Konijnenhok beschermd tegen de koude wind

Ik heb dit weekend voor mijn hokken zogenaamd windbreekgaas gespannen. Aangezien mijn hokken buiten staan en de koude wind nu deels op de voorkant van het hok staat, is het wel prettig iets tegen de koude wind te doen.
Ik had elke deurtje al voor een derde dichtgemaakt met een stukje triplex. Hier kunnen ze dus achter schuilen. Omdat het afdak nog niet aan het hok zit, had ik voor een tijdelijke oplossing gekozen, door boven elk hok afzonderlijk een triplex plaatje te bevestigen. Nu heb ik een meter voor de hokken het windbreekgaas opgehangen. Ik heb dus nu een gang waar ik zelf ook uit de wind en eventuele neerslag kan komen. Het blijft wel koud, maar dat maakt voor de konijnen niets uit. Ik heb een dik pak stro in de hokken, dus geen koude bodem. Het kost nu allemaal wel iets meer tijd, omdat je de drinkflessen nu 2x per dag moeten vervangen i.v.m. dichtvriezen. Het scheelt dat de vlaamse reuzen momenteel niet zo heel veel drinken.
Ik zal binnenkort eens een fotootje van het windbreekgaas plaatsen. Ideaal spul....

 

---

Eerste blauwe vlaamse reus voedsters gedekt

Vanavond zijn de eerste blauwe vlaamse reus voedsters gedekt. Ik was de konijnen aan het voeren en toen ik er een paar over de rug kroelde, gingen ze zo plat liggen...
Ik heb het geslachtsdeel even bekeken en zag dat dit bij enkele voedsters nogal rood was. Omdat ik dit jaar een paar jonge rammen heb, was er wel wat tijd en aandacht voor nodig, maar bij een aantal voedster is het wel gelukt. De oude ram heeft er ook nog een gedekt. Het is goed te zien dat deze al wat meer ervaring heeft.
Ik heb afgelopen tijd bedacht welke voedster ik bij welke ram doe om zo de plussen en de minnen van de voedster (en ram) te verbeteren en/of te versterken. Er zit dus enig idee achter de partnerkeuze, maar of het goed uitpakt... Eerst maar eens kijken of de voedsters gaan dragen.

Ik heb dit weekend alle konijnen ook nog even gewogen. Alle voedsters zitten nu op of boven de 7 kg. De zwaarste is 7.3 kg. De rammen zijn de laatste tijd ook nog flink gegroeid. Mijn eigengefokte ram 443 weegt maar liefst 7,8 kg. Nu maar hopen dat ie bevrucht en het gewicht goed vererfd. De gekochte ram 419 woog 7,3 en ram 113 weegt al lange tijd 6.6 kg. Deze is dus iets aan de lichte kant. Maar hij heeft een prachtige donkerblauwe pels en zijn verhoudingen zijn goed. 
Vanavond merkte ik wel dat een ram die iets kleiner is wel makkelijker dekt. Die grotere rammen zitten veels te hoog en komen dus niet goed onder de voedster.


---

Vlaamse Reuzen naar Zuid-Korea (I)

Al weer enige tijd (begin september) geleden kreeg ik een email van iemand uit Mexcio die op zoek was naar Vlaamse Reuzen (6 Flemmish Giants en 6 Continental Giants). De persoon was iemand die werkte voor een dierentuin in Zuid-Korea. De dieren moesten van prima kwaliteit zijn en zeer belangrijk zwaar zijn. "Real Giant Rabbits!!"

Omdat hij met een hotmail-adres mailde heb ik teruggemaild dat ik iets meer persoonlijke details wilde, maar als het serieus was, ik hem eventueel wel kon helpen. Daarop reageerde hij met een zeer uitgebreide email met uitleg, foto's (hij handelt in exotische diersoorten en had een foto panter), referenties, zijn website http://www.maskotasexotikas.com en nog meer.

Hij vroeg me of ik hem kon helpen. Hij had al diverse mensen benaderd in de VS, UK en Spanje, maar deze konden geen 12 volwassen dieren leveren (later werden er het er 6 omddat m.i. Continental Giants en Flemmsh Giants hetzelfde zijn). Hij vroeg mij een prijs te geven voor de Vlaamse Reuzen.

Omdat ik geen blauwe vlaamse reuzen wilde verkopen én omdat het forse Vlaamse Reuzen moesten heb ik aangegeven dat ik zelf geen Vlaamse Reuzen te koop had, maar dat ik wel een aantal fokkers wist die wel Vlamen te koop had. Tevens heb ik hem een prijs opgegeven, exclusief bijkomende kosten.
Ik dacht dat zal wel niet zo'n vaart lopen.

In dezelfde week belde mij een dame op van een bedrijf welke internationale diertransporten regelt (dat heb je als je met tel.nr op internet staat...). Ze vroeg of het juist was dat ik vlaamse reuzen ging leveren aan de betreffende persoon.
En wat dan de maat van de verzendkisten moest zijn, want dan kon ze die laten maken. Maten opgevraagd via iemand uit Canada op een nieuwsgroep en doorgegeven.
Omdat ik wel iets van export wist, vroeg ik haar wat er allemaal nodig is om de vlaamse reuzen Z.Korea in te krijgen. Ze gaf aan dat ze geent tegen Myxamatose moesten zijn, ze een chip moesten hebben, en dat ze voorzien moeten zijn van een dierenpaspoort welke is gelegaliseerd door de VWA.

Intussen gaf Levi (zo heette de handelaar) aan dat de kleur niet zo belangrijk was, maar dat de dieren fors moesten zijn en dat kleur second best was. Ik stelde hem voor dan voor de kleuren IJzergrauw, Konijngrijs en Wit te gaan. Dat zijn immers de kleurslagen bij de Vlaamse Reus welke meestal wel een goed gewicht hebben. Ik had hem enkele foto's toegestuurd. Ze waren enthousiast.

Ik had bij de dierenartsenpraktijk opgevraagd wat het chippen, enten en paspoort kostte. Ze keken wel wat vreemd op van de bestemming, maar niet van de handelingen. Dat was wel vaker aan de orde. Maar toen moest die legalisatie nog geregeld worden, althans bekend worden hoe dat proces werkte. Ik heb gebeld met de VWA in Zutphen en uitgelegd wat er nodig was. De dame van het transport had mij een formulier toegestuurd welke zij altijd bij honden en katten naar Azie gebruikte. Echter, de VWA gaf aan dat dit toch anders gezien werd, nl. als echte export en niet als een zgn. "huisdier meenemen op vakantie". Ik moest maar aangeven wat de eisen van Korea waren en dit document indienen middels een 'verzoekcertificering'. Dit kon dan dienen als Gezondheidscertificaat, iets wat door Korea wordt geeist. Ik snapte wat er bedoeld werd, maar om deze informatie allemaal boven tafel te krijgen ging me iets te ver. Ik heb Levi en de dame van het transport gevraagd of zij de Koreaanse eisen konden opvragen en dit indienen bij de VWA. De procedure omtrent de verzoekcertificering loopt nog. De VWA kijkt dan of zij aan de gevraagde tekst op het certificaat kunnen voldoen. Dit zijn hele algemene teksten, waar we in Nederland wel aan kunnen voldoen, maar het blijft natuurlijk een ambtelijke molen waarin je zit, waar absoluut geen risico's worden genomen.

Intussen wilde men ook foto's van de vlaamse reuzen zelf en heb afgelopen weekend alvast 4 vlaamse reuzen bij een fokker opgehaald: 2 witte en 2 ijzergrauwe. Van beide kleur een ram en een voedster. Het zijn forse dieren van de eerste maand, de tweede en de vierde maand. Eén voedster is van augustus 2009. De twee konijngrijze volgen later nog. Deze zitten nog bij hun fokker.

Hopelijk horen we binnen nu en twee weken of de verzoekcertificering geregeld is en dan kan het snel gaan. Bijna dagelijks gaat er een vliegtuig naar Seoul waar de konijnen mee kunnen. Eerst moet ik er dan mee naar mijn dierenarts voor de enting en de chip, vervolgens komt er nog een dierenarts van de VWA om de dieren te keuren welke daarna het gezondheidscertificaat afgeeft. Als dat geregeld is komt het diertransportbedrijf de konijnen in de kisten (gemaakt van aantoonbaar gecertificeerd hitte behandeld hout) ophalen en gaan ze richting Seoul.

 Als alles goed gaat......

 

 ---

Blauwe vlaamse reuzen op de Bronckhorster Kleindierenshow

Dit weekend wordt de Bronckhorster Kleindierenshow in "De Wildenborch" te Vorden gehouden. Deze tentoonstelling wordt door PKV Vorden georganiseerd, de vereniging waar ik lid van ben. Voor deze konijnententoonstelling had ik mij dus ook ingeschreven.

Gisteravond (donderdag) heb ik 5  Blauwe Vlaamse Reuzen gebracht, 2 rammen en 3 voedsters.
Vanavond (vrijdag) ben ik geweest om te kijken wat de uitslagen zijn. Ik ben zeer tevreden: allen hadden een ZG!!
De twee rammen heb ik allebei aangekocht. Deze wil ik komend seizoen gaan gebruiken, dus dan is het goed te weten dat de rammen goed zijn, maar dit is natuurlijk geen garantie voor een goede fok. Beide rammen hadden ZG met 94 punten.
Van de drie ingezonden voedsters was er één aangekocht, en twee zelf gefokt. Deze twee zelf gefokte blauwe vlaamse reuzen komen van dezelfde ram, maar uit verschillende voedsters.
Mijn zelf gefokte voedsters hadden een ZG met resp. 93,5 en 94,5 punten. De gekochte voedster had 93 punten.
Ik was dus zeer tevreden.

Verder waren er ook nog konijngrijze en witte vlaamse reuzen. Dit zijn toch échte reuzen met gewichten die doorgaans wat hoger liggen dan bij de blauwe kleurslag.
De keurmeester heeft hier in het punten ook wel iets rekening mee gehouden, aangezien mijn vlamen ook allemaal het max aantal punten voor gewicht hebben gekregen.

Mijn Vlaamse Reuzen hebben de volgende punten behaald:
- 0LV-113 (Ram, gekocht: ZG 94)
- 0DX-419 (Ram, gekocht: ZG 94)
- 0VM-303 (Voedster, eigen fok: ZG 94.5)
- 0VM-445 (Voedster, eigen fok: ZG 93.5)
- 0VE-302 (Voedster, gekocht: ZG 93)


---

Website statistieken