Vlaamse Reuzen Dag 2010 Veenendaal

Vandaag was er een Vlaamse Reuzendag in Veenendaal.
Ik was er al een paar keer geweest, maar nog nooit mét konijnen. Dit jaar dus voor het eerst. Ik had er vier ingeschreven. Vanmorgen was ik om 8.00u vertrokken richting Veenendaal.

 

In totaal waren 313 vlamen ingeschreven.
Dit jaar waren er een leuk aantal jonge Blauwe Vlaamse Reuzen, namelijk 17 blauwe vlaamse reuzen van 8 verschillende fokkers/eigenaren. De konijn worden ingedeeld naar leeftijd (A = januari + februari / B = maart + april / C =mei + juni) en geslacht.

  

Ik had 2 voedsters en 2 rammen meegenomen en die hadden het volgend aantal punten:
- 0VM-303 (Voedster, eigen fok: ZG 93)
- 0VM-442 (Voedster, eigen fok: ZG 94)
- 0VM-443 (Ram, eigen fok: ZG 93,5)
- 0DX-315 (Ram, gekocht: G 90,5)

Ik was wederom zeer tevreden met dit resultaat. Wel zo prettig dat het resultaat van 303 en 443 vrijwel gelijk is aan het aantal punten op de JDD in Lochem, vorige week.
Voedster 442 en ram 443 zijn komen uit hetzelfde nest.
Blijkbaar wel een goed nest geweest want beide hadden een ZG en ook de 3e uit dit nest, ram 444, heeft bij zijn huidige eigenaar een ZG behaald op een JDD.

Dat m'n gekochte ram 419 niet zo hoog gescoord heeft, maakt me niet zo heel veel uit. De minpunten waren vooral te wijten aan het feit dat hij sterk in de verharing zit en dat hij nog moet uitgroeien. Ik heb er wel vertrouwen in. Leuk was dat fokker Gé Heezen een volle broer 418 bij zich had. Deze had ZG 92,5. Ook de zussen van m'n gekochte voedster (0DX-315) van Gé deden het goed, nl. een ZG 93 en F95. Blijkbaar uit een goed nest.
Vandaag zei een keurmeester: "Wat je er in stopt, komt er ooit weer een keer uit". Dit geldt natuurlijk in zowel positieve als in negatieve zin. Ik hoop dan ook dat de kwaliteiten van haar moeder en zussen ook in de volgende generatie van voedster 0DX-315 tot uiting komt....

Het hoogst aantal punten voor de blauwe vlaamse reuzen was 95 punten (= F predikaat).
Er waren 3 blauwe vlamen met 95 punten:
- 0MZ-102 (ram van Richard van Hoorne)
- 0LV-103 (voedster van Igle Sipma)
- 0DX-319 (voedster van Gé Heezen)
Uiteindelijk werd de voedster van Gé als beste blauwe vlaamse reus uitgeroepen.

Na de keuring was er een lunch en daarna de kampioenskeuring. Toen de kampioen bekend was (Konijngrijze ram van Robert Bos) was de keuring ten einde en kon begonnen worden met de Algemene Ledenvergadering van de NVRC. Tenslotte mocht iedereen de dieren uitkooien.
Samen met een groepje mensen heb ik nog geholpen alle kooien af te breken en was ik 18.30u thuis.

Jongedierendag (JDD) in Lochem afgelopen zaterdag

Afgelopen zaterdag was er dan de Jongedierendag in Lochem, georganiseerd door de pluimveeverenigingen uit Lochem (PEKLO) en Vorden (PKV). Vanwege het mooie weer werd het buiten gehouden. Alle dieren werden in de opgestelde kooien geplaatst.

Voor mij de eerste JDD. Erg leerzaam want ik heb geschreven bij de grote rassen: Vlaamse Reuzen, Lotharinger, Franse Hangoren. Ook erg leuk om de andere konijnenrassen eens nader te bekijken. Verder is tijdens zo'n JDD de gelegenheid tot het stellen van vragen aan de keurmeester.
Ik mocht dus bij de keuring van m'n eigen blauwe vlaamse reuzen zijn. Naast mijn blauwe vlaamse reuzen, was er ook nog een fokker welke Konijngrijze vlaamse reuzen had ingezonden. Dat waren echt hele grote dieren, eigenlijk niet te vergelijken met mijn blauwe vlaamse reuzen.
Ik had 4 konijnen meegenomen. Mijn vader had de dag er voor nog snel een verzendkist erbij gemaakt, zodat ik ze alle vier in een kist kon meenemen (een doos kan ook, maar dit is toch mooier).

Ik had 3 voedsters en 1 ram meegenomen en die hadden het volgend aantal punten:
- 0VM-303 (Voedster, eigen fok: ZG 93)
- 0VM-445 (Voedster, eigen fok: G 91)
- 0VM-443 (Ram, eigen fok: ZG 92)
- 0DX-315 (Voedster, gekocht: G 91)

Ik was zeer tevreden. Vond het mooi dat de voedster welke ik zelf het beste vond, een is welke ik zelf ook het beste vond. Ook leuk is dat van deze voedster de moeder en oma ook gefokt heb. 
Omdat ik bij het keuren aanwezig was, weet ik nu ook een beetje wat de sterke en zwakke punten waren van de verschillende dieren.


Deze week hoorde ik van iemand die bij mij dit jaar een ram (0VM-444) en voedster (0VM-307) heeft gekocht, dat deze ook allebei een ZG hadden, met resp. 93 en 92 punten. Erg leuk ook dat deze het ook goed hebben gedaan.

A.s zaterdag is in Veenendaal de fokkersdag van de Vlaamse Reuzenclub (NVRC). Ik ga hier ook met een aantal dieren heen. Ben benieuwd wat ze er daar van vinden....

 

Ram verkocht naar Belgie

Afgelopen zaterdag heb ik een ram naar Belgie verkocht.
Het is ram 0VM-229.
Hij kwam uit de grote 'Hezen-voedster' die dit jaar dood is gegaan. Hij was al mooi groot en begon de laatste tijd al mooi 'uit te zwaren'. Omdat ik z'n vader en halfbroer (van dezelfde vader) ook nog heb, heb ik besloten hem te verkopen toen de vraag kwam of ik nog een ram te koop had.
De nieuwe eigenaar is een fokker uit Belgie. Hij heeft een drietal blauwe voedsters en nu dus een vreemde ram.

Hier een foto van hem (van half juni):

Website statistieken