Zwarte Vlaamse Reus: de grote zus en het kleine broertje

Hieronder een foto van de grote zus en het kleine broertje.
Beiden zijn uit de combinatie voedster 1VM-130 en de zwarte ram 1DX-206. De jonge voedster 2VM-122 is nu 3,5 maand. Haar oren zijn bijna 20cm en ze weegt ruim 5 kg. Het kleine broertje is nu 3 weken oud en weegt 600 gram. Vader en moeder zijn allebei echte Vlaamse Reuzen met een gewicht van 8,5 kg en oren van tussen de 19 en 20 cm.

zwarte vlaamse reus

0VM-445 heeft 5 jongen gekregen, het 6e nest

Afgelopen zaterdag heeft voedster 0VM-445 een nest gekregen. Ze had enorm veel wol geplukt. Ze was vrijdag eigenijk al uitgeteld en daarom was ik bang dat er een jong niet goed lag dat ze niet kon bevallen, maar gelukkig was dat niet het geval en zijn de jongen geboren op 33 dagen. Maak ik niet vaak mee. Meestal is de dracht 31 of 32 dagen bij mijn Vlaamse Reuzen. Het waren maar 5 jongen, maar dit is een mooi aantal. Ze waren dus mooi fors en kunnen nu goed verder groeien. De nageboorte had de voedster al helemaal opgegeten. Dit merkte je ook aan het feit dat ze nog niet zo heel veel at de eerste dag. Langzaam gaat dit nu beter. De vader van dit nest is de oude ram 0DX-419. Dit is de ram die vorige week verhuisd is. Van deze combinatie heb ik één voedster zitten van 2011, namelijk 1VM-136. Deze grote voedster weegt bijna 9 kg. Hopelijk zit in dit nest ook zo'n mooi dier, maar dat weten we pas over een half jaar.
Hopelijk is 1VM-136 ook drachtig, van haar tweede nest dit seizoen, want ik heb pas 3 jongen van haar: voedster 2VM-133 en ram 2VM-134. De andere ram, 2VM-135, is verkocht naar Engeland.

De overige jongen doen het allemaal goed. Ze zijn nu allemaal uit het nest. De oudsten zijn de jongen van 303, zie hieronder. Deze zijn nu 5 weken. Ik heb van dit nest het geslacht bekeken en het lijkt er op dat het 3 voedsters en 2 rammen zijn. Dit zou mooi zijn, dan is het tenminste mogelijk een, hopelijk mooie, voedster te selecteren. Maar om dat te kunnen houd ze nog wel een paar maanden aan. De vader van dit nest is 1VM-133. Het is het eerste en enige nest van deze ram. Ook hier ben ik wel benieuwd naar hoe deze gaan uitgroeien.

De jongen van 1VM-130 zijn nu ook uit het nest. Deze jongen zijn nu precies drie weken en wegen allemaal rond de 600gram. Ik hoop echt dat hier een paar blauwe voedsters bij zitten, aangezien in haar eerste nest alleen maar 1 zwarte voedster zat. Deze voedster, 2VM-122, heb ik nog. Dit is een mooi grote voester met enorme, stevige, oren. Ze weegt ruim 5kg en haar oren zijn nu al bijna 20cm. Ze heeft wel een iets smalle kop, maar dat had de moeder van de zwarte ram (een kleurzuivere zwarte voedster) ook. Met haar gewicht is ze het het zwaarst van alle jongen van dit jaar. 

Hieronder een foto van het nest van 0VM-303. De vader is 1VM-133. De jongen zijn 5 weken. blauwe vlaamse reuzen reus jongen

Hieronder een foto van het nest van 1VM-130. De vader is de zwarte ram 1DX-206. De jongen zijn 3 weken. blauwe vlaamse reus reuzen jongen

 

Dekram 0DX-419 verkocht, maar blijft beschikbaar

Vandaag is ram 0DX-419 verhuisd naar een nieuwe eigenaar. Ik had deze ram te koop staan omdat ik plaats wil maken voor wat jonge rammen. Omdat de ruimte beperkt is, moeten er soms wat konijnen verhuizen. Heel toevallig belde iemand uit de buurt, uit Epse bij Deventer,  die op zoek was naar een Blauwe Vlaamse Reus ram. Niet om er mee te fokken, maar omdat hij het zulke mooie dieren vond. Hij had wel twee andere konijnen, maar geen raskonijnen.
Perfect dus, want ik heb hem verkocht, maar wel zo dat ik er eventueel nog eens een voedster bij kan dekken. Het is nl een mooie donkere blauwe ram.
Ik heb er vorig jaar behoorlijk veel mee gedekt en een aantal voedsters die nu jongen hebben, hebben deze ram als vader. Ook ram 1VM-133 is een zoon van deze ram.
Afgelopen najaar is deze ram 0DX-419 uitgeleend aan collega Vlaamse Reuzen fokker Richard van Hoorne.
Omdat 0VM-444 weer terug is naar zijn eigenaar Evert Jan Kin, ram 1DX-414 verkocht is naar Duitsland en ram 0LV-113 uitgeleend is, heb ik nu nog twee rammen: de zwarte 1DX-206 en de zelfgefokte 1VM-133 (zie bovenaan de website). Aangezien de meeste voedsters dit seizoen al wel weer gedekt zijn is het goed zo. Mocht ik nog wat willen fokken, dan kan ik deze twee rammen (en als 113 weer terug is) prima gebruiken.

Hieronder een recente foto van 0DX-419 die bij het weggaan 7,8kg woog.


----

De laatste 4 jonge rammen van 2012

Ik heb nu nog 4 rammen van januari. Vandag heb ik ze, zoals elke week, even gewogen. Heb ze even op de tuintafel gezet en even wat foto's gemaakt. Omdat het behoorlijk wat werk is de foto's te bewerken en hier te plaatsen, heb ik ze één op één in een webalbum gezet. De link naar deze foto's is:

http://s862.photobucket.com/albums/ab189/greindsen/geselecteerden%202012/?albumview=slideshow

De laatste paar foto's zijn van voedster 2VM-110 en 2VM-115.

Hier de mooiste foto (vind ik zelf), één van 2VM-124. Deze ram kan fijn staan, met goede benen en mooie stevige oren. Verder heeft hij een hele fijne achterhand. Vanwege deze punten heb ik deze aangehouden. Zijn moeder is 1VM-232 en de vader is 0VM-444.


 

Overkapping van de konijnenhokken klaar

Over de konijnenhokken die ik het laatst heb gemaakt, vorig jaar om deze tijd, heb ik een nieuwe overkapping gemaakt. Ik heb direct de overkapping zo groot gemaakt dat het rammenhok van 4 hokken, hier ook onder valt. Het dak is volledig geisoleerd zodat in de zomer niet de direct hitte voelbaar is. En omdat het hoger is geworden blijft het ook wat frisser. Om het meer één geheel te lijken in de tuin heb ik voor de golfplaten ook een boeiplank gemaakt en de zgn "gepotdekkelde" planken hetzelfde gemaakt.
Omdat de hokken met de opening op het westen zijn gericht (helemaal niet ideaal, maar de tuin liet niet anders toe) heb ik twee stukken windbreekgaas gekocht. Deze laten voldoende licht door maar ook de frisse lucht, zonder dat de wind op de hokken staan. Heb eerst gedacht aan ramen en een deur, maar ben bang dat dit zomers veel te warm is.

Hieronder een paar foto's hoe het was tijdens de sloop van de oude overkapping met dunnen golfplaatjes die kapot waren. En hoe het nu is.

Oud:


Nieuw:

Het windbreekgaas bestaat uit 2 delen die weggehaald kunnen worden.


Nu zit ook het rammenhok onder de overkapping. Minder in de zon en meer uit de wind.

Linksboven zit een drachtige voedster die al het stro uit het hok krapt. Elke dag ligt er een grote hoeveelheid strooisel op de grond. Stukje van de trampoline is zichtbaar. Eerst schrikt een konijn die voor het eerst in dit hok komt even, als de kinderen daar springen, maar dat duurt maar even..

----

Foto's jonge blauwe Vlaamse Reuzen

Vandaag heb ik van 4 van de 5 nestjes een paar foto's gemaakt (alleen van 402 nog niet).
Helaas was er vandaag een jong van 1VM-130 (waren er 6) dood. Hij was gewoon heel groot en zag er mooi gevuld uit. Ik heb het nog nooit meegemaakt, dat een jong van bijna 2 weken dood gaat. Ik heb een vermoeden dat de moeder op hem heeft gestaan. Ik weet het niet. Gelukkig gaat het met de andere jongen prima. Alle anderen jongen komen nu voorzichtig het nest uit. Ook de jongen van 402. Haar eigen jongen zijn 6 dagen jonger dat de 3 overgelegde jongen en dat zie je nu wel. De overgelegd jongen komen het nest uit en de eigen jongen nog niet, maar dat zal snel gebeuren want het nest verliest al een beetje de beschutting.

Hieronder de foto's met daarbij de voedster x ram (aantal) en leeftijd:

0VM-303 x 1VM-133 (5 jongen) 4 weken:
1VM-232 x 0VM-444 (6 jongen) 3 weken:
1VM-401 x 1DX-414 (4 jongen) 3 weken:


1VM-130 x 1DX-206 (5 jongen, waarvan 1 zwart), 12 dagen:

 

Jonge Blauwe Vlaamse Reus te koop, 2 anderen verhuisd

Vanavond zijn twee jonge blauwe Vlaamse Reuzen verkocht. Het zijn twee rammetjes. De ene ram is ram 2VM-120 (1VM-130 x 1DX-206), de ander was nog niet getatoeerd, maar het ging om één van de twee jongen van 0VM-445 en 1DX-414. Eigenlijk kwamen de mensen uit Groesbeek voor ram 1VM-131 (zie foto), maar uiteindelijk kozen ze toch voor de wat jongere en nog kleinere en de grote forse, maar wat lichter van kleur.

Daarmee is de jonge blauwe Vlaamse Reus 2VM-131 (1VM-401 x 1DX-414) nog te koop:

Ik ben vandaag wezen kijken bij de mensen uit Baak die de twee zwarte rammen uit 1VM-130 hadden meegenomen. Eén zou t.z.t. weer terugkomen. Ze hebben een prachtig grote ruimte waar ze nog bij elkaar zitten. Omdat ze veel aandacht van de dochter hebben gekregen, waren beide rammen erg tam geworden. Ik had gevraagd of zede tweede ram ook niet wilde hebben en nu blivjen beide rammen blijven bij elkaaar, nu maar hopen dat dat goed gaat...

Blauwe Voedster 1VM-130 ook tweede nest

Afgelopen zondagmiddag heeft ook voedster 1VM-130 een nest gekregen. De ram is de zwarte ram 1DX-206. Ze is twee keer gedekt, tussentijd van 2 weken, maar was dus al drachtig van de eerste dekking.
Ze heeft heel haar dracht slecht gegeten waardoor ze nu ook niet heel dik is. Omdat ze weer even op kracht moet komen en haar weer een beetje aan het eten te krijgen, verwen ik haar met van alles: witlof, andijvie, paardenmuesli, zonnebloempitten. Dit laatste heeft een behoorlijk hoog vetgehalte, en dit kan ze nu wel goed gebruiken. Wel houd ik de keutels beetje in de gaten of ze niet te dunne keutels krijgt.
Ze had 12 jongen, 6 blauwe en 6 zwarte. Toen ik keek lagen er drie dode jongen bij. Ik heb het nest teruggebracht naar 6 jongen, 5 blauwe en 1 zwarte. Ik weet dat ze een goede voedster is en dat ze zich helemaal gaat geven. Met dit aantal kan ze het hopelijk goed aan. Ik houd niet zo van die grote nesten omdat de voedster dan best veel "te lijden heeft".
De jongen liggen mooi rustig en vol in het nest dus deze krijgen in ieder geval voldoende.
Daarmee zijn er nu dus 26 jongen. 25 blauwe en 1 zwarte.
De rammen van deze jongen zijn 1VM-133 (7), 0VM-444 (6), 1DX-414 (7) en 1DX-206 (6).

De overige jongen doen het helemaal goed. Allemaal zijn ze mooi dik. Alleen de drie jongen, welliswaar de kleinste, die ik het overgelegd van 401 naar 402 zijn nog wat klein. Maar ze zijn wel goed actief en hebben de oogjes nu al open. Wellicht hebben ze eerste dagen zo weinig gehad dat ze hier nu nog nadeel van hebben. De eigen twee jongen zijn mooi dik. De jongen van 232 en 401 hebben de ogen ook open. Ik moest er twee nog even helpen de ogen open te krijgen. De jongen van 303 kruipen al voorzichtig door het hok.

De twee jongen van 445 zijn nu apart, samen met het geruilde voedstertje. Toen de twee jongen van 445 nog in het nest zaten was op een gegeven moment het ene jong bijna twee keer zo zwaar als het ander jonge. Nu zijn negen weken en zijn ze exact gelijk qua gewicht. Maar wat een verschil of je jongen uit een nest van 2 of uit een nest van meer dan acht hebt. Er zit bijna een kilo verschil in. Ben trouwens erg blij met deze twee jonge rammetjes.
Ze zijn van de ram 414, die naar Duitsland is gegaan en van de oudere voedster 445. Deze voedster heeft een hele mooie achterhand en dat hebben de jongen ook, iets wat de ram niet zo had. Maar de ram had weer een prachtige pels, en dat lijken de jongen ook wel te hebben.

-----

Flemish Giants here and there...

Onderstaand artikel heeft Vlaamse Reuzenfokker  Piet van Genugten uit Canada geschreven voor het blad van de Amerikaanse Vlaamse Reuzenclub. Piet heeft ook een website, namelijk http://pvgflemishgiants.tripod.com

Onderaan kan voor een vertaling op "Lees verder" wordt geklikt.

Flemish Giants here and there

My name is Piet van Genugten and I raise/breed Flemish Giants just south of Calgary, Canada. Being bron and Raised in the Netherlands I have noticed some small difference between the Flemish Giants in North America versus Europe. And also in Europe there are differences in the Flemish between countries and even regions withing the same country. This is a fenomenon known to occur amongst other animals also, even though they are the same type of animal and originate from the same strain.  
Starting off I must be clear that I have a more European outlook on this subject, but nonetheless I see many good things in the "North American" Flemish Giants. 

Having seen many of both the "Continental" Flemish Giants and "North American" Flemish Giants I cannot help but notice some significant differences.

Since the Flemish are from the region of Vlaanderen in Belgium I assume that primarily in Europe the most original and pure Flemish are abundant. The popularity of the Flemish in many European countries is enormous. A Flemish Giant with strongly shaped legs combined with nicely rounded hindquarters radiates nobility of robustness, it is a
beautiful appearance, an athlete.

By reading that sentence you can already tell the way people on the "Continent" look at the Flemish Giant. A Flemish Giant primarily is a show animal, not a meat breed. Therefore the Europeans also don't judge them like a commercial rabbit. Not pushed together, compact, laying down, head down like we do in North America. The Flemish Giant is allowed to stand up on four legs and show off its athletic body, this way, we can see its straight legs and it only makes sense to have an animal standing up on it's feet when we look at it. It is a Giant first and so it shall behave.

In A good pose the Flemish shows light under itself, proving its "hard" belly, Weak belly muscle is unacceptable. A dry belly, hard to the touch, well away from the table, belongs to a good animal.

Also dewlaps are considered unwanted but is allowed in a small and evenly form on an older doe.
There is enough proof, that it is very possible to breed away from giant dewlaps. I have seen several does over 18 lbs showing no to very little dewlap.

Yes, there are some extremy large and impressive animals on the Continent, but overall the ones that do best at the shows are generally around the 17 to 19 lbs mark.
Of course this is achieved with a long broad construction of the animal and not by obesity!

Ears are a trademark for the Flemish. The structure is very important, the length should be consistent with the body size, but length damages if they are weak in structure and the animal carries them poorly and this affects the whole.

The structure and thickness is VERY important, it goes together with massive bones. Folding ears are a fault, ears should be carried open, straight up, with nicely rounded tips.
The V shape is there automatically and should not be wide/lazy at all.

Hindquarters are very important, they have to be nicely rounded and full. This is one factor that I have heard to many times about the "Continental" Flemish: the backends are wrong. But, how can you judge a whole army of rabbits from abroad by just seeing a handfull of imported animals? Of course there is good and bad on both sides, but in general, bad hindquarters are the first thing they select out in Europe also.

This brings me to writing about introducing completely new blood to a herd. For every rabbit breeder it should be priority to only raise healthy vital animals without faults that could hinder a rabbit from completing a long and healthy lifecycle.

By introducing new blood you don't know what is in its genetic linkage or at least not always, it could be all of what you see in the rabbit physically or something totally different.
With that being said, you should always keep your old breeding animals untill you know for sure the outcome of the new stock. Now, of course we can't use the newly brought in rabbit on all your rabbits. This way you are protecting yourself from making a possible irreversible mistake.

The breeder should protect other breeders by not selling offspring too soon for this same reason. A good breeder will only sell good rabbits that he or she knows fully. This can take several years.

The long route is often the fastest.

Piet van Genugten

 

Bovenstaand artikel is via Google Translate vertaald maar er zitten nog wat fouten in maar het is wel te begrijpen.
Wanneer ik wat tijd heb zal ik hier en daar de zinnen nog wat aanpassen.

Vlaamse Reuzen hier en daar

Mijn naam is Piet van Genugten en ik fok Vlaamse Reuzen net ten zuiden van Calgary, Canada. ........

Lees verder...

Update van de 20 jongen

Inmiddels heb ik 4 nesten jonge blauwe Vlaamse Reuzen, in totaal 20 jongen.
De jongen van 303 zijn het oudst hebben inmiddels de ogen. Af en toe komt er één uit het nest, maar kruipt dan gauw weer terug.
Voedster 232 heeft nu nog 6 jongen en deze doen het erg goed. Ze zijn allemaal mooi dik en liggen tevreden in het nest. Begin deze week zullen de oogjes van de jonge konijntjes wel open gaan. Ook de jongen van 401 doen het nu goed. Deze voedster heeft er nu nog 4. Ze had er zeven. De andere 3 heb ik overgelegd naar voedster 402. Zij is een goede voedster en dacht dat zij naast haar eigen 2 jongen ook wel de 3 kleinsten van 401 erbij kan hebben. De jongen van 402 zelf (week jonger) zijn net zo groot, dus deze gaan mooi gelijk op.

Afgelopen week is ram 1DX-414 verhuisd naar Duitsland. In ruil heb ik twee jonge voedstertjes teruggekregen. Helaas is er na 2 dagen al één jong overlegden. Ik had de jongen nog even apart gehouden van de rest. Gelukkig maar, want het jong dat dood is gegaan had enorme diaree (nog nooit zo'n heftige diaree gezien). Dit is haar fataal geworden. Het andere jong heb ik nog even een dag alleen gehouden. Maar omdat ze niet goed at (ze wil niet goed brokken eten) heb ik de twee jonge rammetjes van 445 bij haar ingedaan. Enerzijds een risico ivm besmetting. Anderzijds, gelukkig gaat dat hier op: "zien eten doet eten" en eet het voedstertje inmiddels voorzichtig de brokken mee. Ondanks dat ze even oud zijn, zijn de rammetjes veel groter. Wellicht omdat zij in een nest van twee hebben gezeten.

Vanochtend om 10.30 waren de mensen uit Engeland er al om hun 2 jonge rammen op te halen. Ze hadden afgelopen nacht de overtocht gemaakt en waren om 08.00u bij Hoek van Holland. Na de konijnen bekeken te hebben en koffie te hebben gedronken gingen zij met twee jonge rammen weer naar huis. Ze hebben 2VM-127 en 2VM-135 meegenomen.
Deze 2 jonge rammen krijgen het volgens mij prima, aangezien hun hok net zo groot is als het speelhuisje van onze dochters. Deze mensen waren helemaal gelukkig met hun Vlaamse Reuzen. Hopelijk doorstaan ze de reis goed en zullen ze het daar ook goed doen als gezelschapsdieren.
Beide rammen zijn zonen van de ram 0VM-444.

Ik heb naast de twee jonge rammetjes van 445, nu nog 6 rammen en 6 voedsters welke eind december zijn geboren.
Ik heb nu een aparte pagina met Voedsters 2012 en Rammen 2012 op de website www.vlaamse-reus.nl aangemaakt waar ik een aantal foto's van deze jongen heb geplaatst.

----

Website statistieken