0VM-445 een nest gekregen - nieuwe foto's

Blauwe Vlaamse Reus voedster 0VM-445 

Gisteravond heeft 0VM-445 inderdaad een nest gekregen. Er lagen paar dode jongen buiten het nest, waarvan één onvolgroeid jong. Ik heb even snel gekeken en het lijkt er op dat er nog een stuk of 7 jongen in het nest liggen. In totaal had ze dus meer dan 10 jongen! Gelukkig heeft ze tot op de laatste dag van haar dracht redelijk goed gegeten, dus heeft nog een goede conditie. Gisteravond haar direct een stuk witlof gegeven en dit at ze goed op. Vanmorgen had ze de bak brokken ook al leeg. Ik zag dat ze de jongen al gezoogd had, dat is dus een goed teken. Omdat het vannacht koud is geweest lag er condens bovenop de wol. Dus het is lekker warm daarbinnen.

Ik heb van elk nest drie foto's op de website geplaatst.
Deze foto's zijn te vinden op de pagina 'Jongen' van www.vlaamse-reus.nl
Door op onderstaande foto te klikken wordt deze pagina geopend.
Jonge blauwe vlaamse reuzen

 

Eén Vlaamse Reus drachtig, één niet

Voedster 0VM-445 is drachtig. Ze heeft enorm buik en is momenteel bezig met een nest. Als je haar nieuw stro geeft sleept ze het direct in het nest. Ondanks dat ze een hangbuikje heeft, eet ze nog steeds redelijk. Ze is ook behoorlijk langgelijnd, dus heeft nogal wat ruimte voor haar jongen. Vorig jaar heeft ze twee nesten gehad. Helaas zijn vorig jaar van haar tweede nest maar twee jongen overgebleven. De overigen zijn door de hitte omgekomen omdat het nest te dicht zat. Met de komende kou zou dat nu niet zo gauw gebeuren. Hopelijk gaat de geboorte goed en plukt ze goed wol, en vinden de jongen snel het nest.
Ik heb één jonge voedster van haar. Dit is 1VM-136. Dit is ook zo'n langgelijnde voedster met, net als haar moeder, een mooie korte pels. Wat ze ook gemeen hebben is dat haar hoofd iets smal is. 0VM-445 is drachtig van 1DX-414.
Aankomend weekend moet ze, als het goed is, de jongen krijgen.

0DX-315 is wederom niet drachtig. Ik zoek nu iemand die haar wil hebben. Ze is groot en fors en mooi donkerblauw. Alleen dus niet geschikt voor de fok. Ze staat ook te koop op Marktplaats: http://link.marktplaats.nl/524306115

Aankomend weekend ga ik naar de Champion Show en ga ook nog even langs een fokker van blauwe vlaamse reuzen die ram 0DX-419 van mij heeft geleend. Ik ga deze ram weer ophalen.

Indien ik de mogelijkheid heb zal ik komend weekend nog wat foto's van de 6 nestjes maken en plaatsen.

---

35 jonge Vlaamse Reuzen in de hokken

Eén nest is al weer 5 weken oud, de overige nesten zijn nu 3 weken oud. De jongen van drie weken oud komen nu voorzichtig uit het nest.

Eén nest is a.s. zaterdag pas drie weken en zitten nu nog in het nest. Dit nest van 7 jongen heeft het gered zonder dat de voedster ook maar iets aan wol geplukt heeft. Gelukkig hebben we niet heel koud weer gehad en had de voedster wel heel veel stro/hooi over het nest (en ik hielp haar een handje).
Deze voedster, 1VM-232, zoogt haar jongen heel goed. Alle 7 jongen gaan heel gelijk op.

Anders is het met voedster 136 en 401. Deze twee voedsters hebben allebei 5 jongen in het nest. Het zijn forse voedsters, maar toch hadden ze veel moeite met het zogen van de jongen. Je ziet gewoon dat de jongen minder hebben gekregen en nog wat kleiner zijn dan de andere nesten. Ook zit er meer verschil tussen de jongen in het nest. Aan de andere kant, ze hebben nog tijd genoeg om te groeien.

De halfzussen 1VM-130 en 1VM-402 hebben allebei een nest van de zwarte ram 1DX-206. 130 heeft er 7 (4 blauw en 3 zwart) en 402 heeft er 6 (5 blauw en 1 zwart).
Beide zijn hele goede moeders gebleken.
1VM-130 eet momenteel niet zo heel goed brokken. Wel eet ze goed wortel, maar je ziet dat haar conditie er niet beter op wordt. Ze blijft de jongen ook maar zogen, ze zijn mooi dik en rond. Ook de jongen van 402 zijn mooi dik en rond. Alleen jammer dat er twee blauwe jongen bij zitten met nu al zichtbare witte haren. Maar ook een paar mooie donkere. Wellicht dat dit iets te maken heeft met het kruisen met de zwarte ram.... Iets meer variatie.

Het lijkt er nog steeds op dat de twee voedsters van 2010, 0VM-445 en 0DX-315 drachtig zijn. Deze laatste zou mooi zijn, heb haar nog nooit drachtig gehad. Het zou dus ook nog mis kunnen gaan....

Ben momenteel bezig een nieuw dak boven het hok van 4 (laatste gemaakt) te maken. Het huidige dak was lek omdat er een afgezaagde tak van de buurman op was gekomen. Nu wordt het wat hoger en isoleer ik het dak. Zo is het wat aangenamer in de zomermaanden. Tevens ziet het er wat netter uit.

-----

 

Filmpje van de eerste jonge blauwe vlaamse reusjes 2012

 

Vandaag heb ik alle hokken schoongemaakt. Ik wilde een paar foto's van de jongen maken. Heb direct een paar filmpjes gemaakt. De foto's zijn met overzetten verloren gegaan (computers..), daarom hier de filmpjes (kwaliteit is niet al te best.
De moeder is 0VM-303 en had ik even apart gezet.


------ 

 

Blauwe Vlaamse Reus Ram verkocht

Ram 1VM-405 is verkocht. Vanavond belde iemand uit Noord-Holland die geinteresseerd in hem was. Hij is direct in de auto gestapt om de ram op te halen. Deze mensen hadden al meer Vlaamse Reuzen, o.a. de kleuren wit en ijzergrauw.

---

 

5 nesten Blauwe Vlaamse Reuzen erbij

In de laatste paar dagen van het oude jaar zijn er vijf nesten bijgekomen. Nadat twee weken eerder 303 een nest gekregen had, kregen nu de volgende voedsters een nest:

- 1VM-402 x 1DX-206 (28-12-11): 
Deze wat kleine voedster heeft 10 jongen van de zwarte ram gekregen. Er waren 2 zwarte en 8 blauwe. Inmiddels bestaat het nest nog uit 6 jongen: 1 zwarte en 5 blauwe. Ze had een mooi groot nest gemaakt en verzorgt de jongen prima. Ze zien er mooi dik uit.  

- 1VM-401 x 1DX-418 (29-12-11):
Deze voedster van ruim 8 kg had ook een nest van 10 jongen. De ram was de 418, een ram met een hele mooie pelsstructuur. Deze ram heeft maar één bal, maar bevrucht dus prima. Helaas waren er bij de geboorte al 2 jongen dood en waren 3 jongen aangevreten. Later is nog een jong doogegaan. Omdat ze dus nog maar vier jongen over had, heb ik een zwart jong van voedster 130 bij haar in het nest gelegd. Ook zij had al geruime tijd van te voren een mooi groot nest en verzorgt de jongen nu prima.

- 1VM-130 x 1DX-206 (29-12-11):
Deze voedster is één van mijn favorieten. Mooi groot met een mooie kop en oren. De benen zouden nog wat beter kunnen. Ik wist al heel lang dat ik deze voedster met de zwarte 206 wilde dekken. Hier kwam ook een nest van 10 jongen uit: 5 blauwe en 5 zwarte. Ze heeft nu zelf nog 7 jongen (3xzwart + 4x blauw) en 401 heeft één zwart jong van haar. Deze voedster doet het wat bezorging ook prima. De jongen zijn mooi dik. Ze had het nest al geruime tijd van tevoren achterin het hok gemaakt, maar uiteindelijk heeft ze nog snel een nestje voorin het hok gemaakt en daar de jongen in gekregen.

- 1VM-136 x 0VM-444 (29-12-11):
Deze grote voedster van ruim 8,5kg heeft ee nest gekregen van ram 444. Deze ram heb ik zelf gefokt, maar is van Evert Jan Kin. Hij is fors en groot, maar heeft een iets ruwe lange pels. Omdat voedster 136 een hele korte pels had, hoop ik dit te kunnen compenseren en de sterke punten van deze ram in de jongen terug te vinden: goede kop en oren met goede stevige benen. Deze voedster had 9 jongen, waarvan twee heel klein, dus niet levensvatbaar. Eergisteren vond ik een dood jong buiten het nest en lag er nog een dood in het nest.
Deze voedster heeft de gehele dracht het stro in het hok overhoop gehaald, maar had pas op de dag van de geboorte had ze pas een nest gemaakt. Wel een mooi nest met veel wol. De huidige vijf is ook een mooi aantal en deze verzorgt ze ook prima.

- 1VM-232 x 0VM-444 (31-12-11)
Als laatste werd dit nest op Oudejaarsdag om 20.00u geboren. Net voor het vuurwerk! Deze voedster had 11 jongen, maar ook hier waren er een paar hele kleintjes.
Nu heeft ze nog 7 jonkies. Ondanks dat het nest niet heel veel voorstelt, verzorgt ze ze goed. Duidelijk is te zien dat deze jongen een paar dagen jonger zijn. Wat een paar dagen al niet kan doen!!

Over vruchtbaarheid dus niets te klagen: 60 jongen in 6 nesten. Voor mij had het wel iets minder gemogen, maar hier heb je niets over te zeggen. Nu zijn er nog 35 over, een mooi aantal.
Alle voedsters hadden wel wat moeite om na de geboorte weer aan het eten te komen. De eerste dagen heb ik wat witlof en andijvie bijgevoerd. Iets wat ze allemaal heel graag eten. Verder heb ik heel mooi gerstestro en goed hooi, ook hier eten ze goed van. Nu ze weer goed brokken beginnen te eten gaat het weer beter met de conditie. Want met 10 jongen in de buik aten ze de laatste week echt niet heel veel....

Het is niet koud, maar er is wel heel veel wind. Ik heb nu een afdak met verlichting voor de hokken en dat is echt perfect. Hier heb ik windbreekgaas voor gehangen, dus de konijnen zitten fris, maar niet in de wind.

De jongen van 303 x 113 komen nu voorzichtig uit het nest. Dit is een mooie periode. Jonkies rond zien lopen in het hok.
Ik denk dat voedster 445 weer drachtig is, ze zet het hele hok op de kop. Ze had zoals eerder gezegd één dood jong van 125 gram! (normaal zijn ze tussen de 65 en 70 gram).
Ook heb ik (heel voorzichtig) het idee dat voedster 315 drachtig is. Ik heb haar vorig jaar niet drachtig kunnen krijgen, dus als het nu wel lukt, zou dit erg mooi zijn. Als het niet wat gaat worden ga ik haar van de hand doen...

Had vandaag mailcontact met andere Vlaamse Reuzenfokker. Ook hij had al diverse nesten. Met dit "zachte weer" is het natuurlijk ook veel makkelijker de voedsters drachtig te krijgen dan bij zeer koud weer...

Overzicht van de nesten en hun jongen komt ook op www.vlaamse-reus.nl te staan.

----

Website statistieken