Alle nesten vlaamse reusjes doen het prima!

Alle 6 de nesten doen het prima! Nu met het koude weer blijven de jongen nog steeds lekker in het nest. Ze zijn nu allen zo rond de 3 weken oud. Er zit wel wat verschil tussen de nesten, maar dit komt toch met name door de grootte van het nest. Een nest van zes is toch wel heel mooi. Maar, het ligt ook aan de voedster. Zo leer je je voedsters goed kennen. Voedster 304 is, bijvoorbeeld, zo gek met haar jongen. Ze bedekt elke dag haar nest met een enorme berg strooisel en ze bewaakt haar jongen als een leeuw. Niet erg prettig voor mij, maar wel voor de jongen. Ook voedster 302 is nogal beschermend. Daarentegen zijn voedster 440 en 445 heel erg makkelijk in de omgang.

Deze week heb ik bij voedster 440 uierontsteking geconstateerd. Ik heb direct de dierenarts gebeld en in overleg met haar heb ik haar aan een kuurtje antibiotica gezet. Het is nu vrijwel over en nog een paar daagjes en dan is de kuur voorbij. De voedster at slecht en ging niet liggen. Gelukkig heb ik het snel kunnen zien aan haar eetgedrag. Ik heb haar nu ook met haar jongen in de schuur gehaald in een tijdelijk groot hok. Omdat ze negen jongen heeft kan ze wel wat ruimte gebruiken. Ik heb aan het begin van de week uitgebreid groente ingekocht bij de Albert Heijn: boerenkool, andijvie, witlof en rucola sla. Deze groenten eten ze goed en zijn goed voor ze. Nu heb ik haar weer goed aan het eten, en ook de jongen doen al aardig mee. Ik heb de voedster een paar keer opgesloten met de jongen in een kist zodat ze wel moést zogen. Misschien niet helemaal vriendelijk voor haar, maar wel het beste. Nu zoogt ze de jongen weer zelf.

Morgen komen er weer mensen kijken. Afgelopen weken zijn er al meer mensen geweest die een jonge vlaamse reus willen kopen en dan ook even komen kijken. Erg leuk. Er zijn er al een behoorlijk aantal vlaamse reusjes gereserveerd. Nu maar hopen dat het gewenste geslacht er ook bij zit. Van een aantal nesten wil ik er zelf ook een aantal houden zodat ik hieruit weer wat jonge vlaamse reuzen kan selecteren.

Drie voedsters zijn twee weken geleden gedekt (303, 315 en 305). 305 is wel drachtig. Zij is zo knorrig en bijterig, zo'n gedragsverandering kan alleen maar duiden op drachtigheid (hoop ik). Ook 303 zal wel drachtig zijn. Ze is meestal nog wel zo'n goedzak, maar af en toe kan ze ook aardig grommen. Verder knaagt ze het stro fijn en schuift ze heen en weer met het strooisel. Over voedster 315 heb ik zo m'n twijfels. Ze zet het hele hok op kop, ze schuift maar met het stro. Maar dit deed ze voor de dekking ook wel. Ben benieuwd.

 

Begin gemaakt met nieuwe website

Ik heb een begin gemaakt met de nieuwe website.
Het adres is www.vlaamse-reus.nl
Op deze website kan ik ook een blog bijhouden, maar daarnaast is er ook ruimte om mijn konijnen op aparte pagina's, beter te laten zien.
Ook is er een foto-pagina waar ik diverse foto's kan plaatsen.
Ik heb wel een standaard layout gepakt die de webhosting provider biedt. Daarmee ben je wel wat beperkt in de mogelijkheden wat betreft layout. Het is nog lang niet klaar, ik moet eerst nog e.e.a. uitvinden hoe alles werkt.
Mochten er suggesties voor de nieiuwe site zijn, dan hoor ik dat graag!!

Update jonge blauwe vlaamse reuzen - foto's

  
Klik op "Lees verder..." voor meer foto's.

---

Lees verder...

Blauwe Vlaamse Reuzen te koop - Blue Flemish Giants for sale

 

Aangezien bijna alle jongen uit de verschillende nesten de ogen allemaal open hebben, is een kritische periode voorbij. Zelf wil ik van diverse nesten een aantal jongen aanhouden. De overige jonge vlaamse reuzen gaan naar een niewe eigenaar. Een aantal jongen is al gereserveerd. Er zijn nog wel een aantal jonge blauwe vlaamse reuzen beschikbaar, daarom bied ik te koop aan enkele blauwe vlaamse reuzen. Geslacht en het moment dat ze weg mogen in overleg / onder voorbehoud.

----

 

Video Blauwe Vlaamse Reuzen - rammen

Video Blauwe Vlaamse Reuzen

----

Laatste nest jonge konijnen + update

Gisteren, donderdag 13 januari, heeft voedster 304 een nest gekregen. Ze had 8 jongen. Helaas waren een aantal jongen iets aangevreten. Waarschijnlijk heeft de voedster de jongen iets te hardhandig schoongelikt waardoor het alleen nog maar erger wordt. Dat is de natuur. Drie jongen waren dusdanig beschadigd dat ik ze uit hun lijden heb verlost. Van de 5 jongen die er over waren, was er nog een licht gewond. Nu maar hopen dat de voedster ze goed verzorgd. Ze was twee weken gelden al aan het slepen met hooi en stro. Aan haar nest ligt het dus niet. Een mooi kuiltje met veel wol achterin het hok. De ram is 0LV-113, een mooie donkerblauwe ram welke een ZG 94 had op een tentoonstelling. Hij zou alleen iets groter mogen zijn, maar hij heeft een prachtige pels.

Dit is voorlopig het laatste nest (van zes) jonge konijnen. 2 voedsters waren niet drachtig en een ander nest heeft het helaas niet gehaald omdat de voedster geen nest had.

Er zijn de afgelopen dagen wel wat jongen doodgegaan. Het is wat vervelend, maar voor de andere jongen is dit het beste. Bij zo’n heel groot nest zijn er altijd wat kleintjes die het niet aankunnen. Er zijn altijd uitzonderingen want voedster 441 had negen jongen en deze leven allemaal nog. Ze zijn aardig gelijk, dus de moeder verzorgd ze echt goed. Nu het buiten niet zo koud is, ligt het nest helemaal open. Je kunt ze nu heel mooi zien liggen. Blijkbaar hebben ze het anders te warm. Zal nog even een foto plaatsen.

Van voedster 445 zijn er twee jongen doodgegaan. Oorsponkelijk dacht ik dat het er 10 waren, maar nu er twee dood zijn gegaan, zijn er nog 7 over. Het waren er dus 9. Ik heb het hele nest goed nagekeken en heb geen ander dood jong gevonden. Ik twijfelde gisteravond of de voedster ze wel voldoende gaf. Alle jongen waren nogal gerimpeld, maar vanmorgen zagen ze er al een stuk gevulder uit. Ze hebben dus even een paar dagen nodig om weer “in vorm te komen”. Ik had even een paar strootjes op het nest gelegd. Kon ik mooi zien of de moeder er bij was geweest. De strootjes lagen er niet meer.

Momenteel zijn er de volgende nesten:
- 233:           1 jong
- 441:           9 jongen
- 442:           6 jongen
- 302:           7 jongen.
- 445:           7 jongen
- 304:           5 jongen

Voedster 305 is deze week gedekt. Voedster 303 en 315 heb ik wel bij de ram gehad, maar zijn nog niet gedekt.
Tot op hede gaat het allemaal heel goed, misschien wel te goed.

Ik heb de hokken buiten staan, wel met windgaas er voor, en dan scheelt het enorm dat het +10 graden is in plaats van -10 wat zomaar had gekund…..

----

"Oude" ram dood

Gisteren is mijn oude ram dood gegaan.
Hij at al een tijdje niet zo goed en hij kwam niet meer naar voren als je het deurtje open deed, iets wat hij altijd deed.
Hij woog ruim 7.5 kg en had mooie stevige oren van ruim 20cm.

Hij heeft vorig jaar voor behoorlijk wat nakomelingen gezorgd en ook nu zijn er nog twee nesten van hem.
Hij heeft voor een paar mooie voedsters gezorgd en ook heb ik nog een jonge ram van hem.

Hier nog een foto van hem:

Opnieuw nest jonge blauwe vlaamse reuzen

Vanavond heeft voedster 445 een nest gekregen. Ze was al ruim een week lang aan het schuiven met hooi en stro. Ze heeft enorm veel wol geplukt en hier liggen 10 jongen in. Wel heel erg veel. Dit gaat waarschijnlijk niet goed, maar we zien wel. Nu liggen ze lekker warm bij elkaar in een heel mooi nest. Je moet haar wel in de gaten houden wanneer je naar het nest wilt kijken. Daarom zet ik haar even uit het hok wanneer ik het nest wil controleren. De moeder van 445, 9VM-441, was ook een hele goed moeder. De vader van dit nest is ram 0DX-419.
Deze jongen zijn ook na 31 dagen geboren.

Gisteren waren er twee dode jongen bij voedster 442, deze heeft er nu nog 8, zij had dus ook 10 jongen.
Voedster 302 heeft 8 jongen, nog geen dode jongen tot op heden en voedster 441 heeft 9 jongen, ook nog geen dode jongen. Voedster 232 heeft maar één jong. Deze komt nu al af en toe uit het nest. Al met al best grote nesten....

----

Fotos' van de Vlaamse Reuzen naar Korea

 Hieronder 2 foto's van de 6 vlaamse reuzen welke naar Z. Korea zijn gegaan: 2 witte vlaamse reuzen, 2 ijzergrauwe vlaamse reuzen en 2 konijngrijze vlaamse reuzen.
Alle foto's kunnen bekeken worden op het online fotoalbum.
(als de link niet werkt: http://www.flickr.com/photos/56180510@N07/sets/72157625321945253/)
Deze foto's heb ik naar Korea gestuurd zodat ze ze alvast konden zien. De konijngrijze vlaamse reuzen heb ik pas een week voor vetrek opgehaald en daar heb ik, helaas, geen foto's meer van.

 

Flemmish_Giant_White_Female4

 


Flemmish_Giant_SGrey_Male6

 

Diverse foto's

Hieronder een foto van het nest van voedster 441:nest blauwe vlaamse reuzen

Hieronder het enige jong van voedster 232:

Hieronder het jong dat ik een aantal dagen bij de voedster heb gehouden, om te laten drinken. Helaas heeft de voedster haar zo geraakt met haar nagels dat het jong het niet heeft overleefd.

Hieronder het voer dat ik voer: brokken en paardenmusli.
De musli voor ik maar een paar keer per week en heel weinig, voor de afwisseling

Weer een bestelling voor vier weken.

----

2 nesten blauwe vlaamse reuzen op één avond

Vanavond zijn er twee nesten blauwe vlaamse reusjes geboren. Aan het begin van de avond had voedster 442 een nest. Ze had al iets een nest gemaakt in het stro en aan het eind van de middag begon ze met het plukken van wol. Ze had goed veel wol geplukt. Ze at de laatste tijd al niet meer zo heel goed en vanavond met voeren at ze nog iets van een wortel. Terwijl ik de rest aan het voeren was hoorde ik haar iets kreunen. Ik kon goed zien dat ze aan het jongen krijgen was. Ik heb even staan kijken, maar ben toen maar naar binnengegaan. Na een uur lagen de jongen, op één na, allemaal mooi in het nest. Het jong van buiten het nest heb ik er nog bij in gelegd. Deze red het denk ik ook nog wel. Heb snel even gekeken en het lijken er een stuk of 7 te zijn. De vader van deze jongen is de jonge ram 0DX-419. Voor hem ook de eerste jongen.

Later op de avond heeft voedster 302 een nest gekregen. Ook zij had een prachtig nest. Ze had de laatste dagen al heel veel stro op een hoop geduwd en achterin de hoek had ze in een kuiltje ook een enorme hoeveelheid wol gelegd. Toen ik om een uur of 23.00 keek lagen hier ook alle jongen al mooi in het nest, ook op één na, welke ik ook in het nest heb gestopt.  Omdat het echt een kuil was waar de jongen in lagen, heb ik het nest iets uit elkaar getrokken zodat de jongen niet zo op elkaar liggen. Voor m'n gevoel kunnen ze dan allemaal wat makkelijker bij de voedster komen met drinken. Misschien wel onzin... Volgens mij had zij er ook een stuk of 7. Maar ook hier kan het er wel één meer of minder zijn. Morgen of overmorgen kijk ik wel eens beter. Van dit nest is de oude ram 9DX-403 de vader.

Beide nesten zijn met 31 dagen geboren. Zal wel te maken hebben dat het best wel grote nesten zijn, dat ze niet tot 32 dagen hebben gedragen.

Ik had nog even naar de dekdata gekeken en voedster 445 moet i.p.v. zondag, aanstaande maandag of dindsdag jongen.
Morgen zou voedster 315 nog kunnen jongen (32d), maar hiet geloof ik niet meer zo in. Ze schuift wel met het stro door het hok, maar eet nog prima oogt niet echt last te hebben van een eventuele dracht. Voedster 304 is ook drachtig, maar dit duurt nog nog een week. Ze bouwt al enorm aan haar nest en is enorm grommerig. Voedster 303 zou dan ook kunnen jongen, maar ook hier geloof ik niet in. Ze was na het dekken wel wat anders qua karakter, maar nu is ze net weer zo makkelijk als normaal. Ook eet ze prima. Toch wacht ik gewoon de uitgerekende data af voordat ik ze weer bij de ram
plaats.

---- 

Pechdag

Vandaag was een dag om gauw te vergeten. Vanmorgen ontving ik een mailtje uit Zuid Korea. De vlaamse reuzen waren aangekomen in Seoul. Echter, ze konden de documenten niet vinden. Omdat dit mijn deel niet was heb ik de mailwisseling tussen VCK en Korea van de zijlijn gevolgd. Het kwam er op neer dat indien de documenten binnen 5 dagen niet werden opgeleverd, de konijnen afgemaakt zouden worden. VCK belde met later op de ochtend met het verzoek nieuwe paspoorten bij de dierenarts aan te vragen. Zij wilden dit wel doen, maar dan moest ik alle gegevens opnieuw aanleveren. Vervolgens heeft VCK contact opgenomen met de VWA. Ook zij wilden bij uitzondering wel een nieuw gezondheidscertificaat opmaken, die zelfde middag nog, maar dan moest ik wel aangifte doen van vermissing bij de politie. Een gezondheidscertificaat wordt namelijk als waardepapier gezien. Nu is de politie ook niet een instantie waar je even heel makkelijk binnenkomt. Eerst naar Apeldoorn gebeld, die verbinden je weer door naar een lokaal bureau. Daar moest eerst overlegd worden of dit wel buiten het spreekuur kon, maar na een uur werd ik teruggebeld en werd gemeld dat ik wel kon komen, in Zelhem.
Ik ben direct vanuit m'n werk in de auto gestapt. Eerst nog even naar huis om m'n paspoort op te halen i.v.m. eventuele legitimatie. Werd ik daar via via gebeld dat het oorspronkelijke gezondheidscertificaat, de paspoorten en de airwaybill teruggevonden waren. Deze lagen nog in Frankfurt. Dit was het vliegveld waar de konijnen "moesten overstappen" in een ander vliegtuig. Als het goed is werden de documenten met de eerstvolgende vlucht, vanavond, mee naar Seoul genomen. Ik heb nog geen bericht uit Zuid-Korea ontvangen dat de vlaamse reuzen ingeklaard zijn en dat ze op de plaats van bestemming zijn. Wellicht morgenvroeg. We wachten nog weer af....

Het jong van 305 is niet meer. Vanavond wilde ik het nog een keer bij de moeder laten drinken, maar deze sloeg zo met de poten (wat ze wel vaker deed, maar ik kon het jong altijd nog beschermen), dat ze het jong heet geraakt. Het dunne velletje aan de onderkant van de buik lag helemaal open. Ik had het eerst helemaal niet door. Nu hoeft ze niet meer te lijden...

Het nest van voedster 441 doet het goed. Er zit veel leven in. Ik heb vanavond nog snel even gekeken. Tot op heden nog geen dode jongen. Blijkbaar kan moeders het nog wel aan. Ze drinkt wel veel. Voedster 445 heeft nog niet gejongd, dus blijkbaar is ze drachtig van een latere dekking. Als dat zo is, krijgt ze a.s. zondag (32e dag) jongen. Ook voedster 302 zou dan moeten jongen. Eventueel ook voedster 315, maar ik heb een sterk vermoeden dat zij niet drachtig is. 

----

Kort nieuws over mijn vlaame reuzen

Vandaag heeft voedster 441 een nest gekregen. Met het voeren zag ik dat ze al heel veel wol geplukt had. Toen ik het voeren klaar had en nog even keek was ze al aan het werpen. Ben maar naar het werk gegaan. Mijn vrouw was vandaag vrij, die heeft haar een beetje in de gaten gehouden.
Tussen de middag ben ik even naar huig gegaan om te kijken. Even in het nest gekeken, het lijken er 8 te zijn maar kon het nog niet heel goed zien. Acht is best veel, dit zullen ze wel niet allemaal redden, maar we hopen er het beste van. De ram is mijn oude ram van 2009: 9DX-403.

Vanmorgen om 5.30 werden de 6 vlaamse reuzen voor Zuid-Korea opgehaald door de Dierenambulance. Deze bracht ze naar Schiphol. VCK Live Animal Logistics heeft het volledige transport geregeld. Het is dus gelukt!! Om 10.00 uur gingen ze de lucht in en gaan via Frankfurt naar Seoul. Gisteren is er een dierenarts van de VWA op bezoek geweest die alle dieren heeft bekeken (heel snel hoor) en vervolgens de paspoorten heeft gelegaliseerd (stempel + handtekening van de VWA), het gezondheidscertificaat heeft ingevuld en nog een document t.b.v. de douane in Frankfurt. Een hele papierwinkel dus. Op dit moment vliegen ze nog. Hopelijk krijg ik morgen een berichtje van de nieuwe eigenaar.
Weer een ervaring rijker...

Het jong van voedster 305, die geen nest gemaakt had, leeft nog steeds. Het ligt lekker in een bakje met wol bij de kachel in de schuur. Ik houd haar nog stees 2x/dag bij de moeder en ook laat ik het bij de andere voedster met één jong (233) drinken. Toch heb ik het idee dat ze niet goed groeit. Ik heb daarom vandaag contact opgenomen met Stichting KonijnenBelangen. Ik heb daar speciale melkpoeder besteld welke geschikt is voor konijnen. Een alleraardigste mevrouw heeft me te woord gestaan. Ze gaf aan dat verse geitenmeld ook een mogelijkheid was, maar hier is geen geitenmelkbedrijf in de buurt. Als het goed is krijg ik het morgen met de post toegestuurd. Gaat zo door de brievenbus. Dan kan ik het jong hier mee voeden. Weet je zeker dat het voldoende binnenkrijgt. Nu weeg ik het voor en na de voeding om idee te krijgen of ze wat krijgt. De voedsters houd ik goed vast, op de rug. Ze vinden het niet erg prettig. Normaal ben ik niet zo van het zelf opvoeden van een jong, maar ik probeer het nu maar eens...

----

Gestolen konijnen deels terug

De vlaamse reuzen fokker uit Leiderdorp heeft een aantal konijnen weer terug. Enige tijd geleden waren al zijn vlaamse reuzen gestolen. Ik heb hem zelf nog niet gesproken, maar dat zal snel gebeuren.

 ---

Twee nesten jonge vlaamse reuzen

Het zit nog niet helemaal mee: er zijn nu twee nestjes geboren, maar uiteindelijk zijn er maar twee levende jongen, in beide nest één.
Voester 232 heeft dinsdag 21 december een nest gekregen. Hier zaten 5 jongen in. Ze had een redelijk goed nest gemaakt. Helaas was er direct al één dood. De andere vier zagen er wel goed uit, maar één had enkele wondjes, waarschijnlijk had de moeder deze iets te ijverig schoongemaakt. Helaas, ging dit jong en een ander jong toch na een paar dagen dood. Toen waren er nog twee. Twee mooie ontwikkelde jongen, maar één jong kwam buiten het nest en is niet meer teruggekomen in het nest. Met deze temperaturen is dat fataal. Nu nog één jong dus. Het is een lekkere dikkerd, maar ja, wat wil je als je alle tepels voor jezelf hebt. Het is nu twee weken oud en heeft de oogjes open. Het kan zich goed warmhouden. De voedste heeft dan ook heel veel wol geplukt en schuift elke dag weer wat meer hooi over het nest. De voedster is absoluut niet knorrig, wat wel fijn is.

Afgelopen zaterdagavond heeft voedster 305 een nest gekregen. Nou ja, geen nest, maar 3 jongen. Er was helemaal geen nest. Ze had helemaal geen nest gemaakt en geen wol geplukt. Wel heeft ze de hele dag in een hoek stro zitten krabben, maar uiteindelijk heeft ze de jongen in een andere hoek gekregen. Ik heb haar een beetje in de gaten gehouden. Ze zat als een moederkip, bovenop haar jongen. Toen ze na twee uur niet meer bij de jongen zat heb ik wol bij haar geplukt en hiervan een nestje gemaakt. De volgende morgen lagen twee jongen al verspreid dood in het hok. De derde heb ik eruit gehaald en met de wol in een bakje gelegd. Ik heb haar nu binnen bij de kachel en laat haar 2x per dag bij de voedster drinken. Dit ging best goed, maar nu wordt de voedster wat lastiger. Ik moet haar echt goed vasthouden.
Als het goed is krijgen deze week twee andere voedsters nog jongen. Als dit dit goed gaat, wil ik dit jong daar bij in leggen.
Als dit niet lukt, weet ik niet of het jong het wel gaat halen. We wachten af...

Twee voedsters (441 en 445) zouden, als het goed is, deze week jongen moet krijgen. Ze zijn druk in de weer met het slepen van hooi en stro. Ook hier afwachten dus.

Dan zijn er nog een paar voedsters (442, 302, 304, 303 en 315) welke volgende week zouden moeten bevallen. Van twee voedsters (303 en 315) betwijfel ik of ze drachtig zijn, maar we wachten gewoon de uitgerekende datum af. Het jaar is nog maar net begonnen.....

 ---

Vlaamse Reuzen naar Zuid-Korea (II)

Ze gaan weg!!
Het is nu definitief, de 6 vlaamse reuzen gaan naar Z. Korea.
Het gezondheidscertificaat is door de VWA goedgekeurd, de konijen zijn geënt en hebben een paspoort gekregen. En, niet onbelangrijk, de konijnen zijn betaald en er is een vlucht geboekt.
Ze zouden eigenlijk vorige week donderdag weggaan, maar omdat Lufthansa helemaal vol zat namen ze geen levende dieren meer 'aan'. Nu gaan ze donderdag.

Als ze donderdag ECHT weg zijn gegaan, zal ik nog iets uitgebreider schrijven over de 'zes vlaamse reuzen die naar Zuid-Korea gaan'......

----

Website statistieken