gelslacht bepaald van jongen van vlaamse reus voedster 0VM-304

Vandaag heb ik het geslacht van de jongen van voedster 304 bepaald: 3 voedstertjes en 4 rammetjes.
Hier zitten ook nog twee jongen bij van Vlaamse Reus voedster 0VM-442 en ram 0LV-113. Ik hoop over een paar weken zeker te kunnen zijn welke 2 dat zijn. En anders niet..
Er is één rammetje van dit nest gereserveerd. Eventueel kunnen er nog een paar jongen gereserveerd worden. Weet nog niet wanneer ze exact weg kunnen.

blauwe vlaamse reus jongen

Ik heb een aantal foto's van de jongen op m'n website www.vlaamse-reus.nl geplaatst, maar ze zijn ook te zien met de volgende link naar een webalbum: http://s862.photobucket.com/albums/ab189/greindsen/Jongen_0VM-304/?albumview=slideshow

Eigenaar van blauwe vlaamse reus achterhaald a.d.h.v. oornummers

Vandaag belde iemand mij op met de vraag of ik een Vlaamse Reus had gefokt met nr 1VM-150 en of ik deze verkocht had aan mensen in de buurt van Vorden. Dit was inderdaad zo. Ik vroeg naar de reden van z'n vraag. De man vertelde dat bij zijn huis een Blauwe Vlaamse Reus had gelopen die hij had gevangen. Hij had gezien dat deze een oornummer had. Vervolgens had hij het nummer bij Google ingetypt en was toen bij mijn website terecht gekomen. Het bleken zijn buren te zijn, die bij mij een Blauwe Vlaamse Reus hadden gekocht.
Naast dat het voor de fokkers van Vlaams Reuzen (natuurlijk alle konijnen) handig is om de konijnen te tatoueren, is het ook wel handig voor het terugvinden van de eigenaar.
Normaal is dit niet zo heel makkelijk. Je moet namelijk eerst weten welke vereniging hoort bij de twee letters in het ene oor. Vervolgens moet je de tatoueerder van de vereniging zien te achterhalen. Hij kan je vertellen bij wie hij het konijn met het betreffende volgnummer heeft getatoueerd.

1VM-150 heeft de volgende betekenis:

Rechteroor:
1   = 2011
VM = 2 letters van de vereniging, in mijn geval PKV Vorden waar ik lid van ben.

Linkeroor:
1   = januari
50 = 50ste konijn dat in de 1e maand van 2011 binnen de vereniging (VM) is getatoueerd.

Een redelijk complete lijst met alle verenigingsletters van kleindierverenigingen in Nederland is te vinden op: http://www.raskonijnenfokkers.nl/forum/index.php/topic,111.0.html
(ik weet niet of dit zomaar voor iedereen zichtbaar is...)

---

Interesse uit Indonesie voor Vlaamse Reuzen + ander nieuws...

Dit weekend ontving ik een email van iemand uit Indonesie die Vlaamse Reuzen naar Indonesie wil gaan halen. Hij was geinteresseerd in twee kleuren, blauw en nog een andere kleur. Ik heb een aantal keren met deze man gemaild. Hij komt zeer geinteresseerd en betrouwbaar over. Hij had al een aantal Vlaamse Reuzen. Volgens hem niet raszuiver, maar ze zouden afstammen van Vlaamse Reuzen welke in de jaren '80 naar Indonesie zijn gegaan als een cadeau van de Nederlandse regering aan president Soeharto van Indonesie. Als eerste moest ik denken aan de temperatuur daar, maar hij woont in een bergachtige omgeving in Bandung. De temperatuur is daar 18 - 28 graden.
Ik weet niet wat het gaat brengen. We zullen zien...

De temperatuur van de afgelopen dagen hier, is ook niet erg ideaal voor de Vlaamse Reuzen. Je merkt dan ook direct dat de jonge vlaamse reuzen met deze warmte direct minder eten. Gelukkig koelt het 's nachts nog goed af, zodat ze weer op adem kunnen komen. De jonge Vlaamse Reuzen die in januari zijn geboren krijgen nu ongeveer 2 x 120gram per dag. Ik heb dit weekend twee Leilinde bomen gekocht. Deze kunnen in de toekomst wat voor schaduw over een deel van de konijnenhokken zorgen.

Dit weekend zijn 4 jonge blauwe vlaamse reuzen verkocht naar nieuwe eigenaren. Zaterdag zijn twee vlaamse reuzen rammetjes verkocht. Een niet-getatoueerde van voedster 305 (met de naam Bumper) is naar Leidschendam gegaan, de andere was 1VM-136 (met de naam Jaap) welke naar Breukelen is gegaan.
Verder is voedster 122 naar Epe verhuisd. Ik had twee zusters, 122 en 123. Ik heb besloten voedster 123 te houden. Van dit nest van negen, heb ik nu dus alleen voedster 123 en ram 125 nog. Deze rammetje wil ik nog wel verkopen, omdat deze nauw verwant is aan veel van mijn voedster, zodat ik hier in de toekomst niet zo heel veel mee kan.
Omdat ik verder geen voedsters te koop heb en iemand uit Spijkenisse toch graag een voedster wilde hebben, heb ik vrijdag bij een collega fokker een blauwe voedster opgehaald, zodat zij ook een blauwe vlaamse reus konden ophalen.

Ik heb nu nog 4 voedsters en 3 rammen van januari, welke ik wil aanhouden voor komend tentoonstellingsseizoen. Daarom heb ik nu nog één rammetje van januari (nr 125)  te koop.

Verder heb ik nog een paar jonge rammetjes van februari waarvan er twee te koop zijn, de andere 3 houd ik nog een tijdje aan om te zien hoe ze gaan groeien.

Vanavond zag ik dat voedster 303 een nest ging maken. Dit is nog helemaal niet de bedoeling. Deze mooie vlaamse reus voedster zou dus wel schijnzwanger zijn. Ik laat haar nu niet meer dekken. Ik ben te bang dat ze niet tegen de hitte kan.

De jongen van blauwe vlaamse reus voedster 304 doen het goed. Ik heb ze verhuisd naar een ruimer hok, zodat deze 7 jongen voldoende ruimte hebben. Soms denk ik dat ik de twee jongen van voedster 442 er uit kan halen, maar ik weet het niet zeker. Wederom geduld.

---

Voedster 440 naar Duitsland

Voedster 0VM-440 is gisteren opgehaald. Ze is naar een fokster in Duitsland gegaan. Ze heeft ook de jonge ram 1VM-141 meegenomen. Haar website is www.deutscheriesen.jimdo.com.

De jongen van 303 zijn nu ook gespeend, wel wat laat de jongen zijn nu al 9 weken. De voedster was al behoorlijk op gewicht, dus ik voer haar nu niet zo veel om vet worden te voorkomen.
De jonge zwarte eet goed, eigenlijk al vanaf de eerste dag heeft hij dagelijks de bak leeg en eet ook hooi, iets wat de overige rammen niet echt goed doen.

De jongen van voedster 304 komen nog niet uit het nest. Een teken dat ze nog voldoende hebben aan de moedermelk. Er zijn er nog zeven. De moeder zoogt erg goed, ze eet en drinkt dan ook erg veel.

---

Zwarte Vlaamse Reus opgehaald

Gisteravond heb ik de jonge zwarte vlaamse reus opgehaald. Een jonge ram uit een zwarte moeder en een blauwe vader.
Ik heb een paar foto's op m'n website www.vlaamse-reus.nl geplaatst. Via deze link kunt u de nieuwe aanwinst zien.

Verder heb ik gisteren een geel voederstje opgehaald bij een vlaamse reuzen fokker uit Terborg. Hij fokt voornamelijk de kleurslagen konijngrijs en ijzergrauw, maar sinds een aantal jaren fokt hij samen met een collega-fokker ook de kleurslag geel.
Dit gele voedstertje had ik voor iemand opgehaald die bij mij een blauw rammetje zou kopen. Vandaag kwam hij ze ophalen. Omdat hij ook nog op zoek wat naar een blauw voedstertje heb ik besloten ook het blauwe voedstertje uit het nest van 305 aan hem te verkopen. Dit voedstertje had het nummer 1VM-238. Het rammetje had nog geen tatouage. Ik had de rammetjes, bewust, nog niet getatoueerd.
Deze 3 jonge vlaamse reusjes zijn naar Lochem gegaan. Ze komen daar op camping Landgoed Ruighenrode in een nieuw aangelegde dierenweide te lopen.

Vandaag heeft iemand haar vlaamse reus bij mijn blauwe ram laten dekken. Zij wilde vorig jaar een blauwe vlaamse reus voedster bij mij kopen die ze wilde koppelen aan een bijna even oude Franse Hangoor. Omdat ik destijds geen voedster had, heeft ze ergens anders een vlaamse reus gevonden van dezelfde leeftijd. Vandaag bleek dat deze reus niet zuiver blauw was, maar meer blauwgrijs was. Voor haar eigenaresse maakte het niet uit, voor haar was het belangrijkste dat deze vlaamse reus het prima kan vinden met de Franse Hangoor voedster met wie ze gekoppeld is. Verassend was te horen dat de Franse Hangoor al jongen heeft en dat ze samen (bij wijze van dan) de jongen verzorgen. De eigenaresse heeft een website: www.lamslag.nl

Morgen, zondag, wordt als het goed is, de gedekte voedster 0VM-440 opgehaald. Volgens mij is ze wel drachtig. Dan krijg ik weer wat ruimte en ga ik de jongen van voedster 303 afhalen. Deze 6 jongen, welke de nrs. 232 t/m 237 hebben, zijn nu 9 weken.

---

Bezoek van blauwe vlaamse reuzen fokker

Vanavond is Richard van Hoorne, een fokker van blauwe vlaamse reuzen uit Gorinchem op bezoek geweest. Leuk om iemand van ongeveer dezelfde leeftijd, die hetzelfde ras en dezelfde kleur fokt mijn vlaamse reuzen te laten zien. Ik heb een aantal van mijn oudere en jongere konijnen laten zien. We hebben het gehad over wat we belangrijk vonden qua bouw, kleur, pels en oren, maar ook karakter en moedereigenschappen. Hij heeft nog een jonge ram meegenomen, rammetje 134. Hopelijk groeit hij mooi uit.

Morgenavond ga ik het zwarte rammetje ophalen. Ben benieuwd hoe hij lijkt....

---

Blauwe Vlaamse Reus Voedster van 2010 (gedekt) te koop

Ik heb besloten ook voedster 441 te gaan verkopen. Ik heb momenteel diverse jongen die ik wil aanhouden, dat ik een keuze moet maken. Ik heb twee dochters van haar. Ze is ook op de site vlaamse-reus.nl te zien. Ze is volledig onverwant aan een aantal rammen welke ik ook nog te koop heb.
Middels deze link is ze te zien op Marktplaats.
Ze is recent gedekt door ram 419.

---

Kleindiermagazine digitaal + tentoonstellingsrooster 2011-2012!

Er zijn een aantal jaargangen van Kleindiermagazine digitaal gemaakt en online gezet. Heel mooi gemaakt.

Hierbij de links per jaargang:

Digitaal Archief Kleindier Magazine jaargang 2010
Digitaal Archief Kleindier Magazine jaargang 2009
Digitaal Archief Kleindier Magazine jaargang 2008
Digitaal Archief Kleindier Magazine jaargang 2007
Digitaal Archief Kleindier Magazine jaargang 2006


Tentoonstellingsrooster seizoen  2011 - 2012
Alle goedgekeurde tentoonstellingen (o.a. konijnen) welke in Nederland worden gehouden kunnen hier worden bekeken en worden gedownload.

Tentoonstellingsrooster 2011 - 2012 per provincie    
Tentoonstellingsrooster 2011 - 2012 op datumvolgorde

  

 

Jongen van februari getatoueerd

Vanavond zijn de jongen van februari getatoueerd. Het nest van 303 heb ik allemaal laten tatoueren, deze jongen wil ik nl een tijdje houden. Van 305 heb ik alleen de voedster getatoueerd. De rammen nog niet. Er zijn een aantal mensen die een ongetatouerde ram willen. Wellicht dat ik er zelf een houd, die kan later nog getatoueerd worden. Vorige week is ram 128 verkocht naar Terschelling. Hoe noordelijk kun je gaan... De mensen waren in de buurt van Apeldoorn, dus hoefden niet van zover te komen. Vanavond is ram 153 naar Epse gegaan. Dit was al een hele zware geworden. Zaterdag gaat ram 141 naar Brabant.
Helaas had ram 142 vanmorgen een `scheur´in zijn oor. Waarschijnlijk hebben de rammen achter elkaar aan zitten rennen, maar hoe het precies is gebeurd, weet ik niet. Heel jammer. Maar de buurman wilde hem wel hebben voor z´n kleinzoon. Ik heb ram 125 en 141 nu ook maar apart gezet voordat er meer ongelukken gebeuren.
Vanavond heb ik de rammen van de overleden voedster 442 gewogen. De zwaarste was 4.5kg. De voedster uit dit nest 4 kg. De overige voedstertjes waren iets onder de 4kg.

Vanavond mailde de nieuwe eigenaar van 302 dat deze voedster een nestje had gekregen met 6 jonkies.

Het nest van 304, met de twee overgelegde jongen, doet het goed. De 8 jonkies groeien goed. Gisteren, met het mooie weer had de moeder het nest zo dichtgemaakt dat de jongen helemaal nat waren van de condens. Dit is iets minder. Ik weet ook niet goed waarom ze dit doet. Ik heb de oude en natte wol nu weggehaald en vervangen door hooi. Dit is wat luchtiger. Met acht jongen in een nest verwarmen ze elkaar zo goed dat er niet veel wol overheen hoeft. Helaas kan ik nu niet meer zien welke de twee overgelgde jongen zijn. Hopelijk kan ik dit zien als ze wat ouder zijn. Er zou nl verschil in moeten zitten, zowel de moeders als de vaders zijn volledig onverwant....

---

Voedster 0VM-442 is niet meer

Voedster 0VM-442 is niet meer. Nadat ze vorige week na een ongelukkige bevalling niet meer fit is geworden, is ze gisteren doodgegaan. Heel erg spijtig. Dit was een van de weinige voedsters die een prachtige stelling had met hele mooie stevige oren. Haar kleur was niet helemaal top, iets licht met wat witte haren, maar qua voorhand dus wel. Ik heb haar zelf gefokt uit een gekochte voedster, 8BS-333. Zij was een grote voedster met ook een hele goede stelling. Voedster 442 heeft in januari een nest gekregen van ram 0DX-419: 1 voedster en 5 rammen. Gelukkig heb ik al deze jongen nog. Verder zijn er nog twee jongen (van ram 0LV-113) van het nest van vorige week overgelegd naar het nest van voedster 304. Dat is dan nog een schrale troost. Hopelijk gaan deze jongen het net zo doen als hun moeder.
Hieronder een foto van haar:


---

Wisselend nieuws +foto's + verkoop van mijn grote blauwe ram

Voedster 304 had inderdaad 10 jongen. Had, want er zijn er intussen een aantal dood gegaan. De voedster is wel heel goed fit, ze eet goed en ze verzorgd de jongen prima. Het is mooi te zien dat indien het wat kouder wordt ze het nest goed dichtmaakt of als het warm is juist weer open laat.

Waar het niet goed mee gaat is voedster 442. De dag nadat ze het nest heeft gekregen heeft ze niet meer goed gegeten. Dat werd nog erger toen ze de dagen erna niet meer at en niet meer dronk. Helemaal niets. Ik heb aan de antibiotica gezet en vandaag, 4 dagen later heeft ze weer wat gegeten. Ik heb haar wat rucola sla gegeven en dat begon ze te eten. Nu maar hopen dat ze doorzet. Ze is zo enorm afgevallen. Ik weet niet of ze het wel redt. Omdat zij ook een nest had, heb ik twee van haar jongen (ze had er nog 4) bij voedster 304 gelegd.
Dit was voor mij de eerste keer dat ik jongen heb overgelegd van de ene voedster naar een andere voedster. Ik heb eerst voedster 304 uit het nest gehaald en toen m'n handen door het stro van haar hok gehaald. Omdat ze niet echt gevuld waren heb ik ze aan voedster 304 gelegd en ze over haar buik gewreven. Ze hebben toen goed gedronken en met een dikke buik heb ik ze in het nest gelegd. Voedster 304 nog een half uurtje apart gehouden en daarna weer teruggeplaatst. Ik heb de jongen met een zwarte stif gemarkeerd. Apart te zien dat deze twee jongen het prima doen en dat er intussen van voedster 304 zelf nog een paar zijn doodgegaan. In totaal heeft ze nu 6 jongen van haarzelf en 2 van voedster 442.

De jongen van voedsters 303 en 305 zijn al weer 7 weken. Aankomend weekend gaan ze van de moeder af. Voedster 305 gaat dan naar een andere eigenaar.

Ik heb dit weekend een aantal voedsters op de foto gezet.
Ik moet de foto's nog bewerken, maar hier zijn de "ruwe"  foto's al te zien. Ruwe, is letterlijk en figuurlijk want de voedsters zijn niet helemaal op z'n mooist omdat ze aan het verharen zijn. De link is: http://s862.photobucket.com/albums/ab189/greindsen/voedster/?albumview=slideshow
De voedsters die op de foto zijn gezet zijn: 303, 304, 315 en 445.

Ik heb inmiddels besloten mijn prachtige grote ram 443 te koop te zetten. Ik vind het heel erg jammer, maar als hij niet kan bevruchten, kan ik er helaas niets mee. Het is een heel vriendelijke levendige reus, een atleet!. Echt jammer...

Meer foto's van deze ram is te zien op deze slideshow of via de volgende link:
http://s862.photobucket.com/albums/ab189/greindsen/Rammen/?albumview=slideshow

Verder heb ik nog een paar rammetjes van zowel januari als van half februari te koop.

Meer foto's zijn te zien via de link naar de slideshow of via de volgende link: http://s862.photobucket.com/albums/ab189/greindsen/rammetje/?albumview=slideshow

Dus als u interesse heeft, kunt u gerust bellen of mailen.

 

---

 

Website statistieken