Update tweede nestje

Vandaag is er, na een week, nog een jong dood gegaan.
Er waren er nog zes, nu dus nog vijf.
Deze was ook echt minder dan de andere vijf.
Hopelijk redden deze vijf het wel, ze zien er in ieder geval gevuld en levendig uit.

Blauwe Vlaamse Reus ram (foto)

Hieronder een foto van mijn ram. 

Blauwe vlaamse reus ram

Praktisch konijnen fokken. Uit het boek "Konijnen" van R.Stenhuis en M.A.Verhelst

Dit artikel kwam ik tegen op Internet en het sprak mij zeer aan.
Ondanks dat ik het ergens vandaan gekopieerd heb, wil ik dit een ieder aanbevelen te lezen.
Soms worden wel eens zaken besproken waar men in andere artikelen een andere mening leest, maar hier moet men dan maar zelf een menig over vormen (bijv. aantal jongen bij een voedster, leeftijd van spenen, etc.)

Onderwerpen in het artikel "Praktisch konijnen fokken"

  • Fokleeftijd
  • Foktijden
  • De fokram en fokvoedster
  • De paring
  • De voedster gedurende de dracht
  • Werpen
  • De zogende voedster en haar jongen
  • Wegnemen van de jongen
  • Opfokken van jonge dieren

 

Lees verder...

Nieuwe blauwe vlaamse reus voedster erbij!

Gisteren (zaterdag) heb ik een 2-jarige blauwe vlaamse reus voedster gekocht bij Lubberts uit Nijeveen. Ik had eerder die week 2 blauwe voedstertjes verkocht. Deze waren van juli 2009. Naar mijn idee bleven ze wat klein, vandaar dat ik ze verkocht heb. De nieuwe eigenaren gaan er waarschijnlijk wel mee fokken. Eén van de kopers heeft ook mijn twee-jarige ram gekocht. Van deze ram heb ik twee voedsters zitten en ik heb een goede opvolger voor hem in de ram die ik vorig jaar bij G. Heezen heb gekocht.
De voedster die ik gisteren heb opgehaald is, als het goed is, drachtig en is over 3 weken uitgeteld. Het is een grote, brede voedster, mooi donker van kleur met grove benen. De oren zouden nog wel iets langer mogen wezen. Ik ben blij dat ik deze drachtige voedster heb kunnen kopen. Ik hoop dat de jongen goed lijken zodat ik er eentje kan aanhouden.

Ik heb nu vier voedsters: twee eigen gefokte (zussen) en twee gekochte voedsters. Ik heb dus 3 onverwante moederlijnen. Verder heb ik nu één ram welke ook onverwant is aan de voedsters. Dus nu zou ik een tijdje verder moeten kunnen.


Eerste nest van 7 jonge blauwe vlaamse reuzen doen het prima!

Het nest jonge blauwe vlaamse reuzen dat we op 1 januari hebben gekregen doen het prima. Ze eten goed mee en zijn goed levendig. Ze zijn met hun moeder nu naar een ander hok verhuisd. Eerst zaten ze in een hoek van de tuin, lekker rusitg uit het zicht. Nu zitten ze meer in het zicht en kunnen ze beter wennen alle bewegingen van ons en onze kinderen.
Ik heb nu (voor het eerst) voer gekocht, speciaal voor de hele jonge konijnen. De brokken zijn ook wat kleiner en er zit iets meer eiwit en vitaminen in. Ze eten het goed. De moeder zoogt blijkbaar goed, want ze wordt wel wat magerder. Ze krijgen onbeperkt te eten, dus daar zal het niet aan liggen.

Ik weet nog niet 100% zeker wat het geslacht is, maar het lijkt er op dat het 50/50 is. Er zijn nu 4 voedstertjes en 2 rammetjes gereserveerd. Nu maar afwachten of deze mensen ze ook daadewerkelijk komen halen als het zo ver is...
Eerst moeten de jonge vlaamse reusjes nog getatoueerd worden. Waarschijnlijk wordt dit volgende week gedaan. Dan kunnen ze nog 2 weken elkaar de oren schoonmaken en dan naar hun nieuwe eigenaren.

 

 

Tweede nest jonge blauwe vlaamse reusjes

Het is inderdaad gebeud: een tweede nest jonge blause vlaamse reusjes.
Maandag 1 februari heeft mijn (grootste) voedster een nestje gekregen. Deze voedster heb ik vorig jaar bij G. Heezen gekocht. Ik heb 's morgens snel even gekeken en dacht dat het er een stuk of 8 waren. Dinsdagavond heb ik wat uitgebreider gekeken en toen waren het er 11!
Er zat al behoorlijk verschil in de jongen en ik verwachtte dan ook niet dat ze allemaal zouden blijven leven.
Dit klopte inderdaad. Eerst gingen er 3 jongen dood en ook gisteren (zaterdag) waren er nog 2 dode jongen.
Enerzijds jammer, maar nu het er 6 zijn, kan de moeder deze goed verzorgen. Morgen worden ze een week.
De jongen uit dit nest houd ik eerst een tijdje aan zodat ik hier een paar mooie dieren van kan aanhouden.

Website statistieken