De (Blauwe) Vlaamse Reus

De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent.

Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte. De Vlaamse reus moet minimaal 6 kg wegen maar konijnen van om en bij de 7 kg laten hun adel het best tot hun recht komen. Kort gebouwde types zijn uit den boze, de Vlaamse reus moet minstens 65 cm lang zijn. Wat nog sterk opvalt aan dit zware konijn zijn de grote oren, deze mogen gerust 20 cm lang zijn. Bij dit grote konijn hoort uiteraard een goed ontwikkeld hoofd. Vooral de ram moet door zijn brede kop en ronde snuit zijn mannelijkheid uitstralen. 

Vlaamse reuzen worden meestal niet voor de slacht gehouden, omdat ze te groot zijn. Als huisdier zijn ze meer geschikt, maar omdat ze veel eten en een groot hok nodig hebben, kiezen mensen vaker voor een dwergkonijn of ander ras. Desalniettemin krijg je van zo'n dier heel veel liefde terug. Bovendien zijn ze zeer kindvriendelijk. De meesten hebben een rustig, lui en goed karakter en hebben veel geduld.

Tevens wordt dit konijnenras gefokt voor tentoonstellingen. Daar stelen ze meestal de show en kan je er mooie prijzen mee winnen.

Dit konijnenras kent 9 erkende kleuren. Naast konijngrijs en wit bestaat de Vlaamse Reus ook in ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart en haaskleur. Dieren met meer dan één kleurschakering (zoals konijngrijs met wit) zijn niet toegelaten op tentoonstellingen en meestal niet raszuiver.

Website statistieken