Oornummers van mijn vlamen 2010

Zoals eerder vermeld heb ik nu 10 jonge voedsters. Omdat ik de hokken er voor heb, houd ik deze jongen nu allemaal aan en zie begin volgend jaar wel hoe ik met ze verder ga.

Hieronder staan de nrs van de 10 voedsters, daaronder de nrs van de jonge rammen.

0VM-232  (R 9DX-403  x  V 9DX-410)
0VM-303  (R 9DX-403  x  V 9VM-436)
0VM-304  (R 9DX-403  x  V 9VM-436)
0VM-441  (R 9DP-431  x  V 8DF-140)
0VM-442  (R 9DX-403  x  V 8BS-333)
0VM-445  (R 9DX-403  x  V 9VM-441)
0VM-453  (R 9DP-431  x  V 9VM-436) zwart
0DX-3      hezen-voedster, nog niet bekend
0VE-302   weerd-voedster, nog niet bekend
0VE-305   weerd-voedster, nog niet bekend

0VM-229  (R 9DX-403  x  V 9DX-410)
0VM-440  (R 9DP-431  x  V 8DF-140)
0VM-443  (R 9DX-403  x  V 8BS-333)
0LV-113   sipma-ram, nog niet bekend
0DX-4      hezen-ram, nog niet bekend

 

 

 

 

Jonge ram en voedsters gekocht

Omdat ik er dit jaar acht hokken heb bijgebouwd, heb ik het hok van 4 apart gezet. Hier wil ik de rammen in houden. Aankomend jaar wil ik er een paar meer houden. Enerzijds om bloedspreiding te hebben, anderzijds om niet het risico te lopen dat de ram iets overkomt en niet meer kan dekken.
Ik had Gé Hezen, een tentoonstellingsfokker van blauwe vlaamse reuzen, enige tijd geleden al gevraagd om een jonge ram. Hij had er één beschikbaar uit een voedster welke het vorig jaar goed heeft gedaan op een paar tentoonstellingen. Het is een jonge ram van april. Hij is mooi donkerblauw, al mooie lange oren, stevige benen, mooie ogen en een mooi model.
Nu ik twee jonge voedster ben verloren heb ik ook nog een jonge voedster van hem gekocht. Ze is van maart. Ook zij is mooi donkerblauw met mooie forse oren. Ik weet nog niet of ze wel zo groot wordt, aangezien ze nu nog minder weegt dan mijn eigen voedsters van maart. Deze zijn van 1 maart en de geboortedata van deze voedster weet ik nog niet. Het is toch afwachten hoe zulke jonge vlaamse reuzen zich ontwikkelen.

Naast deze twee jonge vlaamse reuzen van Hezen, heb ik ook nog twee voedsters van Erik vd Weerd gekocht. Ook hij is tentoonstellingsfokker van blauwe vlaamse reuzen. Vorige week ben ik bij hem op bezoek geweest om zijn vlamen te bekijken. Erg leuk om met iemand die al vele jaren fokt te praten. Hij had een aantal prachtige forse vlamen zitten met een mooie donkere pels. Hij had nog enkele jongen dieren van maart. Zelf had hij er enkele uitgeselecteerd, twee voedster waren beschikbaar. Omdat deze voedsters uit een mooie forse ram komt, onverwant zijn aan mijn eigen vlamen en ook onverwant aan die van Gé Hezen heb ik deze gekocht. Ondanks dat het zusters zijn, zit er wel verschil in. De ene is wat donkerder dan de andere. Verder zitten ze nu in de verharing en is het even afwachten hoe ze er daarna uitzien.

Nu heb ik mijn hokken vol. Ik heb nu 10 jonge voedsters en 6 rammen, waarvan 1 oude ram.

Over een paar weken gaat een jonge ram naar een fokster uit Dordrecht. Deze ram is van mijn eigen oude ram. Omdat deze verwant is aan 5 van mijn voedsters en ik nog een jonge ram van van dezelfde vader heb, heb ik besloten hem te verkopen.

Verder gaat er nog één ram nog weg, maar het is nog niet bekend welke. Dan heb ik 4 rammen, welk ik mooi bij elkaar, apart van de voedsters kan huisvesten.

Nieuws juli 2010 - Last van de warmte!

In de maand juli is er behoorlijk wat gebeurd. Allereerst is er een jonge ram naar een fokker van blauwe vlaamse reuzen in Staphorst gegaan. Deze ram kwam uit een nest vlaamse reuzen van 3: twee rammen en een voedster. De andere ram en voedster heb ik nog steeds.

De maand juli was behoorlijk warm en mijn vlamen heb dit niet allemaal goed doorstaan. De oude voedster die ik begin dit jaar bij Lubberts uit Nijenveen gekocht, heb ik een aantal dagen in de tuin laten rondlopen zodat ze zelf een koele plek kon zoeken. Dit ging redelijk goed, maar toch lag ze 's avonds een keer dood in de hoek van de tuin. Dit was mijn laatste overjarige voedster.

2 juli (speeldag van Oranje op het WK) was een hele hete dag. Ik was eerder thuis omdat Oranje moest spelen. Voor de wedstrijd ging het allemaal nog wel. Ze ademden heel heftig, maar het leek nog wel goed te gaan. Echter toen ik na de wedstrijd ging kijken waren er 2 jongen van februari overleden. Ik heb direct alle anderen uit de hokken gehaald en in huis in de kelder gestopt. Daar was het lekker koel. Moest wel even snel met enkele schotten wat afzetten. Deze avond was het lang erg warm. Pas rond twaalf uur 's nachts heb ik ze weer in hun hokken geplaatst.
Sinds die dag heb ik mijn flat met 8 hokken helemaal overspannen met een groot doek en een nevelslang over het dak laten druppelen. Als het helemaal windstil was heb ik ook een ventilator gebruikt.

Gelukkig is het hierbij gebleven, maar heb drie weken lang behoorlijk in spanning gezeten of het allemaal goed ging.

 

Website statistieken