Foto's overkapping aan konijnenhokken

Hierbij enkele foto's van de overkapping welke ik afgelopen tijd samen met mijn vader heb gemaakt:

konijnenhokken flat vlaamse reus

konijnenhok vlaamse reus 

konijnenhokken vlaamse reuzen


---

Blauwe vlaamse reuzen weer in beeld; weer een F-prediktaat erbij

Het is al weer enige tijd geleden dat ik hier een bericht heb geschreven. Belangrijkste reden is de geboorte van onze derde dochter op 22 september jl. Alles gaat prima met haar, ze is een voorbeeldige baby.
Maar verder is er de laatste tijd ook niet heel veel gebeurd op 'konijnengebied'.

Ik heb afgelopen gewerkt aan een overkapping voor de konijnenhokken. Deze overkapping is ruim een meter, dus nu zal er geen regen meer in de hokken terecht kunnen komen. Omdat de hokken deel uitmaken van de tuin, behoorlijk in het zicht dus, heb ik het dak van dakpannen gemaakt gelijk aan de schuur ernaast. Was acheraf niet heel goedkoop, maar wel mooi. Ik heb er een aantal TL-balken in gemaakt, dus heb nu goed licht in de hokken.
Verder heb ik de bodem van mijn rammenhok (4 hokken) behandeld met Tenco Garant. Dit geeft houten bodems een goede bescherming.

Dit weekend is er de jaarlijkse clubshow van PKV Vorden, de kleindiervereniging waar ik lid van ben.  Voor deze show, de Bronckhorster Kleindierenshow geheten, waren door 40 leden  217 dieren ingeschreven, gelijk aan het aantal van 2010. Mooiste konijn van de show was een Alaska (zwart), ram jong, met een F97. De fokker is Dhr. J. Bakering uit Ruurllo.

Ik had vijf dieren ingeschreven, 4 rammen en een voedster.
De resultaten waren wisselend, maar niet geheel onverwacht.
De uitslagen waren als volgt:
- zwarte ram 1DX-206:  G91
- blauwe ram 1DX-414: ZG93
- blauwe ram 1VM-405: ZG94
- blauwe ram 1VM-133: F95.5
- blauwe voedster 1VM-402: G90

Erg blij was ik met de 1e F met 95.5 punten. Dit is het hoogste aantal punten dat ik ooit heb behaald. Paar maand geleden op de Vlaamse Reuzendag hadden twee andere dieren ook een F, maar deze hadden 95 punten. Een van deze twee dieren was een zuster van deze ram.

Mooi was ook het resultaat van de twee ZG's. Met name die van de 414. Deze had nl op de JDD nog een O omdat hij maar één bal had. Nu is de tweede bal toch ingedaald. Ram 405 had op de Vlaamse Reuzendag nog een F95, nu dus een ZG. Hij is nu ook wel iets in verharing en had wat meer op gewicht kunnen zijn. 414 en 405 hadden hetzelfde gewicht: beide waren ze 7.2 kg en een oorlengte van 19.5cm. Omdat ze morgen pas uitgekooid mogen worden en dan ook de keuringslijsten mee mogen, weet ik de overige onderdelen nog niet helemaal.

Wat me wel wat tegenviel waren de 91 punten van de zwarte ram. Ik vind het een erg mooie ram. Omdat hij uit blauw x zwart komt is er inderaad best iets aan te merken op z'n grondkleur en ook was er wel iets roest aanwezig, waardoor hij op z'n kleur toch wat moest toegeven. Verder kreeg hij de opmerking dat hij wat 'plomp' was. Hij is inderdaad fors. Hij weegt ruim 8.5 kg. Verder is hij behoorlijk breed. Wel kenmerken die ik wel kan gebruiken voor een aantal van mijn voedsters. Jammer voor deze ram, Zwarte Koos, met een heel fijn karakter. Maar voor mij maakt het niet zoveel uit.

Ik heb nog even getwijfeld of ik voedster 402 wel moest insturen, had het misschien niet moeten doen. Aan de andere kant weet ik nu weer wat ze er van vinden. Ik kan ook wel begrijpen dat deze voedster niet zo hoog scoorde. Het is nl. niet een echte Vlaam. Ze is iets smal en klein. De reden dat ik haar heb aangehouden is dat ze uit voedster 442 (overleden) en dat ze net als haar moeder prachtig kan staan. Verder zijn haar oren niet lang, maar wel heel stevig. Wil dan ook graag een nest bij haar fokken, waarschijnlijk met de zwarte ram.

Ik ben wel tevreden met de dieren die ik nu heb. Heb zelf het idee dat ze over het algemeen meer kwaliteit hebben dan vorig jaar.
Ik heb nu 9 voedsters: 3 voedsters van vorig jaar, 5 zelfgefokte voedsters van dit jaar en nog één jonge voedster van Evert Jan Kin uit Staphorst.
Verder heb ik aan rammen 4 jonge en twee oude. Eén van deze oude is nog bij een collega-fokker uit Gorinchem maar zal in de loop van volgend jaar weer terugkomen.
Ook ga ik voor de eerste nesten gebruik maken van ran 0VM-444. Deze ram heb ik zelf gefokt, maar vorig jaar verkocht aan Evert Jan. Erg mooi dat ik deze forse ram voor een paar voedsters mag gebruiken.

De meesten dieren hebben de ergste verharing inmiddels weer gehad, dus raken ze weer beter in conditie. Dit is weer goed voor het drachtig krijgen, iets waar ik volgende maand weer mee ga beginnen: het laten dekken van de eerste voedsters.

Een aantal combinaties zijn al wel bekend, maar voor andere voedsters weet ik het nog niet. Zoals het er nu uitziet houd ik de rammen allemaal wel aan, dus is er keus genoeg.
---

Website statistieken