Jonge Vlaamse Reuzen getatoeerd en eersten naar nieuwe eigenaar

Deze week zijn de jonge Vlaamse Reuzen getatoeerd. Sommige fokkers tatoeeren heel bewust slechts enkele dieren. De tatoeerder van onze vereniging keek dan ook op dat hij bij mij 30 jongen moest tatoeeren. Ik wil het graag zodat ik de jongen uit elkaar kan houden en van bepaalde dieren bepaalde eigenschappen kan opschrijven.
Tevens zijn zo al mijn fokproducten, de goede en de minder goede, te herleiden.
Als mensen op voorhand liever geen tatoeage willen, is dit natuurijk prima.

Ik ga binnenkort het Excel-bestand met de afstamming weer bijwerken, maar de 30 jongen die zijn getatoeerd hebben de volgende nrs gekregen:
- voedster 0VM-303: 2VM-109 t/m 2VM-113
- voedster 1VM-402: 2VM-114 t/m 2VM-117 (de rest niet)
- voedster 1VM-130: 2VM-118 t/m 2VM-122 (de rest niet)
- voedster 1VM-232: 2VM-123 t/m 2VM-129
- voedster 1VM-401: 2VM-130 t/m 2VM-132 (de rest niet)
- voedster 1VM-136: 2VM-133 t/m 2VM-136

De betekenis van de tatoeage is als volgt:
De 2 is van 2012, de 'VM' zijn de verenigingsletters van de kleindiervereniging waar ik bij aangesloten ben, de 1 is van januari (maand van geboorte) en de laatste twee zijn volgnummers, binnen de genoemde maand, binnen de vereniging, van het jaar 2012. In principe uniek dus...

Vandaag is de jonge blauwe ram 2VM-126 naar Lelystad (Flevoland) verhuisd. Het hele gezin is hem komen ophalen en hebben deze uitgezocht.
Deze week zijn de twee zwarte rammetjes van 130 al verhuisd, maar zijn binnen het dorp Baak gebleven. Deze waren dus niet getatoeeerd. Eén krijg ik nog weer terug, maar het is wel leuk dat ze even met z'n tweeen naar het nieuwe vreemde hok mogen. Hebben ze net even iets meer steun elkaar.
Verder is vandaag de blauwe Vlaamse Reus voedster 2VM-112 naar Wilp (Gelderland) verhuisd. Deze fokker heeft vorig jaar ook 2 voedsters en een ram hier gehaald. Hij had zelf ook een nest met één voedster en wilde er graag nog één bij hebben.
Morgen gaat het ongetatoeerde blauwe voedstertje van 402 verhuizen. Zij gaat naar Noord-Holland, naar Velserbroek.
Deze week en volgende weekend gaan er ook nog een aantal naar hun nieuwe eigenaar.

Dan komt er weer wat ruimte in de hokken. Ik heb nu alle jongen van de moeder af en alle hokken zitten nu vol. Gelukkig had ik nog 6 hokken over, zodat alle voedsters weer een eigen hok hebben. De jongen heb ik wat verdeeld, zodat de meesten nu met 4 of 5 in een hok zitten. Nu kan dat ook nog prima. Ik heb het idee dat ze het ook wel prettig vinden. Ook al zijn ze vreemd voor elkaar, ze gaan direct tegen elkaar aanliggen en eten mooi gezamelijk. Zien eten doet eten....


De twee jongen van voedster 0VM-445, die nu binnen in de schuur zitten in het nieuwe hok, doen het goed. Aan het begin was er een enorm verschil tussen deze twee. Ik heb ze niet gewogen, maar ik denk dat de een wel twee keer zo zwaar is dan de ander. Ze kwamen met exact 3 weken uit het nest. Nu beginnen ze langzaam mee te eten. Heb gekeken wat het geslacht, en, weer twee rammetjes. De vader van deze jongen is 1DX-414. De drie andere jongen van deze ram (voedster 401) zijn mooi blauw van kleur. In combinatie met deze voedster 445, zullen ook deze twee wel mooi donker worden.

Ik heb nu bij de meeste nesten gezien dat het allemaal heel voorspelbaar is wat wannneer gebeurd:
- 10 dagen oud -> oogjes open
- 3 weken oud -> helemaal uit het nest
- 4 weken oud -> geslacht te bepalen


Er zijn nog steeds een paar jonge blauwe Vlaamse Reus rammetjes te koop.
Indien u interesse heeft of meer informatie wil, bel of mail gerust 0575-549756 / greindsen@gmail.com


----

Zomaar wat foto's van de Vlaamse Reuzen

Vanmorgen heb ik een aantal hokken schoongemaakt en de jonge Vlaamse Reuzen op de tuintafel gezet. Sommige jonge Vlaamse Reuzen gingen zo (verassend) mooi staan, dat ik er een aantal op de foto heb gezet. Een paar jongen die constant mooi gingen staan heb ik wel even gemerkt met een watervaste stift om ze later te herkennen. A.s. dinsdag worden de jonge Vlaamse Reuzen getatoeeerd. Dan is het eenvoudiger ze te herkennen.

De enige zwarte voedser uit het nest 1VM-130 x 1DX-206:

Eén van de vijf jonge rammen uit nest 1VM-232 x 1VM-444:
Meerdere rammetjes van hetzelfde nest
1VM-232 x 0VM-444:
blauwe vlaamse reuzen

foto blauwe vlaamse reuzen

Door onderstaand voedstertje werd ik erg verrast. Deze jonge blauwe Vlaamse Reus voedster komt uit voedster 1VM-402 en de zwarte vlaamse reus ram 1DX-206. Voedster 402 heb ik aangehouden vanwege haar mooie stelling. Dit voedstertje heeft dezelfde mooie stelling. Ze bleef maar staan, met haar voorpootjes mooi recht. Ze heeft niet zo'n beste kleur, nog niet. Ze is wat licht van kleur, maar verder (zover je het nu kunt zien) een goede bouw. Maar ik houd haar nog maar eens even aan, kijken hoe ze ontwikkelt, ze is nog jong...

foto blauwe vlaamse reus

Mooi he?!

jonge blauwe vlaamse reus

Ook de 1 jaar oude voedster 1VM-136 (0VM-445 x 0DX-419) had ik even op tafel gezet om het hok van haar en haar jongen schoon te maken. Ook zij bleef zo lang zo mooi staan, echt genieten. Ze is momenteel wat aan het verharen, met name de borst is een beetje plukkerig.
Deze voedster heeft haar jongen in het begin niet zo heel goed gezoogd. Ik denk dat ze zelf nog zwaarder is geworden nu alle jongen brokken meeeten. Ik heb haar gewogen en ze is ruim 9kg!!
Een voedster met veel lengte en een mooie donkerblauwe kleur met een korte pels. Ze heeft één jong voedstertje (de rest rammen), één die ik vooralsnog ook aanhoud.

foto blauwe vlaamse reus voedster

foto blauwe vlaamse reus voedster

foto blauwe vlaamse reus voedster


-----

Geslacht bekend van de jonge blauwe Vlaamse Reuzen

Vorig weekend heb ik het geslacht bepaald van de jonge blauwe vlaamse reuzen. En, net als vorig jaar, zijn de rammen weer volop in de meerderheid. Van de 35 jongen zijn er 11 voedsters en 24 rammen. Niet echt fifty fifty dus.
Bij het fokken gaat het om de kwaliteit niet om de kwantiteit, maar ik had graag iets meer voedsters gehad om daar nog meer uit te kunnen selecteren. De geslachten per nest waren als volgt:
0VM-303:   1 ram en 4 voedsters
1VM-402:   3 rammen en 3 voedsters
1VM-401:   5 rammen
1VM-130:   6 rammen en 1 voedster (zwart)
1VM-136:   4 rammen en 1 voedster
1VM-232:   5 rammen en 2 voedsters

Vooralsnog houd ik 8 voedstertjes aan welke ik wat langer wil houden en wil zien opgroeien en zien ontwikkelen. Ook houd ik van de verschillende nesten een paar rammen aan, ook om deze reden.

Er zijn al diverse jongen gereserveerd, de eersten zullen het eerste wekeend van maart naar een nieuwe eigenaar gaan. Leuk te zien dat er interesse is van ver weg (Belgie) komen, maar ook heel dichtbij (eigen dorp Baak).
Nog steeds zijn er wel een paar rammetjes te koop.

Afgelopen zaterdag is voedster 0DX-315 verhuisd. Er kwamen mensen kijken voor een jonge vlaamse reus. Deze zullen ze begin maart op gaan halen, maar hebben zaterdag dan ook deze voedster al meegenomen. Ze komen in een ruime wei met groot hok te lopen, samen met een andere voedster die ze al hadden.

Afgelopen week ben ik begonnen met de bouw van een nieuw konijnenhok voor de voedster 445 die nu nog twee jongen heeft. De jongen hebben hun oogjes nu open. Ze worden morgen 2 weken. Ze zitten nu binnen in de schuur (tussen 0 en 10 graden) en kan ze dus nu niet naar buiten doen. Daarom maar besloten een nieuw hok voor binnen te maken. Zal binnenkort een paar foto's maken en aangeven hoe ik dit konijnenhok (maat 120x120 voor Vlaamse Reus) gemaakt heb.

----

Jonge Vlaamse Reuzen doen het goed met de vorst en kou

De jonge Blauwe Vlaamse Reuzen die eind december zijn geboren doen het prima met de kou. Ze eten wel meer dan normaal heb ik het idee. Ze krijgen goed brokken en eten veel hooi (ik heb erg mooi hooi). Ze krijgen nu een paar keer per dag water in een bakje (in beton gegoten, dus kunnen ze niet omgooien). De drinkflessen gebruik ik nu maar even niet. 's Avonds, net voor de nacht, zit er nog een klein beetje water in, zodat ze 's ochtends leeg zijn. Tevens krijgen ze dan wat wortelen voor de nacht zodat ze geen dorst krijgen. Ik geef wel lauw water. Omdat ze nu in korte tijd veel drinken, lijkt het mij beter niet heel koud water te geven. Misschien is het teveel vergelijken met ons mensen....
Al met al is het best veel werk. Ik denk dat ik per dag wel twee uur bezig ben.
Eén voordeel is dat je de hokken nu niet goed kunt uitmesten omdat het allemaal bevroren is. Dan maar niet. Ik strooi dan maar wat aubiose en stro bij, zodat een dik pak strooisel ontstaat. Lekker warm! Ook het windbreekgaas helpt bijzonder goed tegen de kou, vooral merkbaar als het maar iets waait.

Afgelopen week bleeft het nest van voedster 445 nog buiten. Het ging nog steeds goed. De voedster voedde jongen goed e dekte het nest goed toe. Totdat op één dag 3 jongen dood waren en de volgende dag ook nog één. Omdat ik elke avond en morgen een strootje op het nest leg, zodag ik kan zien of de voedster het nest open heeft gehaald om te voeden, zag ik dat ze 's ochtends nog niet gevoed waren. 's Avond nog niet, en toen heb ik de overgebleven jongen en de voedster naar binnen gehaald en zelf aangelegd. Ik heb de hele nesthoek opgepakt en in een kist gezet. Toen bleek ook dat de voedster uierontsteking had, of iets dergelijks. Rondom één tepel was het hard, de jongen wilde niet aan die tepel aanpakken. Door haar te masseren en te 'melken', kwam er een dikke suspensie uit. De volgende dag wilde ik haar weer masseren en jongen aanleggen, maar toen had ze de jongen weer gevoed. Eén jong was al klein, en heeft het niet gered. Nu heeft ze dus nog twee jongen en zit ze in de schuur in een kist waar ik normaal het hooi / stro in bewaar.
Omdat ik deze voedster en jongen niet op korte termijn weer naar buiten kan doen, ben ik bezig een nieuw hok te maken voor binnen. De huidige kist nl te klein om de voedster langdurig in te houden.

Omdat ik zie dat er veel gezocht wordt op konijnenhokken, wil ik de bouw van dit konijnenhok laten zien, hier op de blog. Ik heb vandaag twee underlayment platen gehaald (244x122) van 18mm dik. De veer en groef heb ik er af gezaagd. Eén plaat heb ik halfdoor gezaagd t.b.v. bodem en deksel (dak), dus 122x120cm. De andere plaat in drie stukken van 70 x 120. Dit zijn de zijkanten en de achterkant. De bodem heb ik al geverfd met Tenco Garant. Wanneer ik weer verder ga zal ik het hok verder in elkaar zetten en de bodem nogmaals verven, inclusief de onderste 10cm van de zijkanten. Ik heb nog een passend stuk stevig gaas welke ik gebruik voor de voorkant, het deurtje.

Deze week zal ik nog een stukje schrijven over de jongen. Ik weet nu nl het geslacht van de jongen.......

-----

Website statistieken