Foto's geselecteerden 2012

Hieronder een aantal foto's van de jonge Blauwe Vlaamse Reuzen van 2012 welke ik nu nog heb. Het gaat om 6 voedsters en 6 rammen (ram 2VM-120 staat er nog niet bij).

Voedster 2VM-128 (0VM-444 x 1VM-232)
 blauwe vlaamse reus


Voedster 2VM-129 (0VM-444 x 1VM-232)blauwe vlaamse reus

blauwe vlaamse reus 

Voedster 2VM-133 (0VM-444 x 1VM-136)blauwe vlaamse reus

Ram 2VM-125 (0VM-444 x 1VM-232)
blauwe vlaamse reus


Ram 2VM-124 (0VM-444 x 1VM-232)
blauwe vlaamse reus`

blauwe vlaamse reus


Ram 2VM-117 (1DX-206 x 1VM-402)
blauwe vlaamse reus

blauwe vlaamse reus

Ram 2VM-131 (1DX-401 x 1VM-401)
blauwe vlaamse reus

Ram 2VM-134 (0VM-444 x 1VM-136)
blauwe vlaamse reus

Voedster 2VM-122 (1DX-206 x 1VM-130)zwarte vlaamse reus

Voedster 2VM-115 (1DX-206 x 1VM-402)blauwe vlaamse reus

Voedster 2VM-110 (0LV-113 x 0VM-303)
blauwe vlaamse reus

 

Voedster 402 toch een nest met twee jongen

Voedster 1VM-402 heeft toch jongen gekregen. Het waren er echt maar twee. Zoals eerder gezegd was ze wel met stro aan het slepen, maar ze had nauwelijks buik. Ook niet zo raar aangezien dus maar twee jongen hadden. Echter, de jongen waren behoorlijk zwaar bijna 120 gram. Ter vergelijking de 15 jongen van voedster 232 waren tussen de 65 en 75 gram.
De jongen zijn op donderdag geboren, en daarmee was de draagtijd 31 dagen. Toen ik 'aan het begin van de avond ging voeren dacht ik dat ze wol had geplukt want toen ik er in voelde voelde ik de jongen eerst niet en zag ook geen bloed of nageboorte. Blijkbaar had dit konijn het allemaal netjes opgeruimd. De jongen waren al mooi droog en lagen met dikke buikjes in het nest. De vader van deze twee jongen is ram 1VM-133.

Woensdagavond was Evert Jan Kin uit Staphorst hier. Hij heeft ram 0VM-444 weer meegenomen. Net voordat deze ram wegging heeft hij voedster 1VM-136 nog weer gedekt. Deze voedster heeft twee weken geleden een nest met allemaal dode jongen gekregen. Het heeft enige tijd geduurd voordat ze weer ging eten. Dit was even een "zorgelijk" moment.
Nu is ze weer in goede doen en wilde graag nog wel een keer een nest van haar. Omdat ram 1DX-414 deze week is verhuisd naar Duitsland en ram 0LV-113 is uitgeleend had ik niet zo heel veel keus, dus kwam dit nog mooi uit.

---

Twee nestjes jonge blauwe Vlaamse Reuzen

Afgelopen vrijdag zijn twee nestjes geboren. Voedster 1VM-232 had 's ochtend bij het voeren al een nest. De ram is 0VM-444. Dezelfde combinatie als het eerste nest van eind december. Van dit nest heb ik nu nog drie rammen en twee voedsters. Ik wist wel dat ze drachtig was, maar ze had niet eens zo heel veel buik. Dus toen ik zag dat ze een nest maakte, wist ik dat ze het vrijdag ging doen. Ze was nl. een week later nog een keer gedekt, dus het ook zo maar een week later gekund. Ze had wel wat wol geplukt, maar niet zo heel veel. Helaas had ze zoveel jongen, in totaal 15 jongen, dat ze allemaal wel wat klein waren en er waren er ook al een aantal dood. Nu na een paar dagen heeft ze nog 7 jongen. Haar vorige nest was ook een nest van 7, en die heeft ze heel goed verzorgd. De eerste dagen dacht ik dat haar melkproductie niet echt goed op gang kwam. Ik heb toen wat wol rondom de tepels weggehaald. Ik heb van andere fokkers wel eens gehoord dat dit de melkproductie op gang brengt. Ook geef ik haar elke dag nog wat witlof. Inmiddels zoogt ze haar jongen goed.

Vrijdagmiddag half twaalf heeft 401 gejongd. Dit is een wat raar tijdstip om te jongen. Meestal is het 's ochtends vroeg en/of begin van de avond dat de konijnen bij mij hun jongen krijgen. Ook deze voedster had al een mooi nest en goed wol geplukt. Zij had 9 jongen waarvan 1 dood. Nu heeft ze ook nog zeven jongen. De ram van dit nest was 414, de ram die deze week naar Duitsland gaat.
Dit is ook dezelfde combinatie als het nest van eind december. Hier heb ik nog één blauwe ram van. Een heel mooie donkerlbauwe ram met een korte pels. Hij heeft erg lange oren, die iets steviger zouden kunnen zijn. Vooralsnog vind ik hem zo mooi dat ik deze nog wil aanhouden. Ook wil ik uit deze combinatie wat aanhouden omdat de ram nu weg gaat.
Deze voedster vreet nu nog wat slecht. Daarom geef ik ook haar nog wat groente en veel stro bij. Zodat ze veel structuur in de darmen krijgt.

Met voedster 1VM-136 gaat het nu beter. Ze vreet inmiddels haar bak weer leeg, al gaat het wel wat langzaam. Ook heeft ze nog steeds wel veel buikslagen en ook veel buik. Ik laat haar nog een tijdje aansterken, maar zou toch nog graag een nest van haar hebben aangezien ze een prachtig mooie grote voedster is met een fijne pels. Net zo als haar moeder 0VM-445 (ook nog steeds hier). Het lijkt er op dat haar dochter 2VM-133 ook zo'n pels heeft. Verder heb ik nog twee rammetjes van 1VM-136. Eén van deze twee Vlaamse Reuzen gaat eind van deze maand naar Engeland.

De twee jonge rammetjes van 445 zijn nu 8 weken. Toen ze net uit het nest waren was de één bijna twee keer zo zwaar als de ander. Nu hebben beide Vlaamse Reusjes een gewicht van ongeveer 2 kg en zit er nog maar iets van 100g verschil in. Beide jongen hebben ieder hun pluspunten, dus ik houd ze beide nog even aan om te zien hoe ze ontwikkelen.
Ze moeten nog wel even een keer getatoeerd worden. Voedster 445 is in prima conditie en weegt weer meer dan 8kg. Ze is zelfs eigenlijk iets te dik. Ze is inmiddels weer gedekt door de oude ram 0DX-419. Deze ram heb ik vorig jaar volop gebruikt en heb er nog enkele fokdieren van.

De jongen van 0VM-303 doen het prima. Ze zijn allemaal mooi dik. Er zit er één tussen die echt dik is (zie je wel vaker dat er één heel dik is). Ze zijn nu 11 dagen, dus hebben de oogjes open. Het gaat allemaal heel snel. Ik heb één jong geholpen de oogjes te openen. Ik doe dit altijd met wat speeksel op het oog strijken en dan voorzichtig open "trekken/drukken" met twee vingers.

De voedsters (halfzusjes uit voedster 0VM-442) 1VM-130 en 1VM-402 zijn allebei wel een aantal keren gedekt. Wanneer deze gaan jongen is nog onbekend, maar omdat ze wel met stro aan het slepen zijn kan het eind van de week gebeuren. Echter 402 heeft nauwelijks buik en ook iemand die hem voelde zei dat ie niet drachtig was... Afwachten dus.


----

Goed en slecht nieuws over de konijnen

Afgelopen week was zeer wisselend. Afgelopen donderdag kwamen mensen kijken naar mijn Vlaamse Reuzen. Ze overwegen een jonge ram aan te schaffen en wilden graag een keer komen kijken. Donderdag eind van de middag had 0VM-303 al een nest met heel veel wol gemaakt. Toen de mensen naar huis gingen hoorde ik wat piepen en toen bleek 303 aan het jongen te zijn. Ik zag direct dat er een aantal dode jongen bij lagen. Het ging om vier onvolgroeide jongen. Toen ik het nest goed bekeek, zag ik dat er 10 jongen in lagen. Ik vind dit wel erg veel en heb daarom de twee kleinste weggehaald. Het is niet leuk, maar ik ben van mening dat de jongen allemaal genoeg voeding moet krijgen om goed op te groeien, met name de eerste twee weken. Later heb ik nog twee jongen weggehaald en helaas is één jong buiten het nest gekomen. Nu heeft ze dus vijf jongen. Een mooi aantal en ze zien er allemaal erg mooi gevuld uit. Dit is wat ik als fokker graag zie: een nest met mooi gevulde jongen. Dit was het goede nieuws...

Ook voedster 136 was bezig een nest aan het maken. Op zich normaal, echter ze was zaterdag ook al aan het wol plukken, terwijl ze pas 5 dagen later was uitgerekend. Helaas zijn er zaterdagavond 12 dode jongen geboren. Aangezien voedster 136 al weer een tijdje slecht at, vond ik het natuurlijk wel jammer, maar vond het belangrijker dat de voedster weer ging eten en gezond werd. Helaas werd het de dagen erna alleen maar slechter. Ze had enorme ademhalingen en at helemaal niets. Zelfs de andijvie en witlof liet ze staan. Tot gisteren. Ik had haar hok helemaal gevuld met mooi en goed gerstestro. Hier zat ze in te zoeken en at wat van het fijne strooistel er uit. Een goed teken. Ook zag ik dat ze weer wat normalere keutels had. Op het laatst had ze van die langwerpige dunnen keutels. Vandaag begon ze gelukkig weer aan het groenvoer. IK hoop dat ze het gaat halen, maar het is nog wat onzeker. Ze is wel enorm vermagerd. Dit was het slechte nieuws....

Vrijdag kwam Edwin Jansen het voer brengen en aangezien hij eerder ook altijd gefokt heeft, kon hij voelen of de voedsters drachtig waren. Helaas was 402 niet drachtig, maar 232 en 401 wel. Deze twee voedsters zijn momenteel een nest aan het maken van het stro. Eind deze week zijn ze uitgerekend, maar het kan ook nog een weekje duren. 232 is weer gedekt door 444 en 401 door 414. Dus dezelfde combinatie als de eerste keer, de jonge Vlaamse Reuzen van december/januari. Ook 130 is weer gedekt, ook weer door de zwarte. Zij vreet momenteel ook niet zo heel goed brokken. Hopelijk komt dat ook weer goed.

Afgelopen zondag is collega-fokker Hezen op bezoek geweest. We hebben samen even alle jonge Vlaamse Reuzen bekeken.
We waren het er aardig over eens wat de goede in de minder goede punten bij de verschillende dieren waren. Erg leuk en leerzaam samen met een ervaren liefhebber naar de konijnen te kijken.
Ik heb nu nog 6 jonge voedsters en 8 jonge rammen. Ik heb er hier nu twee van aangewezen die naar de mevrouw uit de UK kan. Zij komt ze 1 april (geen grapje;) ophalen. Deze jonge rammen zijn nu bijna 3 maand, maar beginnen nu wel een beetje achter elkaar aan te rennen. Jammer, want dan moet ik ze nu toch uit elkaar gaan halen. De twee jonge rammetjes van 445 (van ram 414) doen het ook goed. Ze zitten nog bij de moeder, maar zijn eigenlijk groot genoeg er af te kunnen. Omdat de ram, 414 volgende week naar een fokster van Vlaamse Reuzen in Duitsland gaat, en omdat het nest van 136, ook van 414, niet wat is geworden, houd ik deze rammetjes nog wel even aan. Alleen voedster 401 krijgt dus nog een nest van 414. Van deze combinanatie heb ik nog één rammetje van eind december. Een hele mooie donkerblauwe.

Ook de grote dekram 0VM-444 gaat volgende week weer terug naar zijn eigenaar Evert Jan Kin uit Staphorst. Ik heb een paar leuke jongen van deze ram bij mijn voedsters gefokt en 232 is dus nog drachtig van hem.  

----

3 jonge Vlaamse Reuzen voedsters van 2012


Ik dacht dit weekend een paar foto's te maken van een aantal jongen van 2012. Echter na een aantal foto's bleek het toestel leeg te zijn. Daarom slechts 3 foto's. De andere zulllen spoedig volgen.

2VM-110 (0VM-303 x 0LV-113):
Deze voedster heb ik als enige aangehouden uit het nest van 303. De overige 3 voedsters en ram heb ik verkocht. Deze voedster is niet zo heel groot, maar heeft mooie stevige forse oren en een mooie aanliggende pels. Haar kop is wel iets smal. Voor mij is ze wel interessant aangezien ik van deze ram nog niet zo heel veel jongen heb aangehouden.
blauwe vlaamse reus voedster

2VM-115 (1VM-402 x 1DX-206):
Deze jonge voedster is iets licht van kleur. Dit zie je wel meer bij jongen uit blauw x zwart. Alle jongen welke ik van de zwarte ram heb gehad, waren lichter dan uit blauw x blauw. Misschien dat in volgende generaties ze weer donkerder worden. Deze voedster heeft een mooie forse kop en stevige oren en oorinplant. Haar pels is iets lang en haar achterhand zou iets mooier afgerond kunnen zijn. Gezien de vader en moeder (uit de overleden voedster 442 en de ram 0LV-113) is ze interessant vanwege de mate van onverwantschap met de rest.
blauwe vlaamse reus voedster

2VM-122 (1VM-130 x 1DX-206):
Deze jonge zwarte voedster was de enige voedster uit het nest van zeven. Ze heeft een prachtige aanliggende pels, met zeer lange en stevige oren. Daarbij heeft ze een prima stelling, iets wat haar moeder en grootmoeder (0VM-442) ook hadden. Omdat er nu al weer twee generaties blauw in deze voedster zit, is haar grondkleur niet zo sterk meer. Ze heeft een ideaal vriendelijk en makkelijk karakter.
Dit heeft mijn oudste dochter ook al gemerkt en heeft haar, net als de zwarte ram, al een beetje toegeeigend.
zwarte vlaamse reus voedster


-----

Vlaamse Reuzen verhuisd, voedsters weer drachtig

Ook afgelopen week zijn er een paar jonge Blauwe Vlaamse Reuzen verhuisd. Vorige week zondag is 2VM-132 opgehaald door mensen uit Uitgeest. Op hetzelfde moment kwamen de mensen uit Belgie hun zwarte en blauwe vlaamse reus ophalen. Verder werd deze week gevraagd of ik nog een jonge blauwe vlaamse reus te koop had en dezelfde avond is 2VM-123 verhuisd naar Amersfoort. Afgelopen week belde de koper uit Boxtel of ik nóg een voedster te koop had. Omdat ik de huidige zes jonge voedstertjes nog niet kwijt wil kon ik hem hier niet aan helpen. Ik heb hem toen naar fokker Gé Hezen doorverwezen. Afgelopen zondag is de dekram 0LV-113 opgehaald door een jonge fokker uit Raalte. Hij had eind vorig jaar een paar voedsters gekocht en was op zoek naar een dekram. Omdat hij nog geen ram wilde kopen was dit een mooie oplossing. Zo kan hij dit jaar toch een paar nestjes Vlaamse Reuzen fokken.
Vanmorgen is de laatste jonge blauwe Vlaamse Reus opgehaald. Vorige week had een stel uit Nunspeet 2VM-121 uitgekozen en vanmorgen al vroeg werd hij opgehaald.

Deze week mailde een fokster uit Duitsland of ik een nog een dekram te koop had. Zij had namelijk haar ram verkocht aan iemand uit de Oekraine en wilde er graag toch nog één bij. Omdat ik momenteel 6 dekrammen in de hokken heb (incl. de uitgeleende ram 0LV-113 en de geleende ram 0VM-144) heb ik haar de ram 1DX-414 aangeboden. Enerzijds omdat ik van deze ram nu toch een paar leuke jonge rammetjes heb en 2 voedsters drachtig van hem zijn. Anderzijds omdat mijn andere rammen verwant zijn aan een paar dieren van haar die ze hier vorig jaar heeft gekocht.
Omdat ik de ruimte ook goed kan gebruiken voor de jongen die ik nog een tijdje wil aanhouden kwam dit eigenlijk wel mooi uit.
Als alles goed gaat krijg ik twee jonge voedstertjes van haar terug. Deze jongen zijn weer kleindochters van een door mij gefokte voedster (0VM-441) die ik vorig jaar aan deze fokster had verkocht. Haar website is http://deutscheriesen.jimdo.com/zuchttiere/

Gisteravond belde een vrouw uit Engeland op. Ze was op zoek naar twee blauwe rammen. Ze wilde ze niet voor de fok, maar als gezelschapsdieren in en rond het huis. Ze had mijn website gevonden en zo aan mijn telefoonnummer gekomen. Eind maart komt ze naar Nederland en wil dan twee jonge rammen ophalen. Ik heb nu nog 8 jonge rammen en ik ga er vanuit dat ik dan wel weer een keuze gemaakt heb welke jonge rammen ik wil langer wil aanhouden en welke niet.

Ik heb momenteel nog de volgende jongen:
Voedsters:
- 2VM-110  (0VM-303 x 0LV-113)
- 2VM-115  (1VM-402 x 1DX-206)
- 2VM-122  (1VM-130 x 1DX-206) zwart 
- 2VM-128  (1VM-232 x 0VM-444)
- 2VM-129 (1VM-232 x 0VM-444)
- 2VM-133 (1VM-136 x 0VM-444)
Rammen:
- 2VM-117 (1VM-402 x 1DX-206)
- 2VM-120 (1VM-130 x 1DX-206)
- 2VM-124 (1VM-232 x 0VM-444)
- 2VM-125 (1VM-232 x 0VM-444)
- 2VM-127 (1VM-232 x 0VM-444)
- 2VM-134 (1VM-136 x 0VM-444)
- 2VM-135 (1VM-136 x 0VM-444)
- 2VM-131 (1VM-401 x 0DX-414)

Een aantal voedsters zijn inmiddels weer drachtig. Een aantal combinaties zijn gelijk aan die van januari. Ik ga er vanuit dat de meesten wel drachtig zijn omdat ze het hele hok weer overhoop halen.
Ik ben alleen een beetje huiverig voor voedster 1VM-136. Zij is zo druk met het overhoop halen van haar hok, dat ze niet goed eet. Ik voer momenteel wat andijvie en witlof bij. Dat eet ze wel goed en hoop haar zo weer aan de brokken te krijgen. Afgelopen week van twee andere blauw-fokkers gehoord dat ze een volwassen voedster hebben verloren, en dan wordt je wel wat huiverig....
En, dit is een mooie voedster. Ze is mooi uitgezwaard. Ze weegt nu ruim 8,5 kg, misschien wel bijna 9 kg. Ze heeft een mooie donkerblauwe korte pels met mooie lange en wel stevige oren. Alleen haar hoofd had iets forser mogen zijn.
Maar, dus wel een voedster om zuinig op te zijn.
De overige voedsters eten verder prima, gelukkig.
Een paar voedsters heb ik maar een twee keer laten dekken, anderen heb ik veel vaker bij de ram gehad.
Deze 'ronde' heb ik ook ram 1VM-133 ingezet.
Dit zijn de combinaties:
- 0VM-303 x 1VM-133
- 1VM-401 x 1DX-414 (zelfde combi)
- 1VM-136 x 1DX-414
- 1VM-232 x 0VM-444 (zelfde combi)
- 1VM-402 x 1VM-133
- 1VM-130 x 1DX-206 (zelfde combi)

De voedster 0VM-445 met haar twee jongen heb ik weer in de buiten-hokken gezet. De jongen zijn nu 6 weken oud. Vandaag heb ik deze jonge Vlaamse Reuzen gewogen. Hun gewicht is nu 1,25 kg en 1,50 kg.
 

Hier nog een leuk fragment van een uitzending bij TV Gelderland over Vlaamse Reuzen fokker Robert Bos uit Doornspijk:

http://www.omroepgelderland.nl/web/Programmas/TV/Gelderse-koppen-5/Losse-Koppen/Onderwerpen-2012/1420291/Reuzenfokker-1.htm

 

 

Weer een aantal Vlaamse Reuzen verhuisd

Afgelopen week zijn er weer een aantal jongen verhuisd. Dinsdag belde een liefhebber van Vlaamse Reuzen uit Boxtel mij op. Hij wist dat ik een aantal Vlamase Reuzen te koop had. Hij was in Arnhem en vroeg of hij langs kon komen voor een jonge blauwe Vlaamse Reus. Omdat ik dichtbij huis werk, kon ik even naar huis toe komen. Omdat hij naast een ram, ook heel graag een voedster wilde hebben, heb ik hem ook een voedster verkocht. Hij heeft voedster 2VM-112 (303x113) en ram 2VM-130 (401x414) gekocht.

Donderdag heeft een stel uit Nunspeet een jonge ram uitgekozen. Ze hadden het hok nog niet klaar, maar wilde er al wel graag één uitkiezen. De keuze is gevallen op jonge ram 2VM-121 (uit de grote voedster 130 en de zwarte ram 206). Dit nest had 4 blauwe Vlaamse Reuzen rammen. Ik had er een aantal te koop en van dit nest zijn vandaag de rammen 118 en 119 verhuisd. 2VM-118 is als cadeu voor hun moeder naar Doetinchem verhuisd. De blauwe ram 2VM-119 is naar Deventer verhuisd. Hij zal volledig binnen worden gehouden. Dit gezin heeft een hele grote bench waar hij in wordt gehouden (en los in huis natuurlijk). Hun dochtertje van 3 was helemaal enthousiast.
Verder zijn vandaag broer en zus, 2VM-111 en 2VM-113, naar een gezin in Veenendaal verhuisd. Vanmorgen waren ze met het hele gezin gekomen om hun lang verwachte koppel op te halen. Over enige tijd zal de ram worden gecastreerd. Deze jongen van voedster 0VM-303 en ram  0VM-113 waren van half december. Toevallig had ik ze deze week nog gewogen en waren nu 3,0 kg. Het zijn mooie rustige jongen. Ik denk heel geschikt voor dit gezin met hun twee kleine kinderen.

Morgen komen nog mensen uit Belgie hun twee Vlaamse Reuzen ophalen. Om ze goed uit elkaar te houden wilden ze graag een Zwarte Vlaamse Reus en een Blauwe Vlaamse Reus. Dit zijn ook broer en zus, namelijk de jongen uit de blauwe voedster 1VM-402 (die zo mooi kan staan) en de grote zwarte ram. De jongen zijn 2VM-114 en 2VM-116. verder komen mensen uit Uitgeest ook een blauwe ram ophalen. Omdat er nog een aantal beschikbaar zijn, kunnen ze nog kiezen welke ze mee willen nemen...

Zal binnenkort de jongen aangeven welke ik nu nog heb aangehouden. Daar zullen er t.z.t. ook nog wel een aantal van worden verkocht. Je kunt niet alles aanhouden.
Ook zijn er een weer paar voedsters weer gedekt. Ook dat zal ik dan even noemen...

--- 


 

Website statistieken