Nieuwe konijnenhokken (update met foto's) voor vlaamse reus (3)

Hieronder twee foto's van hoe de konijnenhokken zijn geworden:

 

Hieronder twee foto's van een ram (geboren 1 maart) welke inmiddels is verkocht. Kijk eens naar de mooie forese oren van deze blauwe vlaamse reus. Zijn vader heeft oren met een lengte van ruim 20cm!

 

Nestje dode onvolgroeide jongen

Volgende week was de "Hezen-voedster" uitgerekend om te jongen, maar gisteren was ze al een nest aan het maken. Wel wat vroeg dacht ik, maar deed ze de vorige keer ook.
Echter, vanavond toen ik thuis kwam zag ik iets in het hok liggen. Dit bleken onvolgroeide jongen te zijn. Had weinig weg van jonge konijnen, dus ik denk dat ze al eerder gestopt waren met groeien. Helaas, geen jongen dus bij deze voedster. Ook dat maak je mee als je vlaamse reuzen fokt...

Gelukkig heb ik 4 voedsters en een ram van deze voedster. Echt mooi spul die jonge vlaamse reuzen. Ze zijn zo tam, ze springen je bijna in de nek als je ze wilt voeren.

Ik krijg nu, als het goed is, nog een nestje. Medio mei. Dit is van mijn eigen voedster 9VM-436. Verder heb ik niets meer gedekt.

De andere 3 nesten doen het prima. Ze groeien goed.  Ze zijn nu 2, 3 en 4 weken. Ik ben echt benieuwd wat het geslacht van de jongen van de "Lubberts"-voedster is. Het zijn er maar 3, hoop dat er van beide wat bij zit. Er is belangstelling voor een ram, maar houd ze eerst zelf nog even aan.

 

update 3 nestjes

Momenteel heb ik 3 nestjes bij de voedster.
*   Het nestje van de zwarte voedster is nu 3 weken, de jongen komen nu af en toe het nest uit en soms zie je ze al iets mee eten.

*  Het nestje van de gekochte voedster (Nijeveen) bestaat nog uit 3 jongen. Een heel tijdje heb er 4 in gezeten, maar één is er later alsnog doodgegaan. De 3 die er nu nog zijn, zijn hele forse jongen. De ogen zijn open, maar ze blijven nog veilig in het nest. De voedster vind het prima dat je in het nest kijkt, is ook wel eens anders.

* Het nestje van mijn eigen voedster 441 bestaat nog steeds uit 7. Welliswaar 2 wat kleinere, maar deze voedster is zo'n goede moeder dat alle jongen er mooi gevuld uit zien. Ze verzorgd ze echt goed. Nu maar hopen dat ze het ook alle 7 halen. Deze voedster is net een leeuw. Als je iets in het nest  wilt kijken, komt ze al op je af. Ik doe haar dan ook altijd even in een ander hok als ik het nest wil controleren.

Als het goed is krijg ik in mei nog een nest van de "Hezen-voedster". Ze heeft in februari ook een nest gehad: 4 voedsters en 1 ram. Deze zijn nu 11 weken. Zijn nu van die slungels, maar je kunt de verschillen nu wel beter zien. Dit maakt het selecteren iets makkelijker, maar toch blijft dit een moeilijk iets.

jongen van voedster 9VM-436 gespeend

De 6 jongen van mijn eigen gefokte voedster 436 zijn nu van de moeder af. Ze zijn afgelopen zaterdag getatoueerd en heb zondag de voedster in een ander hok gezet.

 

2e nest bij voedster 9VM-441

Mijn eigen gefokte vlaamse reus voedster 9VM-441 heeft gisteren een nest gekregen. Het waren 8 jongen, maar één lag dood naast het nest. Er zit wel wat verschil in grootte. Ze was al wel een anderhalve week bezig met hooi en stro, maar gisteren heeft ze haar nest afgemaakt met veel wol. Ze heeft in januari ook een nest gehad, welke ze heel goed verzorgd heeft. Nu maar hopen dat ze dit nest net zo goed verzorgt als de vorige.

 

 

Nieuwe jonge vlaamse reuzen ram

Zondagochtend heb ik in Dordrecht bij een fokster van blauw/zwart vlaamse reuzen een jonge blauwe ram gekocht. Hij komt uit een blauwe voedster en zwarte ram. Ik wil deze ram aanhouden en hoop dat hij mooi uitgroeit zodat ik hem volgend jaar voor een paar voedsters kan gebruiken. Hij is in ieder geval mooi blauw. De oren zouden nog wel iets steviger/groter mogen zijn, maar misschien dat deze nog gaan ontwikkelen. We wachten af.

 

Nog 5 jongen bij zwarte voedster

De zwarte voedster welke vorige week 7 jongen heeft gekregen, heeft er nu nog 5 (3 blauw/2 zwart). Helaas zijn 2 blauwe jongen buiten het nest (buiten de nestkast) gekomen. Omdat ze niet meer terug konden zijn ze van de kou doodgegaan. Deze week vond ik nog een keer een blauw jong in het hok, dus ik controleer nu 2x/dag het nest. Vandaag had een zwarte de ogen al open. Ze zijn mooi glad in het haar en zien er lekker gevuld uit. Jammer van de 2 dode blauwe vlaamse reusjes. Maar ja, dat maak je als fokker ook mee....

 

Eerste nest in nieuwe hokken van gekochte voedster

Het eerste nest is in mijn nieuwe hok geboren.
Het is een enigszins vreemd verhaal. Anderhalve week geleden is de voedster nog goed gedekt. Woensdagavond zag ik dat ze iets haar aan het plukken was. Ik vermoedde dat ze schijnzwanger was. Donderdagochtend, bij het voeren, zag ik dat ze iets meer geplukt had en dat het achterin het hok lag. Ik keek goed en zag dat ze 5 jongen had, waarvan 1 dode, deze lag buiten het nest. Het nest was niet heel fraai, iets een kuiltje maar niet met veel wol of hooi/stro.
Ik heb nog eens in mijn agenda gekeken en bij de (teruggerekende) datum stond niets van het dekken. IK heb de voedster waarschijnlijk bij de ram gehad, maar vond nauwelijks een dekking plaats en vond dat het niet eens de moeite waard was het op te schrijven (stom).
Nu dus een nest bij de voedster welke ik aantal maand geleden bij een fokker van de blauwegrijze Vlaamse Reuzen in Nijeveen gekocht had.
Nu schrijf ik dus ALLE dekkingen op....

Update van de verschillende jongen

Het nest van 5 jongen doen het goed. Ze zijn nu bijna 9 weken. Ze zijn al even van de voedster af en doen het prima. Het gaat om 4 voedsters en 1 ram. Ik was altijd in de veronderstelling dat het om 2 rammen ging, maar toch niet.
Twee voedsters wil ik zelf houden. De andere twee blauwe voedsterjtes, welke weet ik nog niet, verkoop ik (zijn al verkocht). Ook het rammetje houd ik vooralsnog aan.

Ook het nest van 6 bij mijn eigen gefokte voedster (9VM-436) doet het prima. Ze zijn nu 4,5 week en eten al mee en drinken ook al wat water uit de drinkfles. Af en toe wordt het de voedster wel iets te veel. De jongen zit boven en onder haar en probeert ze de jongen te ontwijken. Het is haar eerste nest, maar heeft bewezen een goede voedster te zijn.

Nestje bij de zwarte voedster

De zwarte voedster (zwart x blauw) welke ik drachtig heb gekocht heeft een nest gekregen. Zover ik kon zien zijn het 7 jongen, 5 blauwe en 2 zwarte. De jongen zijn van een blauwe ram. Deze voedster heeft een nest in een nestkast gekregen. Het was de eerste keer dat ik een konijn in een nestkast jongen heb laten krijgen. IK heb de kast een paar dagen voor de uitgerekende datum in het hok gezet. Ze ging er direct hooi en stro inslepen. Ze heeft in de verste hoek een mooi nest gemaakt met veel wol.
Website statistieken