Ook voedster 304 een nest

Vanmorgen had ook voedster 304 een nest. Ze had al een heel mooi nest gemaakt. Alle jongen lagen netjes in het nest. Ik heb vanavond gekeken en het lijken er 10! te zijn. Wel weer erg veel. Deze voedster beschermd de jongen als een leeuw. Als ik dus de jongen wil gaan bekijken moet ik de voedster echt uit het hok halen. Vooralsnog laat ik haar maar met rust.
De ram van dit nest is 0DX-419. Een zeer vruchtbare ram.

Voedster 442 is mijn inziens nog steeds niet helemaal fit. Ze eet wel wat, zowel groenvoer als brok, maar toch ziet ze er vermoeid uit. Er zijn nog 5 jongen over, maar hier zit één kleintje bij. Ik twijfel nog of de voedster de jongen zoogt, maar aangezien ze er redelijk gevuld uitzien, moet ik daar maar vanuit gaan. Over een paar dagen kun je er iets meer over zeggen. Ik hoop maar dat de voedster weer fit wordt.

Voedster 440 had ook al een heel nest klaar, met wol en al. Maar ze heeft geen jongen (gekregen). Vanavond zag ik voorin haar hok wat stro met wat bloed er aan. Verder lag er iets van nog geen 2 cm groot. Wat het is weet ik niet, maar het lijkt er op dat dat het was, en geen jongen. Echter schijnzwanger dus ook niet. Vanavond lag ze languit in het hok bij het nest. Apart om te zien dat ze dan zo bij het nest ligt.

--

Voedster 442 heeft jongen gekregen

Nadat ze gisteravond niet erg fit leek, heeft voedster 442 vandaag jongen gekregen. Vanmorgen bij het voeren was het beeld niet veranderd. Ze was nog steeds onrusitg en nog steeds had ze een vergrote vulva. Tussen de middag ben ik wezen kijken en toen had ze gejongd. Twaalf jongen, waarvan er inmiddels als zes dood waren, helaas. Ze had ook nog niet een goed nest gemaakt. Ze had iets wol geplukt. Ik heb direct wat wol van haar buik geplukt en hier de nog levende jongen ingelegd. Eén jong zag er niet heel best uit. Vanavond toen ik thuis kwam, was er ook nog een jong dood. Deze lag buiten het nest. Ik hoop dat het nu goed gaat. De moeder is nog erg vermoeid. Ze eet gelukkig wel weer wat. Ik heb haar wat witlof gegeven.
Gisteravond had ik nog even een bericht op www.raskonijnenfokkers.nl geplaatst. Er was een fokker die als volgt reageerde:
"Ik heb exact het zelfde gehad recent. Bij deze voedster zat een dood onontwikkeld jong dwars voor de uitgang.
Deze lag vooraan en hield de geboorte en indaling tegen.
Voedster had een dag lang een 'knipperende' vulva en anus en was zeer groot en open. Zat in het nest ingedoken met de kop naar beneden. Dit heb ik 12 uur aangekeken. Wij hebben uiteindelijk gekozen om naar de da te gaan".

Het zou dus best kunnen dat mijn voedster ook iets dergelijks heeft gehad. Ik hoop dat ze gauw weer fit wordt en dat ze de jongen gaat verzorgen. Dit is haar tweede nest. De ram is 0LV-113.
Het eerste nest heeft ze prima verzorgd. Deze jongen van januari heb ik allemaal nog. Vanavond heb ik er een aantal van gewogen. De zwaarste ram was al 4 kg!

Ook voedster 304 en 440 zijn momenteel bezig met een nest.
Voedster 304 is ook wel dik, maar 440 niet eens zo. Afwachten maar weer wat dat gaat worden...

---

 

Voedster naar Zuid-Limburg, ram naar volgend dorp

voedster 1VM-124 de lange reis naar Oirsbeek gemaakt. Vanmorgen kwam haar eigenaresse haar blauwe vlaamse reus ophalen. Ik heb al een berichtje gekregen dat ze goed was aangekomen met Fleur. Hieronder de foto die ik meegestuurd kreeg:
Vanmiddag kwamen mensen uit Drempt kijken. Ze waren eigenlijk op zoek naar een voedster, maar ik had ze gezegd dat ik die niet voor ze had. Toch wilde ze graag komen kijken. Ze waren toch wel enthousiast en aangezien ze verder geen andere konijnen hadden, zijn ze toch maar voor een rammetje gegaan. Ze zjin met ram 1VM-152 op schoot naar huis gegaan!

Vanavond tijdens het voeren viel mij op dat voedster 442 zich wat vreemd gedroeg. Ze had haar staart achteruit staan, haar vulva was groot en ze beweegt wat langzaam. Zelfs leek het alsof ze iets weeen had. Dan kan, ze is als het goed is drachtig en is o.b.v. de eerste dekking nu 30 dagen. Dus ze zou nog twee dagen moeten/kunnen. Ze heeft nog niet echt een nest gemaakt. Ik hoop dat het (goede) voortekenen zijn van een geboorte. Maar ik heb dit zo nog niet eerder gezien, dus erg gerust ben ik er niet op. Ik heb haar vanavond wat groenvoer gegeven, aangezien ze de laatste paar dagen niet echt geweldig meer brokken eet. Maar dit zie je wel vaker bij hoogdrachtige voedsters. Het groenvoer at ze goed. Afwachten maar de komende dagen.

 

8 jonge blauwe vlaamse reuzen...

Afgelopen week zijn 8 jonge blauwe vlaamse reuzen naar een nieuwe eigenaar gegaan. Maandag zijn broer 1VM-147 en zus 1VM-143 naar Utrecht gegaan en dinsdag is rammetje 1VM-140 naar Zutphen gegaan, dichtbij huis gebleven dus.
Helemaal dichtbij huis gebleven is ram 1VM-151, deze is naar het volgende dorp Steenderen verhuisd. Zijn broer is niet dichtbij gebleven, maar naar de andere kant van het land is gegaan, is rammetje 1VM-155. Hij is naar Rotterdam gegaan.

De twee zussen voedster 1VM-148 en 1VM-149 zijn samen met ram 1VM-146 naar Wilp verhuisd. De nieuwe eigenaar wil in de toekomst met ze gaan fokken.
Hij heeft vorige maand ook de 1-jarige voedster 0VM-232 gekocht. Hij bracht haar nog weer mee om haar te laten dekken door ram 0VM-419. Hopelijk is ze nu wel drachtig.


A.s. dinsdag gaat voedster 1VM-124 helemaal naar Zuid-Limburg, naar Oirsbeek. Deze voedser is ietsje lichter van kleur maar heel groot: 3.5kg.
Deze voedster is zo vrij, als ze de kans krijg glipt ze uit het hok om even door de tuin te rennen. Gelukkig kun je haar zo weer pakken, meestal dan...


Ik heb nu nog twee rammetjes die nog naar een nieuwe eigenaar kunnen, de overige rammetjes wil ik wat langer houden om te kijken hoe ze uitgroeien.
Van voedster 442 heb ik alle rammen nog. Hier wil ik graag een of twee rammen uithalen die net zoals hun moeder en "oom" prachtig kunnen staan.
Gisteren heb ik ze op een tafel gezet en het lijkt er op dat een aantal het wel in zich hebben. Ik heb de vijf broers nu gesplitst in 2 hokken, zodat ze de ruimte hebben en elkaar niet beschadigen.

De jongen van voedster 303 en 305 zijn inmiddels weer zes weken. Ze eten goed mee en groeien goed. Binnenkort zullen we worden getatoueerd, zodat ik ze weer een beetje uit elkaar kan houden. Het zijn in totaal 11 jongen, maar er zitten slechts 3 voedstertjes bij. Een rammetje van 303 is een mooie grote én donkere, maar helaas aan een kant blind. Echter bouw en kleur vind ik belangrijker, maar het blijft jammer.

Ik heb deze week twee gele vlaamse reusjes gekocht bij een tentoonstellingsfokker uit de buurt. Iemand wilde graag een blauwe en gele vlaamse reus. Omdat de fokker twee voedstertjes had en ze allebei wel wilde verkopen heb ik ze allebei gekocht. Ik wil eens kijken hoe zo'n kleur is. Ik heb ook nog een zwart rammetje gekocht uit een blauwe vader en zwarte moeder. De moeder is een mooie grote zwarte voedster uit een zuiver zwarte lijn. Ik heb deze jonkies nog niet, ze zitten allen nog bij de fokker.

---

 

20 maart: Weer een aantal vlaamse reuzen naar nieuwe eigenaar

Ook dit weekend zijn er weer een aantal jonge blauwe vlaamse reuzen naar een nieuwe eigenaar gegaan. Zaterdagmorgen ging als eerste de niet-getatoueerde ram van voedster 441 naar Nijmegen. Deze mensen waren al eens eerder op bezoek geweest en wilde graag een ram die niet getatoueerd was. Inmiddels zijn de eerste foto's van dit rammetjes al op internet verschenen: http://www.sharon70-allemaalbeestjes.blogspot.com.
Verder is hij voorgesteld op http://www.bunnybunch.nl/community/fotohoekje/47337-mag-iedereen-weten.html

Verder is ram 1VM-139 naar Blaricum gegaan, is ram 1VM-127 naar Onstwedde (Groningen) gegaan en zijn broer 1VM-145 en zus 1VM-144 naar Ede gegaan.

Vorige week is een rammetje naar Maassluis gegaan. Dit rammetje heeft de naam Gijs gekregen en hij is ook al voorgesteld op Inernet: http://www.bunnybunch.nl/community/fotohoekje/47302-nieuwe-kiekjes-gijs.html#post1276145

Dit weekend heb ik de jongen van januari allemaal gewogen. Gemiddeld zijn ze in een week zo'n 400 gram gegroeid. Daar zijn heel wat brokken in gegaan...
Ik heb ook het geslacht bepaald van de 2 nesten van februari. Mijn eigen gefokte voedster 0VM-303 heeft zes jongen. Er zijn twee voedstertjes en vier rammetjes. Helaas blijkt een rammetje aan een kant blind te zijn. Dit oog is wat kleiner. Voedster 0VE-305 heeft vijf jongen. Er is maar een voedstertje en de andere vier zijn rammetjes. Weer zijn de rammetjes veruit in de meerderheid.

Vandaag ben ik bij een fokker van blauwe vlaamse reuzen in Varsseveld op bezoek geweest. Gewoon om te kijken en bij te praten. Ik heb afgelopen jaren een aantal dieren bij hem gekocht. Ook hij had een aantal nesten waar de rammen veruit in de meerderheid waren. Heel apart dat dat daar ook het geval is. Maar het belangrijkste is is dat er jongen zijn. Gelukkig heb ik tot op heden, en de andere fokker trouwens ook, de voedster goed drachtig kunnen krijgen en waarbij de nesten best groot waren.

Ik heb een aantal voedsters weer gedekt. Meestal met een andere ram, zodat ook andere combinaties uitgeprobeerd kunnen worden. Nu maar afwachten of ze drachtig zijn. Het lijkt er zelfs op dat een voedster drachtig is van mijn eigen gefokte ram, van bijna 9 kg, 0VM-443. Als ik zeker weet dat ze drachtig zijn, vermeld ik dit t.z.t.

13 maart: Eerste jonge blauwe vlaamse reuzen naar nieuwe eigenaar

Dit weekend zijn de eerste jonge blauwe vlaamse reuzen naar een nieuwe eigenaar gegaan. Zaterdag is rammetje 1VM-129 naar Uden gegaan, is voedster 1VM-138 naar Woerden en 1VM-150 naar Vorden gegaan. Vandaag, zondag is 1VM-154 naar Maassluis en 1VM-126 naar Didam gegaan.
Dit weekend zijn dus 5 jongen naar een nieuwe eigenaar gegaan en aankomend weekend gaan ook 6 jongen naar een nieuwe eigenaar. Ik houd dit bij als opmerking in de tabel bij 'Jongen'.

Dit weekend zijn ook de laatste jongen van januari van de moeder af gegaan. Het nest van voedster 0VM-304 heb ik vandaag in de nieuwe hokken geplaatst. De andere drie nesten had ik al eerder deze week in de nieuwe hokken geplaatst. Nu zitten de nieuwe hokken dus al weer vol!

Dit weekend heb ik alle jongen weer gewogen. Ik wil proberen ze wekelijks te weken. Enerzijds om de groei bij te houden, anderzijds om ze gewend te maken aan het zitten op zo'n weegschaal. Je kunt echt merken dat ze dat gewend zijn. Met name m'n oudere dieren die ik zelf gefokt heb doen dit makkelijker dan de gekochte dieren. Het gewicht is niet doorslaggevend voor het wel of niet aanhouden van de jongen, maar het speelt wel mee. Ik heb al wel een paar jongen op het oog welke ik wil aanhouden...

Afgelopen week heb ik de hokken afgemaakt. Ze zijn mooi geworden. Ze bestaan uit 2 hokken boven en naast elkaar. Er zitten twee deuren voor. Als je ze open doet, is het bovenste en het onderste hok open. Aan buitenkanten heb ik zo'n 20cm plaatmateriaal (hout) ipv gaas, zodat ze hier eventueel uit de wind kunnen komen. De bodem is van 18mm underlayment, die ik heb geschilderd met twee lagen Tenco Garant.
Ik heb deze week een bestelling geplaatst bij Dierenspecialist.nl. Ik heb hier 10 drinkflessen, 10 hooiruiven en twee 2-vaks voersilo's besteld. Ik had hier vorig jaar ook al iets besteld. Ik ben zeer tevreden over de producten en afhandeling en volgens mij zijn ze niet duur. De drinkflessen zijn nieuw voor mij. Ik had altijd die met een rode dop en zo'n kogel in de tuit. De flessen die ik heb besteld hebben geen kogel, maar als ze er op drukken stroomt er water uit. Tevens zitten ze vast aan het gaas en kun je ze met een gieter bijvullen (er zit een klepje bovenop). Ze zijn ook een stuk goedkoper, ook niet onbelangrijk als je er 10 koopt...

Dit weekend de meeste hokken weer grondig schoongemaakt en een paar voedsters van hok gewisseld. Nu hebben de twee voedsters met jongen, 302 en 303 allebei anderhalf hok, dus lekker ruim voor de moeder en hun jongen. De jongen zijn nu 4 weken en doen het goed. Als ze zo jong zijn, zijn ze altijd mooi donker blauw, maar bij voedster 303 zitten een paar mooie jongen.

Een paar voedsters heb ik inmiddels weer bij de ram gehad, maar heb twijfel op ze het hebben opgenomen. Ik begin wederom weer te twijfelen aan voedser 315. Ze zet het hele hok op z'n kop en is wel wat knorrig, maar toch...

3 maart: Bezig met 4 nieuwe hokken + update jonge blauwe vlaamse reuzen

Ik ben bezig met 4 nieuwe hokken. Ik heb bij `Foto´s` een aantal foto´s geplaatst. Daar kun je zien dat ik de bodem heb geschilderd (met een Tenco-product) zodat het hout beschermd wordt tegen de ontlasting van de jongen. De wanden schillder ik dit keer niet, maar aan de onderkant zal ook een rand van rond de 15cm zwart gemaakt worden, zodat deze ook beschermd blijft. Aan de voorzijde komen twee deuren met gaas met mazen van 5x5 cm. Aan de zijkanten van de deuren wordt een deel ook volledig dichtgemaakt. Enerzijds omdat het gaas niet breder is, anderzijds om de konijnen gelegenheid te geven beschutting tegen de wind e.d.

Ik hoop de hokken zsm klaar te hebben, want de jongen worden aankomend weekend 8 weken. Dan kunnen/moeten ze ook van de moeder af. De moeders verdienen ook weer rust. Niet dat de jongen nog zoveel drinken, maar het is wel een drukte in de hokken.

De 9 jongen van voedster 440 heb ik al gespeend. De moeder zit nu weer alleen.
Voedster 302, met 8 jongen, had ik te koop staan en deze is inmiddels verkocht. Aanstaande zaterdag wordt ze opgehaald. Ze is verkocht aan een fokker uit Neede. De jongen zijn dan 8 weken, dus kunnen dan op eigen benen staan.

De jongen van voedster 305 en 303 komen (gelukkig) nog niet uit het nest. Ze blijven nog lekker in hun nest, een teken dat ze nog voldoende voeding krijgen. Voedster 305 heeft er 5 en voedster 303 heeft er 6. Dit zijn mooie aantallen zo krijgen ze allemaal goed de kans voldoende te drinken.
Beide voedsters zijn ook in goede conditie. Ze eten allebei goed (ze krijgen 2x zoveel als normaal).

Langzamerhand wordt het voor mij duidelijk welke rammen en voedsters ik vooralsnog ga aanhouden. Bij twijfel blijven ze nog even totdat duidelijk wordt welk ik wil houden. Soms heb je niet zo veel te kiezen: voedster 442 heeft maar één voedstertje (maar wel een mooie!)
Helaas zijn ze nog niet getatoueerd (waarschijnlijk volgende week). Middels een watervaste stift markeer ik de voedsters (rondje) en rammen (kruisje). Het toppertje krijgt dan nog een extra streepje.
Omdat de rammen veruit in de meerderheid zijn heb ik na de reserveringen en aanhouden, nog een paar rammetjes over. Daarom heb ik een advertentie op Marktplaats gezet.

Voedster 315 is volgens mij nu wel drachtig, maar het blijft moeilijk te zien bij deze voedster. Het is een grote voedster met veel "ruimte" waardoor ze de jongen makkelijk kan dragen, maar waardoor het lastig zichtbaar is. Ze is heel gelijkmatig van karakter, maar begint nu toch eindelijk iets knorrig te worden. Ze zet wederom het hok helemaal op kop en ze is ook wat zwaarder geworden. Ik heb haar ook meedere malen laten dekken, dus de exacte data is wat lastig aan te geven. Ze is gedekt door ram 113. Interessant, want deze combinatie is behoorlijk onverwant aan mijn huidige voedsters.
We wachten maar gewoon af.

23 febr: Jonge blauwe vlaamse reuzen hebben ogen open + 4 nieuwe konijnenhokken

De jonge blauwe vlaamse reusjes van nest 303 en 305 hebben de ogen open. Gisteravond heb ik ze even bekeken en toen keken een aantal jongen mij al aan. Ze zijn nu ook ruim 10 dagen, dus dan moeten ze ook open zijn/kunnen. Voedster 303 heeft nu 6 jongen (een kleintje is toch nog doodgegaan) en voedster 305 heeft er 5 (blijkbaar heb ik niet goed geteld, want nr 6 kon ik nergens vinden).

Ik ben gisteren begonnen met het maken van 4 nieuwe konijnenhokken. Ik ga niet nog meer konijnen houden, maar hier kunnen de jongen in nadat ik ze van de moeder afhaal. Hier kunnen ze dan nog een tijdje in blijven voordat ze, of naar een nieuwe eigenaar gaan, of als ik ze zelf houd, apart gehuisvest worden. De hokken zijn 120x120 cm, dus lekker groot. Twee konijnenhokken boven elkaar en twee onder elkaar.
Hier kunnen ze dan ook met een heel groepje in. Ik heb nl het idee dat ze dat de eerste tijd, nadat ze van hun moeder af gaan, wel prettig vinden: zien eten doet eten!

20 febr: Vlaamse reuzen rammen in de meerderheid

Vandaag heb ik ook de jongen van voedster 302 op geslacht gecontroleerd.
Wederom zijn hier ook de rammen volop in de meerderheid. Het maakt me niet zo heel veel uit, aangezien ik toch de kans heb een aantal voedsters te selecteren. Verder is er om een of andere reden meer belangstelling voor een ram, dus dat past dan ook wel heel goed.
Ik heb vandaag de meeste mensen gemaild dat er een jonge blauwe vlaamse reus voor hen bij zit.
Ik houd zelf dan van elk nest nog een aantal jongen aan die ik op latere leeftijd nog verder selecteer.

- Voedster 440: 6 rammen - 3 voedsters
- Voedster 445: 4 rammen - 3 voedsters
- Voedster 442: 5 rammen - 1 voedsters
- Voedster 302: 6 rammen - 2 voedsters
- Voedster 305: 3 rammen - 2 voedsters

Van voedster 303 en 305 zijn nog weer een jong doodgegaan. Ze hebben er nu resp. 7 en 6.
Voedster 303 is niet helemaal fit. Ze was iets aan de diaree. Ik denk dat ze iets teveel wortel heeft gehad, i.p.v. goede mix tussen brok, hooi en wortel. Er wordt nu ook veel van de voedsters gevraagd. De jongen zijn nu een week oud en zijn in deze week in gewicht verdubbeld, dit kost de voedster veel energie. Het is dan van belang dat de voedster goed eet en drinkt, daarom ben je als fokker wel eens te enthousiast met voeren.

Vandaag is de eerste ram naar een familie in Wijchen (Gelderland) gegaan. Dit is het rammetje van voedster 232. Ik wilde hem eerst houden, maar omdat ik zoveel rammen heb, heb ik besloten hem te verkopen. Deze familie wilde graag een niet-getatoueerde reus.
Ik zal deze week de tatoueerder van de vereniging (PKV Vorden) eens bellen voor een afspraak om de jongen te tatoueren. Voordeel is dat je ze dan ook goed uit elkaar kunt houden. Dit is voor het selecteren wel erg handig.

Ik heb een aantal mensen beloofd foto's van de jongen te plaatsen. Helaas is dit er niet van gekomen.
Misschien dinsdag, dan heb ik nl vrij.
Maar, ze doen het allemaal prima. Ze groeien nu erg hard. Het zijn nu echte stofzuigers, zoals iemand jonge vlaamse reuzen eens noemde. Ze eten goed brok en hooi. Voedster 440 (vd negen jongen) krijgt er af en toe al genoeg van. Omdat ze in een soort grote kist zit (100 x 180) die niet zo heel hoog is, springt ze af en toe boven op de werpkist en van daaruit op de naastgelegen stapel. Dan blijft ze daar lekker rustig liggen. Wel grappig.

18 febr: Nestjes Voedster 305 en 303

Zoals was te verwachten zijn bij zoveel jongen in deze twee nesten (13 en 11), zijn er een aantal jongen dood gegaan. Voedster 305 heeft er nu nog 7 en voedster 303 nog 8. Dit zijn de betere aantallen, maar ook nog best veel. Beide nesten hebben nog wel een of twee zgn. kleinere. Deze zijn niet zo mooi dik als de rest.

Vanmorgen bij het voeren zag ik dat er een jong van voedster 303 voorin het hok lag. Het was een heel mooi gevuld jong. Ik ging er van uit dat dood was, maar toen ik het oppakte bewoog het iets. Ik heb het een tijd in mijn handen gehouden en met mijn adem opgewarmd. Omdat ik naar m'n werk moest heb ik het na een tijdje weer in het nest gelegd. Het nest is nl lekker warm. Toen ik vanmiddag thuis kwam, heb ik direct gekeken: acht levendige jongen. Welke het was weet ik niet meer, maar in elk geval hebben we er weer één gered. En of het op termijn een negatief effect heeft...

Dit weekend worden ze al weer 6 weken. Ze groeien ook erg goed. Afgelopen week heb ik van een aantal nesten het geslacht proberen te bepalen. De rammetjes zijn in de meerderheid. Onder voorbehoud, denk ik dat de mix als volgt is:
- Voedster 440: 6 rammen - 3 voedsters
- Voedster 445: 4 rammen - 3 voedsters
- Voedster 442: 4 rammen - 2 voedsters
- Voedster 302: nog onbekend
- Voedster 305: nog onbekend
Van alle nesten houd ik er een paar of allemaal aan en er gaan een aantal naar mensen die er een gereserveerd hebben. Van de jongen die ik aanhoud selecteer ik op wat oudere leeftijd nog weer wat verder. Ik ga dit weekend proberen nog wat foto's te maken en hier te plaatsen...

15 febr: Groei van de jonge blauwe vlaamse reuzen

Afgelopen weekend waren de meeste jongen zo rond de 5 weken. Ik heb ze gewogen. Vind het altijd wel leuk te zien hoe hard ze groeien. Nu ze volop mee eten gaat de groei ook heel erg snel.
Ook kun je nu al zien dat de jongen die wat lichter van kleur zijn iets zwaarder zijn dan de donkere.
Hieronder de voedster/nest, geboortedatum, aantal jongen, aantal dagen oud en gemiddelde per nest:

304: 31dg 663 g
442: 36dg 1083 g
445: 34dg 814 g
441: 38dg 1124 g
302: 36dg 786 g

Het jong van voedster 232 (van 20 dec) is nu 2.5kg. Hij heeft het natuurlijk ook heel luxe gehad, hij hoefde niets te delen, omdat hij de enige was.

Als je bedenkt dat ze bij de geboorte zo rond de 75 gram zijn, dan gaat het dus allemaal heel snel!

Voedsters 305 en 303 en hun jongen doen het goed. Gelukkig heeft voedster 305 toch haar moedereigenschappen gevonden en zoogt ze de jongen. Aangezien de nesten behoorlijk groot zijn, verwacht ik dat er nog wel een paar zullen uitvallen.
Voedster 315 doet nog niets, behalve het hele hok op kop zetten. Ze zal dus wel niet drachtig zijn geweest. Ze was nl morgen (dinsdag) uitgerekend. Jammer.

13 febr: Voedster 303 ook een nest

Voedster 303 had vanmorgen (zondag) ook een nest. Toen ik vanmorgen de konijnen ging voeren, was ze al helemaal klaar. Ze at zelfs al wat brokken. Ik heb snel even gekeken en het lijken er 10 te zijn. Ook weer erg veel dus. Ze zitten mooi in de wol, want de voedster had veel wol geplukt.
De vader van dit nest is 0DX-419.

Deze voedster heb ik zelf gefokt. Van de voedsters die ik nu heb, heeft zij afgelopen seizoen de meeste punten op de tentoonstellingen behaald. Haar hoogste score was een ZG met 94.5 punt. Het leuke is dat deze voedster uit de moederlijn komt waar ik in 2007 mee ben begonnen. Haar moeder was nl 9VM-436, haar oma was 8VM-348 en haar overgrootmoeder was 7DX-431. Ik heb ook nog een zuster van haar, 0VM-304. Zij heeft momenteel een nest van 5 (was 8) van ram 0LV-113.

Mijn vlaamse reuzen - Weekend 12/13 februari

Deze week heb ik ook de laatste twee voedsters met een nest, een groter hok gegeven. Ze hebben nu anderhalf hok, dus een hok van 1.85m x 1m. Het is wel mooi te zien zo. De voedster heeft goed de ruimte. De jongen doen het allemaal goed. De meeste jonge blauwe vlaamse reuzen zijn nu 5 weken. Een ander nest vlaamse reusjes wordt a.s. donderdag weken (van voedster 304). Ze eten nu allemaal goed mee: brok, hooi, wortel. Dit is wat ze nu voornamelijk krijgen.
Vandaag is voedster 232 naar haar nieuwe eigenaar gegaan, een toekomstig fokker uit Wilp (Gelderland). Hij heeft ook nog een paar jongen gereserveerd.
Het enige jong van deze voedster is nu even alleen, maar kan over een tijdje bij een aantal andere jongen welke ik in eerste instantie wil aanhouden.

Vrijdag, toen ik thuiskwam van m'n werk, had voedster 0VE-305 gejongd. Je kon duidelijk zien dat ze drachtig was, maar ze was niet erg actief met het bouwen van een nest. Donderdag begon ze met slepen van het stro, dus dacht dat het wel goed zou komen. Echter toen ik vrijdag keek, lagen er jongen in het nestje van stro, maar ze had nauwelijks wol over de jongen heen gemaakt. IK heb direct alle jongen in een doek gedaan en de voedster uit het hok gehaald. Ik heb vervolgens bij haar behoorlijk wat wol geplukt: bij de borst, onder de buik en op de achterhand. Haar wol zat behoorlijk los, dus ik kon heel makkelijk een hoeveelheid wol plukken. Dit heb ik in het nest van stro gelegd, en vervolgens de jongen er in gelegd. Het bleken er 13 te zijn. Erg veel. Ik had wel gedacht dat deze vlaamse reus voedster veel jongen draagde, maar zoveel had ik niet verwacht. Heb het ook liever niet, maar je doet er niets aan. Ze had 31 dagen gedragen. Meestal is het 32 dagen, maar bij grote nesten komen de jongen vaak een dag eerder.
Toen ik de jongen weer terug legde bleken er 4 al dood te zijn. Dus nu liggen er negen jongen in het nest. Ook dit is nogal veel. Omdat het begin al niet helemaal goed was (geen wol) was ik nogal ongerust of ze de jongen wel zou voeden. Vanmiddag heb ik haar, toevallig, zien voeden. Nu maar afwachten hoe ze het gaat doen. Meer kun je niet doen...

Vandaag (zaterdag) heeft voedster 303 haar nest klaargemaakt. Ze had al een nest van stro gemaakt, en vandaag heeft ze wol geplukt. Wellicht dat er morgen jongen komen. Dan zijn ze ook 32 dagen.
Voedster 315 zou dinsdag moeten jongen, maar ik heb hier grote twijfels bij. We wachten ook hier maar geduldig af. Als ze dinsdag niet gejongd heeft, gaat ze weer bij de ram. Deze blauwe vlaamse reus voedster is mooi groot en mooi donkerblauw. Ik zou dus graag jongen van haar hebben.

Morgen, zondag, komen er nog een paar mensen naar de jongen kijken. Ze hebben allen een ram gereserveerd. Ik weet het geslacht van de jongen nog niet, dus het moet blijken of iedereen het geslacht krijgt wat ze graag willen. Ik verwacht dat dit wel gaat lukken, maar het blijft natuurlijk altijd spannend.

---

Vernieuwde website vlaamse-reus.nl

Ik heb de website www.vlaamse-reus.nl/ (wederom) vernieuwd. Ik was niet tevreden met de technische mogelijkheden van de huidige website. Daarom heb ik een nieuwe website gemaakt en gekoppeld aan de bestaande domeinnaam.

Ik ga deze blog weer gebruiken om nieuws over mijn blauwe vlaamse reuzen te schrijven.

 

Website statistieken