM-442 vorige week niet had meegenomen, heb ik haar meengenomen.

De ram heeft het goed gedaan. Hij kreeg een ZG 93.5 punten. Weliswaar 2 punten minder dan vorige week, maar dat kan gebeuren bij een jurysport. Gelukkig had hij voor de punten die ik belangrijk vond dezelfde punten als vorige week: F type, F-benen + stelling, en een ZG grond-, tussen- en dekkleur en een F buikkleur. 

Vorig jaar op de fokkersdag behaalde ik met een voedster de eerste F. Nu hadden al mijn drie voedsters een F!
De hoogste punten behaalde dit keer de voedster 2VM-432, zij kreeg een F 96. De andere twee voedsters 2VM-436 en 2VM-442 behaalden allebei een F 95.5. Alle drie voedsters hadden een F voor bouw en type. De overige onderdelen, zoals pels, kop en oren, dek- en buikkleur en grond- en tussenkleur varieerden van een ZG en F.  Alle drie voedsters hadden, net als de ram trouwens, een oorlengte van 20cm.
Deze drie voedsters komen allen uit een ander nest, uit 6 verschillende ouders!
Ik was dus heel erg blij met dit resultaat. 

Aan het eind van de ledenvergardering bleek dat de 96 punten van voedster 2VM-432 het hoogst aantal punten te zijn voor de blauwe Vlaamse Reuzen. Daarmee werd zij 'Fraaiste Blauwe Vlaamse Reus' en mocht ik een beker in ontvangst nemen. De allereerste keer, erg leuk dus.


Hieronder volgen de fraaiste dieren (per kleurslag):

- Fraaiste Konijngrijze Vlaamse Reus & Kampioen Fokkersdag:
  2AU-113, een ram van R. Bos uit Doornspijk

- Fraaiste Gele Vlaamse Reus, met F95,5:
  2KM-115, een voeders van E. Schonewille uit Klazienaveen.

- Fraaiste Blauwe Vlaamse Reus, met F96:
  2VM-432, een voedster van G. Reindsen uit Baak.

- Fraaiste Blauwgrijze Vlaamse Reus, met ZG94,5:
  2ZX-205, een voedster van S.J.M. Bloetjes uit Assendelft.

- Fraaiste Blauwgrauwe Vlaamse Reus, met F95:
  2PM-305, een voedster van F.H. Beerman uit     
  Drouwernermond.

- Fraaiste Zwarte Vlaamse Reus, met F95:
  2SB-340, een voedster van M.A. Holtmeulen uit Heijen.

- Fraaiste Haaskleurige Vlaamse Reus, met ZG94.5:
  2FX-120, een voedster van M. Keizer-Kooiman uit
  Heinenoord.

- Fraaiste Chinchilla Vlaamse Reus & Fraaiste dier van
  speciale kleuren geheel, met F96.5:
  2ZX-307, een voedster van J. Noom uit Assendelft.------ 

 

Eerste show van seizoen 2012/2013: Jongedierendag PEKLO/PKV

Afgelopen weekend was er de jongedierendag (JDD). Deze wordt de laatste jaren gezamelijk georganiseerd door de kleindierverenigingen PKV Vorden en PEKLO Lochem. Dit jaar werd deze gehouden in Lochem. Het was prachtig weer en daarom werd de keuring buiten gehouden. Er waren kooien opgebouwd waar de dieren allemaal netjes in gehouden konden worden. 
Ik had zes dieren ingeschreven, maar tussen het inschrijven en afgelopen zaterdag is helaas voedster 2VM-434 overleden. Deze prachtige voedster is net als haar zus gestikt in het voer a.g.v. 'gulzig' vreten (weet het niet helemaal zeker, maar vermoed dat dit de oorzaak was). Ik baalde enorm!!!!
Gelukkig heb ik nog één zus, 2VM-432. 
Verder, die had ik ook ingeschreven, was voedster 2VM-133 zo enorm in de verharing, dat ik haar maar heb thuisgelaten.
Uiteindelijk ben ik met de volgende jonge blauwe Vlaamse Reuzen naar de konijnenkeuring geweest (daarachter staat het behaalde predikaat en aantal punten):
- Ram 2VM-229: F95.5
- Voedster 2VM-436: F 95
- Voedster 2VM-347: ZG 94.5
- Voedster 2VM-432: ZG 93.5
- Voedster 2VM-445: ZG 93
- Voedster 2VM-128: ZG 92.5

Ik was zeer tevreden met dit reslutaat, en extra blij was ikmet het resultaat van de jonge ram. Hij was beste-ram-op-één-na van de grote rassen van de keuring. Het leverde een waardebon op.

De punten van 2VM-128 vielen me iets tegen. Het is een hele mooie grote voedster en behoorlijk donkerblauw. Ze had een F type en F kop en oren van 20.5cm. Ze liet het echter zitten op het onderdeel 'dek- en buikkleur' omdat zij ook al aardig in de veharing zat, maar ook op de tussen- en grondkleur. Dat klopt ook wel, maar doordat ze zo donker is, is het contrast extra groot tussen de donkere dekkleur en de lichtere grondkleur. 

Erg mooi vond ik dat voedster 436 ook goede puten heeft gehaald. Deze voedster kan net als haar moeder, en grootmoeder prachtig staan. Zij is het 'product' van halfbroer 1VM-133 x halfzus 1VM-402. Ze is zgn. ingeteeld op de grootmoeder 0VM-442, nog altijd één van mijn favorieten uit het verleden. Heb er wel geluk mee gehad, omdat het nestje uit slechts 2 jongen bestond: 1 ram en 1 voedster. 

Opvallend dat beide dieren die een F hadden, allebei uit een nest van slechts 2 jongen bestond....

Aanstaande zaterdag is er de Vlaamse Reuzendag in Veenendaal. Een heel erg leuk evenement, ik denk het enige evenement waar je zoveel mooie Vlaamse Reuzen bij elkaar kunt zien. Het is niet alleen leuk om mee te doen, maar ook om te bezoeken is het zeker de moeite waard.
Elk lid mag maximaal 4 dieren inzenden. Ik denk een goede zaak, zo zorg je dat de betere dieren aan de keuring komen.
Welke 4 dieren ik ga meenemen weet ik nog niet. Heb er wel 4 ingeschreven, maar gelukkig is het hier wel toegestaan hier van af te wijken.

Hieronder enkele foto's van de Jongedierendag 2012 in Lochem.
Tevens heb ik twee korte filmpjes gemaakt die middels deze twee linkjes bekeken kunnen worden:

Film JDD Lochem 2012 01
Film JDD Lochem 2012 02

konijnenkeuring

konijenkeuring

----

Website statistieken