Eerste F-predikaat behaald met mijn blauwe vlaamse reuzen

Vandaag was de fokkersdag 2011 van de Vlaamse Reuzen Club in Veenendaal. Voor mij was het vierde keer dat ik er kwam, waarvan de laatste twee keer met ingezonden dieren.
Het was wederom weer een leerzame dag (ik heb weer iets geleerd over de beoordeling van de kop en de kopvorm). Tevens is het voor de "echte" fokkers van Vlaamse Reuzen dé dag om hun fokproducten te vergelijken met die van de andere fokkers. Je kunt denken dat je nog zulke goede dieren in je hokken hebt zitten, maar m.i. kun je dat het beste zien tussen de dieren van de anderen. Het leuke, althans binnen het kleine groepje van fokkers van blauwe vlaamse reuzen, is dat een ieder zeer enthousiast en geinteresseerd is in de dieren van de ander en wordt het succes (wat is succes, het is maar een hobby) elkaar prima gegund. Leuk is ook dat we, relatief gezien, met een groepje jonge mensen zijn. Zeker goed voor de toekomst!

Het was weer een prachtige dag met veel mooie dieren, 296 inschreven dieren en 28 dieren voor de verkoop. Winnaar van de Vlaamse Reuzen fokkersdag 2011 was een voedster van de maand januari in de kleurslag WIT. De fokker was Dhr. J.D. van Keulen uit Stellendam.

Dit jaar waren er een mooi aantal BLAUWE Vlaamse Reuzen.
In de A-klasse (jan-feb) waren er acht, twee rammen en zes voedsters.
In de B-klasse (mrt-apr) waren er zeven, twee rammen en vijf voedsters.
In de C-klasse (mei-jun) waren er drie, één ram en twee voedsters.

De kwaliteit was zeer goed, want alle Blauwe Vlaamse Reuzen op deze tentoonstelling hadden allemaal een ZG of hoger.
De punten voor een ZG liggen tussen 92 en 94,5.
De punten voor een F liggen tussen de 95 en 97,5.

Ik had drie dieren meegenomen. Ik had er welliswaar vier ingestuurd, maar door wat wisselingen i.v.m. verharingen en de O van voedster 401 van vorige week, heb ik het bij deze drie gehouden. Verder heb ik ram 135 ook meegenomen. Deze is naar fokker I. Sipma uit Leiderdorp gegaan.

De punten van mijn ingezonden dieren waren:
- voedster 1VM-130:  F  95
- voedster 1VM-136:  ZG 93.5
- ram 1VM-405: F 95

Met deze punten was ik natuurlijk zeer tevreden. Ik had nog nooit een F-predikaat behaald, dus dit was voor mij een prima resultaat. De blauwe vlaamse reuzen van de A- en B-klasse werden door dezelfde keurmeester gekeurd, door T. Spijkerman.

Er zat dus wel wat verschil in het aantal punten van vandaag en vorige week, maar de volgorde van de dieren klopte aardig. Ze hadden alledrie een F voor bouw en type. De overige onderdelen varieerden van G tot F.

Zelf vond ik de kop en oren van ram 405 ook altijd wel mooi. De oren zijn niet heel lang, 19cm, maar wel heel mooi lepelvormig en stevig. Deze ram kreeg zelfs een U voor zijn kopvorm. Ook dat had ik nog nooit gehad.

De overige fokkers van de Vlaamse Reuzen in kleurslag blauw die dieren in gezonden hadden waren:
- E.J. Kin uit Staphorst: 1x F / 3x ZG
- G. Heezen uit Varsseveld: 2x F / 2x ZG
- E. vd Weerd uit Ede: 2x ZG
- R. van Hoorne uit Gorinchem: 4x ZG

Gé Heezen had de beste blauwe vlaamse reus. Een voedster van de vieder maand. Deze had een F 96.

De fokkersdag van de Vlaamse Reuzen club 2011 was dus een zeer geslaagde dag met mooie blauwe vlaamse reuzen.

Op 25 en 26 november wordt er een 2-daagse tentoonstelling georganiseerd. Een tentoonstelling voor alléén Vlaamse Reuzen. Mooi man!

----

Het showseizoen is weer begonnen!!

Afgelopen zaterdag was weer de eerste show van dit tentoonstellingsseizoen. Het was de jongdierendag show van de kleindiervereniging waar ik lid van ben: PKV Vorden. Deze JDD werd georganiseerd samen met PEKLO uit Lochem. De show begon 13.00u, net toen het zo warm en benauwd begon te worden...

Ik had 8 dieren ingeschreven. Ik heb maar vier verzendkisten, maar omdat dit zo lekker dichtbij was heb ik er meer ingeschreven en de andere vier in een doos meegenomen.

Omdat dit ook net de periode is dat mijn Vlaamse Reuzen enorm in de verharing zijn, heb ik ze afgelopen week extra geborsteld om de meeste losse haren en klitjes uit de pels te borstelen. Enige tijd geleden had ik ze al de nagels genknipt dus dat hoefde niet meer.

Alle dieren werden in tentoonstellingskooien opgesteld. Dit had men vorig jaar voor het eerst gedaan en was goed bevallen. Het is natuurlijk ook een prachtig gezicht al de verschillende rassen konijnen en kippen op een rij.
Helaas was het behoorlijk warm en benauwd dat de meeste dieren hier toch behoorlijk last van hadden.

Toe mijn dieren waren geweest heb ik ze ook direct uit de kooien gehaald en naar huis gebracht. Ze hadden de gehele snuit en keel al wat de nat, een teken dat ze het echt veels te warm hadden. De stress van het vervoeren, inkooien, uit de kooi halen, de keuring op tafel, het weer terugplaatsen in de kooi en als laatste weer terug naar huis is dusdanig stressvol dat ze de hele dag en de volgende dag enigszins van streek waren. Ik kon het vooral merken aan dat ze niet zo goed aten.

De keuring van mijn blauwe vlaamse reuzen was weer erg leerzaam voor mij. Eerst werden een aantal konijngrijze vlaamse reuzen gekeurd. Deze waren van fokker Hammink uit Lochem, daarna kwamen die van mij. Ik heb bij de Vlaamse Reuzen geschreven (zie foto op Achterhoekfoto.nl), dus kon tijdens het keuren ook goed vragen stellen. 

Ik was erg tevreden over de uitslagen en het commentaar.
Hieronder alvast de uitslagen van de dieren die ik had meegenomen:
De uitslagen waren als volgt:
- ram 1VM-133: ZG 94
- ram 1DX-206 (zwart) ZG 93
- ram 1VM-405: ZG 93,5
- ram 1DX-414: O
- voedster 1VM-130: ZG 94
- voedster 1VM-136: ZG 93
- voedster 1VM-401: O
- voedster 1VM-402: ZG 93,5

De ZG is het predikaat, het cijfer is het aantal punten dat behaald is. Een ZG wordt behaald indien het aantal punten tussen 92 en 94,5 ligt is het predikaat een ZG.
Een O wordt behaald indien op één van de onderdelen een afwijking/uitsluitingsfout wordt geconstateerd.

Ondanks dus die twee "O's", ben ik toch erg tevreden met de overige 6 ZG's. 
De aangekochte ram 1DX-414 had een O omdat aan een zijde het scrotum miste. M.a.w. hij had maar één bal, reden voor uitsluiting.
Mijn eigen gefokte voedster 1VM-401 had een O omdat het staartbeen was gebroken. Ik wist al wel dat de staart niet helemaal correct was. Dit heeft ze altijd al gehad, waarschijnlijk heeft ze dit in haar nestperiode opgelopen. In ieder geval niet erfelijk. Ik wilde wel graag weten wat men van de rest van de voester vond. Deze voedster was nl van begin af aan al enorm groot en ontwikkeld. Ik blijf het een mooie voedster vinden. Ze weegt nu ruim 7 kg en haar oren zijn nu 19,5cm. Haar overige punten werden met ZG beoordeeld, en zelfs twee F'en voor grondkleur buik en kleur buik.
Haar tentoonstellingscarriere is dus al weer voorbij, maar houd haar zeker aan voor de fok van komend jaar.

De overige 6 dieren hadden allemaal een F voor type.  Voor de rest hadden ze wisselend ZG en F voor de overige onderdelen. Leuk was dat mijn twee eigengefokte rammen, 133 en 405, beide een F voor de kop en oren en beide het maximaal aantal punten (15) had. M.u.v. voedster 402 hadden ze allemaal oren van 20cm, dus mooi fors.

Opvallend dat broer en zus 133 en 130 beide 94 punten hadden en halfzus 402 93,5 punten had. Helaas is de moeder, voedster 0VM-442 (mijn favoriet van vorig jaar) begin dit jaar na haar tweede nest doodgegaan.
Een andere ram van haar, 131 die naar Groningen is verkocht had ook een ZG 94 op de daar gehouden JDD.

Foto's van de JDD zijn te vinden op de site van Achterhoekfoto.nl

Omdat ik de dieren er zaterdag redelijk goed uit had zien heb ik er een paar op de foto gezet. Ik moet deze foto's nog verkelinen/uitsnijden en dan ga ik ze op mijn website www.vlaamse-reus.nl plaatsen.

Zaterdag a.s. is er de fokkersdag van de Vlaamse Reuzen Club in Veenendaal. Ik heb daar 4 Vlaamse Reuzen ingeschreven. Ik weet nog niet of ik daar zelf en de dieren aanwezig zijn ivm de baby die deze week geboren kan gaan worden. Sommige dingen gaan voor....

-------

Jongdierendag Vorden

Aanstaande zaterdag 10 september is er de jaarlijkse jongdierendag van de twee verenigingen PEKLO Lochem en PKV Vorden. Van deze laatste ben ik zelf lid. Ik heb een aantal dieren ingeschreven, maar je kunt op het laatste moment nog wel wat dieren wisselen. Een aantal Vlaamse Reuzen van mij is enorm aan het verharen. Dat is erg jammer want borstelen lost het niet helemaal op. Het heeft gewoon tijd nodig. Toch neem ik bv ram 1VM-133, die ook zo in de verharing is, wel mee. Ben nl benieuwd hoe zo'n ram het gaat doen. Deze is inmiddels ook 8 kg.

De week er na is er de fokkersdag van de Vlaamse Reuzen club. Een beetje serieus fokker van Vlaamse Reuzen is hier wel aanwezig met een paar van z'n dieren. IK denk dat bijna iedereen er wel over eens is dat dit het mooiste Vlaamse Reuzen evenement in het jaar is.

Ik heb eerder aangegeven hier nog iets meer info over te plaatsen, maar ben er niet aan toegekomen, maar dit heeft een reden: half september verwachten wij een baby. Dit wordt ons derde kind. De laatste tijd dus druk met andere dingen geweest...

/

Website statistieken