Nieuwe gewichten Vlaamse Reuzen toegevoegd aan groeilijst. Zwarte Vlaamse Reus meer dan 8 Kg!!

Ik heb nieuwe gegevens toegevoegd aan de lijst waarin ik de groei van mijn Vlaamse Reuzen bijhoud.

De zwarte Vlaamse Reus (1DX-206) is de 8 kilo !!! gepasseerd en daarmee is deze ram de zwaarste van de in 2011 geboren jonge Vlaamse Reuzen.
Het is ook een prachtdier, welke ik in 2012 wil inzetten voor de fokkerij. Hij komt uit een blauwe vader en een zwarte moeder (zuiver zwart, dus niet uit IJzergrauw). In combinatie met mijn blauwe vlaamse reuzen voedsters zullen er waarschijnlijk naast blauwe ook nog een aantal zwarte jonge vlaamse reuzen uit geboren worden.

De lijst is te vinden op mijn website vlaamse-reus.nl op de pagina: http://www.vlaamse-reus.nl/jongen


--

Nieuwe drinkflessen met houder gekocht

Gisteren zijn de nieuwe drinkflessen die ik heb besteld binnengekomen. Ik had al 10 van deze flessen, maar nu heb ik alle hokken voorzien van deze flessen. Je kunt ze met een gieter vullen, dat is wel makkelijk. Echter het schoonmaken is iets lastiger omdat de beugel behoorlijk klem om de fles zit. Dit heeft ook met het gaas van mijn konijnenhokken te maken. Nu heb ik ook 20 houders erbij gekocht. Dit is een ijzeren houdertje die je aan het gaas kan hangen. Ook dit pas niet helemaal goed op het gaas van een aantal van mijn hokken (die met mazen van 5x5 cm). Maar, door ze een beetje te buigen gaat het prima. Nu kun je ze makkelijk van het gaas 'loskoppelen' om schoon te maken.

   

Lindebomen voor schaduw voor de konijnenhokken

Enige tijd geleden heb ik twee Lindebomen geplant om schaduw te creeeren voor de twee konijnenhokken (met beide 4 hokken). Met name aan het eind van de middag hebben de nieuwste hokken behoorlijk wat zon. Deze hokken staan in een voormalige kippenren, dus heb ze aan de situatie moeten aanpassen.
Afgelopen week heb ik een frame om de bomen heen gemaakt zodat deze meer steun hebben en ik de takken kan leiden.
Hier twee foto's:Foto's nieuw blauwe vlaamse reus ram 1DX-414

Hieronder twee foto's van de nieuwe Vlaamse Reus ram
1DX-414:

Nieuwe Blauwe Vlaamse Reus Ram in mijn hok: 1DX-414

Vandaag is collega fokker Gé geweest. Paar weken geleden ben ik bij hem op bezoek geweest. Hij had toen nog een paar jonge blauwe vlaamse reuzen rammen van de 4e maand bij elkaar zitten. Hij wist nog niet goed welke hij zelf wilde houden. Ik heb toen aangegeven dat ik er ook wel één van hem wilde overnemen. Helaas was er intussen ook nog één doodgegaan, maar hij was er uit en bracht mij vandaag een jonge blauwe ram mee. Hij is dus geboren in april. Het is een mooie blauwe ram met een prima bouw. Kop en oren zijn mooi fors en hij heeft een fijne achterhand, mooi afgerond. Pels is mooi van kleur en structuur. Enige wat iets beter zou kunnen is de stand van het voorbeen. Deze is nog iets week. Wellicht komt wordt dit nog wel beter met de verdere ontwikkeling van deze jonge ram. Ram heb ik even gewogen en was 4.6 kg.

Ik heb Gé al m'n Vlaamse reuzen laten zien. Toch leuk om iemand met dezelfde hobby je dieren te laten zien. Gé fokt al veel langer en heeft dus behoorlijk wat ervaring. Gelukkig had hij dezelfde mening over welke beter was / de beste was als ik.
Tevens heeft hij mij geholpen met het enten van m'n dieren tegen Myxomatose (zie vorig bericht).

Met de komst van deze nieuwe ram heb ik nu 17 dieren:
- 1 oude ram van 2010
- 3 oude voedsters van 2010
- 6 jonge rammen van 2011
- 7 jonge voeddsters van 2011

Afgelopen week hebben we het clubblad van de Vlaamse Reuzen Club gekregen. Hierin zat ook het inschrijfformulier voor de Fokkersdag in Veenendaal op zaterdag 17 september.
Deze Vlaamse Reuzen show zal worden gehouden in de Veenendaalhal aan de Nijverheidslaan 8 te Veenendaal.
Tevens zal de jaarvergadering hier worden gehouden.

Het programma is als volgt:
- 9.00 uur:               Voorwoord voorzitter aanvaang keuring
- 13.00 - 14.00 uur: Gezamelijke maaltijd-/koffietafel
- 14.30 uur:             Jaarverdering en uitreiking bekers
                               fokkersdag en
                               districtshows
- 15.30 uur:             Sluiting en opruimen kooien/hal 

Ik zal zeer binnenkort wat meer informatie over de fokkersdag uit het clubblad hier plaatsen zodat geinteresseerden weten hoe zo'n fokkersdag in z'n werk gaat.

Verder zal er op 25 en 26 november een 2-daagse tentoonstelling worden gheouden in dezelfde bovengenoemde hal.

---

Vlaamse Reuzen behandeld tegen wormen en geent tegen Myxomatose

Vorige week heb ik bij twee konijnen wormen (ongeveer 0,5 cm) geconstateerd. Het waren hele kleine witte wormpjes welke op enkele keutels te zien waren. Het waren ook alleen de keutels welke ik 's avonds vond. Na wat rondvragen wat ik hier tegen kan gebruiken heb ik het middel Panacur 2,5% suspensie gekocht. Dit heb ik alle konijnen donderdag gegeven: 0,2ml per kg lichaamsgewicht. Bij eental konijnen vond ik de volgende dag (16 - 24 uur later) inderdaad wormpjes op de keutels. Over twee weken zal ik de kuur nogmaals herhalen. Op de vraag hoe het nu kan, kan ik niet een echt antwoord vinden aangezien ik de hokken toch regelmatig verschoon en voorzie van aubiose (hennep) en gerstestro. Waarschijnljk ligt de ooraak van de wormen in het groenvoer dat ik enige tijd geleden heb gegeven. In ons weiland stond nl  heel veel paardebloem-blad, ideaal voer en gezond voor de konijnen. Wellicht heeft hier wat ongedierte (bv slakjes) opgezeten. Anders weet ik het ook niet. Ben benieuwd hoe de groei nu verder gaat.
In ieder geval weer wat geleerd...

Verder zijn alle konijnen geent tegen Myxomatose. Ik woon dan wel in het dorp, maar in een natuurgebied iets verder op, waar ongekend veel wilde konijnen zitten (nog wel), waren al enkele dode konijnen gevonden. Of het Myxomatose was weet ik niet, maar nu de muggen ook meer aanwezig zijn, wil ik het risico niet lopen. Heb nu een paar jaar gefokt en wil dit niet graag verliezen. Hopelijk krijgen ze geen reactie op de enting. Je hoort wel eens dat ze een bultje overhouden op de plaats op het lichaam waar de enting heeft plaatsgevonden.

---

Website statistieken